Oppskrift på clara, shandy, panache

Drikken du ikke tror du vil like

Men, som du garantert vil elske. Du blander øl og...?

CLARA: Det er drikken som kalles shandy i England og panache i Frankrike. Kjært barn har mange navn. I Spania kalles den clara. Og det er 50/50 øl og sitronbrus.
CLARA: Det er drikken som kalles shandy i England og panache i Frankrike. Kjært barn har mange navn. I Spania kalles den clara. Og det er 50/50 øl og sitronbrus. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

- Una clara, por favor, sier hun.

Hæ?, tenker jeg. Men, jeg sier ikke noe. Jeg sitter bare rolig og venter i spenning på hva camareroen kommer med.

Og etter et lite minutt svever han bort til bordet med noe som ligner veldig på øl. Men, det er ikke øl.

De lokale vet best

Noen ganger er det lurt å holde seg inne med de lokale. Noen dager tidligere hadde jeg blitt introdusert for mimosa, en blanding av cava og appelsinjuice. (Du trenger ikke kjøpe dyr cava, sjekk vår test her).

Dette var nemlig en vaskeekte cataloner jeg hadde gleden av å sitte i baren med. Og etter en stund tar jeg mot til meg og spør. Hva i all verden er det hun drikker?

Hun blir først litt overrasket over spørsmålet. Mest fordi jeg ikke vet hva det er. Og summer seg litt. Så forteller hun at clara er en blanding av øl og sitronbrus.

- Blande øl med brus?!, tenker du og fnyser.

- Er det 50/50?, spør jeg.

- Si, mas o menos, svarer hun.

Det er tydelig at det hersker betydelig usikkerhet rundt spørsmålet.

Nå vet jeg hvorfor dette var så vanskelig å svare på. Den sommeren ble jeg nemlig en clara-fan. Jeg oppdaget hvor fabelaktig godt det er å drikke clara. På playaen.

For meg ble claraens appell opplagt etter en lang økt på stranda. Når sola er så heit at du begynner å titte opp mot strandbaren, xiringitoen, for å se om det noen ledige stoler i skyggen. Jeg sier ikke at det er noe galt med øl (bevares). Men, når det er så hett som det kan være i "Syden", er man som regel veldig tørst. Litt for tørst for øl, tenker jeg. Man trenger noe virkelig leskende og som ikke får deg på en snurr. Og det er her claraen får sole seg i glansen.

Grunnen til at blandingsforholdet er så ukjent er at det kommer på egne tanker. Akkurat som når du bestiller øl på fat, kommer også clara på ferdigblandet fra produsenten. Det er altså ikke slik at bartenderen blander øl og sitronbrus på stedet. Derfor er det ikke alle som naturlig kjenner til blandingsforholdet.

Om du skal lage det selv så er det likevel ingen heksekunst. Bland øl og sitronbrus 50/50 - thats it.

Flere varianter av clara - shandy og panache

I England bruker man ordet shandy. Det er som regel nøyaktig det samme som clara, men noen ganger kan det også bety øl og ingefærøl (som jo egentlig er brus og du kan lage det selv!)

I Frankrike kalles det gjerne panache. Som oftest betyr det det samme som clara (en blanding av øl og sitronbrus), men det kan også være blanding av andre drikker. Det kan dessuten bety en blanding av to eller flere ingredienser (om det brukes i sammenheng med matlaging og baking).

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Erik Hannemann

Clara

Denne drikken kalles også shandy og panache. Det er rett og slett en blanding av øl og sitronbrus.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 dl Pils

2 dl Sitronbrus

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning