Påskeviner

Mye godt i flaske og glass

Musserende til aperitiff, hvitvin til sjømaten, rødvin til påskelammet og en portvin foran peisen. Da skulle du være dekket til påske.

LAMMEVINER: Vi anbefaler gode rødviner fra både Argentina, Rioja og Bordeaux.
LAMMEVINER: Vi anbefaler gode rødviner fra både Argentina, Rioja og Bordeaux. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Med tanke på at mange kanskje skal reise bort allerede til helgen, blir det ikke tid å gå via bestillingslisten på polet. Vi har derfor valgt viner fra basislisten til polet. Den er delt opp i flere nivåer.

Champagnen og portvinen er i fullsortimentet, hvilket vil si at de er, grovt sett, tilgjengelige i de fleste polutsalgene i alle de store og mellomstore byene.

De tre rødvinene er alle i hovedsortimentet, hvilket betyr at du får dem i alle polutsalg unntatt de minste lengst ute på landet. Her finner du forøvrig de polets billigste viner til under 120 kroner.

Hvitvinen er i grunnsortiment, og da får du den nesten overalt.

Share

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut, vnr 40046, kr 249,40, 87 poeng.

Fra Champagne i Frankrike. 100% chardonnay. Strågul på farve. Dufter av friske, grønne epler med innslag av sitron og mineraler. Veldig fine, små bobler. Middels fyldig. De grønne eplene går igjen i smaken og får følge av frisk syre, som balanseres av akkurat passe sødme (sukker 7g/l). Lang ettersmak.

Kanskje det aller beste champagne-kjøpet på polet akkurat nå. Dette er en glimrende aperitiff, men du kan også drikke vinen til fisk eller skalldyr.

Se ellers vår store champagne-test.

Girardin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2007, vnr 10499, kr 149,90, 87 poeng.

Fra Burgund i Frankrike. 100% chardonnay. Strågul på farve. Fin og frisk duft av eple og sitron med hint av smør, nøtter, vanilje og krydder, samt et pent mineralsk slør av varme steiner. God fylde med moden frukt, frisk syre og en lang ettersmak, hvor mineralene og krydderet igjen gjør seg gjeldende.

Kanskje den aller beste hvite burgunderen på polet under 200 kroner. Drikk den til rike retter av fisk og skalldyr med fete sauser, som f.eks. beurre blanc eller hollandaise.

Weinert Carrascal 2006, vnr 32404, kr 125, 85 poeng.

Fra Mendoza i Argentina. 40% malbec, 40% cabernet sauvignon og 20% merlot. Dyp rød på farve. Dufter av mørke bær med hint av lær, vanilje og krydder. God fylde med fint utviklet frukt, passe syre og en lang ettersmak med fine tanniner.

Ch. Mercier Cuvée Prestige 2006, vnr 47081, kr 172, 86 poeng.

Fra Bordeaux i Frankrike. Ikke nærmere angitt blanding av merlot, cabernet sauvignon og cabernet franc. Dyp rød med hint av fiolett. Dufter av solbær og kirsebær med hint av sedertre og krydder. God fylde med fin frukt, passe syre og en lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner. Erketypisk bordeaux.

Muga Reserva 2005, vnr 30989, kr 189,90. 87 poeng.

Fra Rioja i Spania. 70% tempranillo, 20% garnacha og 10% mazuelo og graciano. Dyp rød på farve. Dufter av solbær, jordbær og vanilje med hint av lær, tobakk og kanel. God fylde med moden frukt, passe syre og en lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner. Erketypisk rioja.

Alle de tre ovennevnte rødvinene er glimrende til lam, men du kan også drikke dem til okse og vilt, samt kraftige kjøttgryter.

Niepoort LBV 2005, vnr 32225, kr 199,90, 89 poeng.

Fra Douro i Portugal. 25% tinta amarela, 15% touriga francesca, 15% tinta roriz og 45% diverse andre druer. Dyp rød med hint av fiolett. Dufter av svisker og kirsebær med hint av pepper og mørk sjoklade. Meget god fylde med flott, moden og sødmefull frukt. Lang ettersmak med veldig fine tanniner. Forbausende frisk til portvin å være.

Her er vår store portvinstest.

Drikk denne vinen til kaker og desserter med mørk sjokolade. Nøtter er også godt, eller du kan drikke den på egenhånd som kosevin foran peisen.

Les også:

Tre kule måter å spise kylling på

Slik lager du perfekte brownies

Supereplekaka lager du slik

Slik lager du kryddersmør

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen