Orobio fra Rioja:

Fruktig spansk rødvin til kjøtt

Denne rødvinen fra Rioja er en fruktig allrounder til de fleste kjøttmiddager.

Publisert Oppdatert

Vinen kommer fra dette området: La Rioja

<br/> <small> <a href="http://maps.google.com/maps?ie=UTF8&amp;hl=en&amp;t=p&amp;ll=42.236652,-2.537842&amp;spn=1.423444,1.098633&amp;z=8&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">View Larger Map</a> </small> </p> </div>

Når vi sier Rioja, tenker vel de fleste på vaniljepregede rødviner, som har vært så eksponert for lagring på eikefat at det ofte blir for mye av det gode. Noen liker denne stilen, men denne anmelderen kan styre sin begeistring.

Det skjer imidlertid mye på vinfronten i Spania for tiden, også i Rioja. En av trendene er at man modererer eikebruken, og legger mer vekt på å få frem frukten i vinene. Ukens vinanbefaling er i så måte en både god og rimelig eksponent for denne nye stilen. Vinen er laget på 100 % tempranillo, som er hoveddruen i Rioja. Produsenten heter Artadi.

Orobio Tempranillo 2007, vnr 49458, kr 109, 83 poeng.

Dyp rødfiolett på farve. Fersk og fruktig duft av sursøte mørke bær med et lite hint av lakris. Middels til god fylde med flott frukt, middels syre og fine tanniner. Middels lang ettersmak, hvor alkoholen skinner litt gjennom, men det gjør ikke så mye. Saftig og lettdrikkelig stil.

Denne vinen tåler et par år i kjelleren, men vi ser ikke vitsen med det, da den er best nå når den er ung og fruktig. Den passer godt til lyst kjøtt, som kylling, svin og kalv, samt lettere retter av okse og lam. Vinen er også såpass rund og snill at du kan drikke den på egenhånd, som kosevin, uten mat.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Svinekjøtt og grønnsaker i ovn

Chiliglasert kyllingfilet med gul paprikasaus

Irish Stew

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Mineralsk hvitvin

Sør-fransk rødvin til høstens kjøttmiddager

Topp rødvin til torsk

Billig og økologisk rødvin

God chablis til moderat pris

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning