Selv om vi har hatt noen fine dager innimellom, er det ikke til å komme bort fra at det er blitt merkbart kaldere de siste par ukene. Det er blitt høst!

Og da er det ikke kjølige og fruktige hvitviner og roséviner som frister mest.

Nå vil vi ha perfekt lammestek og rødvin av det robuste slaget. Rødvin som varmer.

Fyldige rødviner er også det som skal til for å matche høstens lam og vilt. Eller en skikkelig biff. For ikke å snakke om kraftige kjøttgryter, sånn som denne viltgryta (som av den beskjedne skribenten kalles "Norges beste").

Del

Vi tar turen til den nordlige delen av Portugal. Her ligger Beiras, like sør for portvinsdistriktet Douro. I Beiras er Alvaro Castro en av de beste produsentene, og vinen vi har valgt ut denne uken er laget på 100% touriga nacional, en drue som brukes til produksjon av både rødvin og portvin.

Dersom du ikke finner denne vinen på ditt pol, finner du topplista over rødvin til under 120 kroner her.

Quinta de Saes Touriga Nacional 2009, vnr 10797, kr 120, 85 poeng.

Dyp og tett rødfiolett. Dufter av mørke bær og plommer med islett av krydder og urter, samt et lett jordlig preg og et hint av bark. God fylde med rik og moden frukt, passe balanserende syre og en ganske lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men den tåler også tre til fire år i kjelleren. Vi har allerede vært inne på at dette er en skikkelig kjøttvin, og du kan drikke den til både okse, lam og vilt, gjerne i form av gryteretter. Vinen er også god til faste, vellagrede oster, som parmesan, gruyère, cheddar m.fl.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Biff med soppstuing

Lammelår i terracottagryte

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

Billig og saftig rødvin

Råbillig rødvin

Her er krabbevinen

Deilig rioja

Det beste chianti-kjøpet

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!