Kjellerviner 2013

Disse må du ha i kjelleren

Her er ti viner som holder høy kvalitet i forhold til prisen. De fleste kan drikkes nå, men tåler også noen års lagring, enkelte av dem veldig lenge.

KJELLERVINER: Mange viner blir enda bedre etter noen år i kjelleren.
KJELLERVINER: Mange viner blir enda bedre etter noen år i kjelleren. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Det har vært en tendens de senere årene at viner som før var ganske tøffe og utilgjengelige som unge, nå er blitt mykere og mer medgjørlige. Men det betyr ikke at de ikke blir bedre med lagring.

Spesielt for rødvinenes del betyr det å få rundet av garvestoffene (tanninene) sånn at vinene ikke fremstår som aggressivt snerpende i munnen. Men det foregår også andre kjemiske prosesser når du lagrer vin, og de sørger for at vinene utvikler et mer komplekst og spennende aromabilde.

Hvordan lagre?

Det er fire ting som er viktige når du skal lagre vin:

  • Det skal være mørkt.
  • Temperaturen skal være jevn, i området 8-14 grader. Det gjør ikke noe om temperaturen kommer opp mot 18 grader om sommeren, bare det skjer jevnt over tid. Vinen liker ikke at temperaturen hopper opp og ned som en jojo. Vinen skal selvsagt heller ikke ned mot frysepunktet om vinteren.
  • Vinen liker en luftfuktighet på omkring 70%, men 60-80% er greit.
  • Lagringsmiljøet være mest mulig vibrasjonsfritt.

Er du heldig og bor i enebolig med en stor del av kjelleren under bakkenivå, så har du en naturlig vinkjeller. Er du mer trangbodd, f.eks. i en leilighet, er vinskap en fin løsning.

10 flotte viner

Da vi skulle plukke ut de ti anbefalte vinene, var vi ikke spesielt ute etter å finne de vinene som lagrer lengst, men viner som du (stort sett) kan drikke i dag, og som vil by på enda mer om du lagrer dem noen år.

Vi har også vært opptatt av at vinene skulle være typiske for sine druer og distrikter, og vi har vært veldig opptatt av at de skulle by på høy kvalitet i forhold til prisen. Vi har valgt én musserende, to hvitviner, fem rødviner og to dessertviner.

Nedenfor finner du anmeldelser av de ti vinene, hvor lenge de kan lagres og hvilken mat som passer til.

Sørg også for å få med deg våre artikler om spennende vindistrikter:

Alsace

Champagne

Rioja

Veneto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning