VIN I JULEGAVE - FORSLAG

Madeira fra 1989

Skal du noensinne kjøpe dyr vin så er det denne.

MADIERA: SKal du drikke en dyr vin i år, så foreslår jeg en gammel Madeira.
MADIERA: SKal du drikke en dyr vin i år, så foreslår jeg en gammel Madeira. Foto: Foto: Christopher Sjuve
Publisert Oppdatert

Berlinmuren faller.

Studenter okkuperer Den himmelske freds plass

Kjekt å ha spilles på altfor mye på radioen.

Nirvana slipper sitt første album, Bleach.

Taylor Swift blir født.

Det er året for Hillsborough-ulykken hvor 96 fotballsupportere mistet livet.

Ayatollah Ruhollah Khomeini utsteder fatwa mot Salman Rushdie for boka Sataniske vers.

De første satellittene til GPS-systemet skytes opp.

Microsoft lanserer Microsoft Office (og 24 år senere får jeg stadig ikke Excel til å funke).

Tim Berners-Lee finner opp et hypertext-konsept, også kjent som Internett.

Året 1989 er minst like hendelsesrikt som 1789, da første del av den Franske revolusjon herjet. Historiebøkene fra 2025 og framover vil bekrefte dette. Om mens alt dette foregår rusler det noen fredelige bønder langt ute i Atlanterhavet. Etter en drøy båttur fra Portugal, en litt kortere seiling fra Casablanca, finner vi dem. Og de gjør som de alltid har gjort. De steller og passer på druene sine.

Og den vinen som de lagde den gang får du kjøpt på Vinmonopolet nå. Faktisk finnes det to. De koster 569 kroner (type Malmsey) og 549 kroner (type Sercial). Den første er søt og den er andre er tørr.

Om du noen gang skal bruke mye penger på én vin, da er Madeira din vin. (Du tenker kanskje: - Jammen, den er jo søt? Mer om det nedenfor).

Hvorfor skal du kjøpe en rådyr Madeira?

Jo, for Madeira er fantastisk holdbar. I motsetning til en vanlig flaske vin ødelegges den ikke etter et par dager. Faktisk er denne vinen så oksydert at den ikke tar merkbar skade av mer luft (innenfor rimelighetens grenser). Derfor kan du nyte den over flere dager.

Og til deg som ikke liker (eller tror de ikke liker) søt vin, så kommer du allikevel til å like denne. Da er det på sin plass å nevne av Sercial-typen er så godt som tørr (den til 549,-). Likevel er det den søte jeg har gått for.

Bare for å ha sagt det, du får tak i eldre Madeiraviner på Polet også.

Hva er Madeira?

På Madeira begynte man å plante vinstokker på 1600-tallet. Og smått om sen begynte den vinen vi i dag bare kjenner som "Madeira" å ta form.

Vinen som lages på øye er uløselig knyttet til øyas historie. Allerede i 1386 skrev England og Portugal under på en avtale, The Treaty of Windsor, hvor de ble enige om at når England havna i trøbbel (les: hele tiden) og kom på kant med andre nasjoner (les: Frankrike) så skulle portugisiske havner sørge for å skipe portugisisk vin til britene.

Det er slett ikke kontroversielt å hevde at dette ikke ble noen dårlig deal for Portugal. I dette bildet blir øya Madeira en viktig handelshavn for engelske skip som skal til den nye verden. For at vinene skulle være mer stabile og tåle lange turer til sjøs på kryss og tvers i Atlanterhavet utvikles teknikken hvor du ender opp med fortified wine, eller sterkvin (hetvin). Det betyr ikke annet enn at sprit blandes med vinen, slik at alkoholstyrken blir litt høyere. Portvin, sherry, marsala og vermut lages også på denne måten.

Madeira er altså en hetvin. Hetvin er en vin som tilføres litt brennevin slik at den blir hetere, altså mer alkoholstyrke. Man deler opp Madeira etter hvilken drue den lages på:

  • Malmsey (søt)
  • Boal (halvsøt)
  • Verdelho (halvtørr)
  • Sercial (tørr)

Ellers er det denne merkingen som gjelder:

  • Reserve (fem år), som er minimum om de skal kunne merkes med en av den fire "edle betegnelsene", (se ovenfor).
  • Special Reserve (10 år)
  • Extra Reserve (over 15 år)
  • Colheita eller Harvest, enmarksvin .
  • Vintage or Frasqueira, minst 20 år gammel

Så, hva smaker Madeiraen fra 1989?

Jeg kunne skrive at det smaker karamell, tørket frukt, syltet sitrus og at den har et hint av treverk (som importøren skriver på Polet sine sider). Men, sannheten er at slike beskrivelser sjelden gir meg mye. Med mindre man følger en vinskribent nøye, smaker anmeldte viner og sammenligner egne opplevelser med smakerens notater.

Jeg kunne legge til sjokolade, fruktkake, krydderbrød, valnøtter og fiken. Men, jeg vet ikke hvor nyttig det er. At dette er en deilig, innsmigrende vin som passer til dessert, eller like godt er en dessert i seg selv er det ikke mange som vil motsi.

Selv gleder jeg meg til å nyte denne gjennom hele julen. Et glass når alt har roet seg ned. Litt ost. Kanskje noen nøtter.

Da er vi i mål. Særlig med HvemHvaHvor fra 1989 på fanget.

Navn: Pereira d'Oliveiras Malvazia 1989

Varenummer:829201

Pris: 569,-

Les også:

Pinnekjøttet trenger denne stappa

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

Ribbe: Den beste måten å lage ribbe på

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning