Ukens beste vinkjøp

Økologisk rioja til under hundrelappen

Denne rødvinen er deilig til lyst kjøtt som kylling, svin og kalv.

STÅLTANK: Azabache er, i motsetning til mange riojaviner, laget og lagret på ståltank, noe som gir den en fruktig og saftig stil.
STÅLTANK: Azabache er, i motsetning til mange riojaviner, laget og lagret på ståltank, noe som gir den en fruktig og saftig stil. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

I Rioja-distriktet i Nord-Spania er vi blitt vant med at de er ganske hardhendte med bruk av eikefat til lagring av vinene, noe som gir dem tydelige aromaer av vanilje og treverk.

Av og til, hvis det er rikelig med frukt tilstede, kan man få flott balanserte viner, som i denne glimrende riojaen. Slike viner er midt i blinken til klassisk lammelår.

Er det imidlertid ikke nok frukt, blir det fort bare parkett og sløydsal.

De siste årene har vi heldigvis sett at stadig flere produsenter demper eikebruken, og noen av dem lager vin kun på ståltank - uten et eneste eikefat i sikte.

Ukens vin er nettopp en av sistnevnte type. Den er økologisk og produsert av Viñedos de Aldeanueva på en druemiks av 75% tempranillo og 25% garnacha.

Azabache 2009, vnr 1081501, kr 98, 83 poeng.

Dyp rød med hint mot fiolett. Både røde og mørke bær i duften med hint av krydder og urter. Middels til god fylde med fin frukt, passe syre og en ganske lang ettersmak med fine tanniner. Fruktig og saftig stil.

Denne vinene er ikke noe lagringsprosjekt. Selv om den hadde tålt to til tre år i kjelleren, er den nok best nå når den er ung, fersk og saftig. I matveien liker denne vinen seg best sammen med lyst kjøtt som kylling, svin og kalv.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Kylling med 40 hvitløkfedd

Koteletter med pesto

Provencalsk skinkestek

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

Billig alternativ til sancerre

Knallbillig spanjol

Robust portugiser

Saftig rødvin

Råbillig rødvin

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning