Ukens beste vinkjøp

Mye for pengene

Det beste chianti-kjøpet.

SANGIOVESE: Fèlsina Chianti Classico viser tydelig at sangiovese er en av verdens beste rødvinsdruer.
SANGIOVESE: Fèlsina Chianti Classico viser tydelig at sangiovese er en av verdens beste rødvinsdruer. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Nordmenn elsker italiensk rødvin, og støvellandet har nå høyest markedsandel blant rødvinene solgt på polet. Vi elsker også den italienske maten, språket, menneskene, arkitekturen, ja, hele kulturen.

Mange mener at det mest erkeitalienske man kan tenke seg, er Toscana, og det er dit vi skal for å finne ukens vin.

Les også: Italias mestselgende kokebok på norsk

Les også: Slik lager du den deiligste eplekaka

Vi skal, nærmere bestemt, til Chianti. Nå er riktignok Chianti-distriktet delt i ganske mange underområder, men det som regnes som selve indrefileten, er Chianti Classico. Denne delen av Chianti strekker seg sydover fra Firenze til Siena, og har en kombinasjon av jordsmonn og klima som gir de beste forutsetningene for å dyrke den fenomenale sangiovese-druen.

Eliteprodusent

Men de naturgitte forutsetningene er ikke nok. Det er også viktig at produsenten vet hva han holder på med. En av de beste og mest pålitelige produsentene i dette området, år etter år, er Fattoria di Fèlsina, som holder til i den lille landsbyen Castelnuovo Berardenga, omtrent halvannen mil øst for Siena.

Vanligvis pleier vi i denne spalten å kun anmelde viner i polets basisliste. Dette med tanke på at du skal kunne handle inn til helgen uten å måtte gå via bestillingslisten. Denne gangen gjør vi et unntak og går til bestillingslisten.

Både på grunn av at vinen er så god, og at den faktisk er tatt inn i utvalget på en fjerdedel av alle polutsalgene her i landet.

I Oslo finner du den i nesten samtlige utsalg, og i Bergen i over halvparten, pluss mange andre steder rundt i landet. Om du er i tvil om ditt lokale utslag har vinen inne, er dette lett å sjekke på polets nettsted.

Denne vinen er verdt innsatsen!

Fèlsina Chianti Classico 2007, vnr 34654, kr 148,90, 88 poeng.

Meget dyp rød, som brekker mot fiolett. Flott duft av mørke kirsebær, samt små hint av salvie, lær, lakris og krydder. God fylde med rik frukt, frisk syre og en lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner. At en rødvin i dag kun har 12,5% alkohol begynner å bli en sjeldenhet.

Denne vinen er god å drikke nå, men kan også lagres i tre til fire år, kanskje til og med lengre. Dette er en skikkelig god kjøttvin, spesielt til svin og kalv, men også til okse, lam og vilt. Pasta med skikkelig kjøttragu er også glimrende.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Grillet innbakt svinefilet med spekeskinke og soltørkede tomater

Kalvefilet med urter

Lasagne

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

Glimrende sider

Råbillig portugiser

Knallkjøp fra kjendiskokker

Billig alternativ til chablis

Grillvin til under hundrelappen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen