Øl til fårikål 2013

Hva skal du drikke til fårikål?

Det er ikke til å komme fra at det er øl som passer best til fårikål, men hvilket skal du velge?

FÅRIKÅL: Kålen spiller minst like stor rolle som kjøttet når du skal velge drikke til fårikål.
FÅRIKÅL: Kålen spiller minst like stor rolle som kjøttet når du skal velge drikke til fårikål. Foto: Foto: Astrid Hals / matprat.no
Publisert Oppdatert

Så er det den tiden av året igjen: Lammesesongen. Mange sverger til lammelår, men det mest erke-norske vi kan tenke oss, er fårikål. Så det er ikke for ingenting at nettopp fårikål er kåret til Norges nasjonalrett. Men hva skal vi drikke til?

Heller hvitvin enn rødvin

I fårikål er kjøttet kokt/dampet, hvilket i utgangspunktet gjør at man kan bruke både rødvin og hvitvin. Når så kålen spiller en så fremtredende rolle som her, ender vi på hvitvin. Noen har foreslått hvite burgundere til fårikål, og det er en brukbar kombinasjon. Grüner veltliner er kanskje en enda bedre match. Rik og moden champagne dukker også opp som forslag til fårikål. Det har vi ikke prøvet, men kan se for oss at det vil fungere. Da snakker vi om en minst 15 år gammel vin med en pris på nordsiden av 500 kroner.

Øl er best

Det er ikke til å komme fra at øl er det som passer aller best til fårikål. Men du kan ikke bruke et hvilket som helst øl. Vår erfaring er at brune og mørke øl, som ofte har aromaer som går i retning karamell, sjokolade og kaffe, ikke passer så godt til fårikål. Vi snakker her typisk om bock, brune, doble, porter, stout etc.

Lyse øl er bedre, og bitterheten i pale ale og india pale ale hjelper med å renske opp i fettet. Blonde og triple belgiere har ikke like mye bitterhet, men et aromabilde som harmonerer bedre med fårikål. Vi supplerte også med endel andre typer lyse øl og smakte til sammen ti øl opp mot fårikål.

Disse nådde ikke opp

Pilsner Urquell: Dette har fin bitterhet, men mangler litt trøkk i smaken.

Hansa Sterkøl: God fylde, men mangler nok bitterhet.

Haandbryggeriet Hesjeøl: Passer godt, men røykpreget forstyrrer harmonien her.

Nøgne Ø India Pale Ale #500: Flott, kraftig og bittert, øl, men det blir for søtt.

Tilquin Oude Gueuze à l'Ancienne: Dette belgiske surølet ble, nettopp, for surt.

Fem anbefalte øl

Nederst finner du anmeldelser av fem anbefalte øl til fårikål. Vi har valgt å ta med to øl i butikkstyrke (Humlesus og Blondie), og tre sterkøl, altså øl du må på polet for å kjøpe. Poengene vi har gitt ølene er for ølene i seg selv, ikke for hvor godt de passer til fårikål. Alle disse ølene kan du trygt drikke til fårikål. Hvis du skal ha et stort fårikållag; hvorfor ikke kjøpe inn flere av ølene og smake dem i parallell?

Få også med deg disse spennede testene av forskjellige typer øl:

Sommerøl

Pale ale og IPA

Belgiske brune og doble

Porter og stout

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning