Compañía Vinícola del Norte de España, forkortet CVNE, er blant de beste produsentene i Rioja. De er mest kjent under navnet Cune, som også er etablert som varemerke for vinene deres. I Rioja finner vi både tradisjonalister og modernister når det gjelder tilnærming til vinproduksjon, men Cune har ikke lagt seg mot yttergrensene i noen av disse retningene. Snarere har de inntatt en pragmatisk mellomposisjon, noe som gir flotte, balanserte viner.

Ukens vinanbefaling er laget på 85 % tempranillo og 5 % hver av mazuelo, graciano og garnacha. Det er en reserva, som har vært lagret i to år på en miks av franske og amerikanske eikefat. Dette er ikke akkurat en billig vin, men med den høye kvaliteten som tilbys, kan den ikke kalles annet enn rimelig.

Cune Rioja Reserva 2005, vnr 57058, kr 159,90, 88 poeng.

Dyp og tett rød med hint mot fiolett. Mørke bær i duften med innslag av vanilje og et hint av kokos. Også et svakt jordlig og animalsk preg som det er vanskelig å plassere. God fylde med rik og moden frukt, passe syre og en lang ettersmak med tanniner så fine som pudder. Munnfølelsen er som den reneste fløyel. Deilig!

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også lagring i en fire til fem år, kanskje mer. Den er en innertier til lam og vilt, men du kan også drikke den til okse. Den føler seg ikke bortkommen i møte med en skikkelig biff. Kraftige kjøttgryter går også godt til denne vinen. Med de superfine tanninene og den luksuriøse munnfølelsen, er vinen også glimrende til ren kos - uten mat. Men noen smuler parmesan eller annen hard ost er ikke å forakte.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Lammelår med sennep, aubergine og paprika

Hjortefilet med hvitløksgratinerte poteter og madeirasaus

Cassoulet

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:

Appetittvekkende italiener

Billig italiener

Kraftig portugiser

God chianti

Frisk og lett italiener

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!