Vinekspert Arnie Stalheim

VINESKSPERT: Arnie Stalheim har smakt på de mest populære vinene i taxfreebutikken. © Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Mest populære musserende

MUSSERENDE: Codorníu Reserva Raventos Brut, Nicolas Feuillatte Brut, Möet & Chandon Brut Impérial og Pommery Royal Brut . © Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Mest populære hvitviner

HVITVIN: Arrow Chardonnay, J.P Chenet Blanc de Blanc, Laroche Chablis 2007 og Laroche Chablis 1er Cru 2006. © Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Mest populære rødviner

RØDVIN: Marqués de Cáceres Vendimia Seleccionada 2004, Brolo di Campofiorin 2005, Masi Campofiorin 2005 og J.P Chenet Cabernet Syrah. © Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Travel Retail Norway

Travel Retail Norway driver seks døgnåpne Duty Free butikker ved flyplassene Oslo Lufthavn Gardermoen, Trondheim Lufthavn, Bergen Lufthavn, Stavanger Lufthavn og Kristiansand Lufthavn. I tillegg drives det en Travel Value butikk på Oslo Lufthavn, hvor de som skal reise innenlands kan handle parfyme og kosmetikk til Duty Free-priser.

Usikker på kvoten? Se her>>

Testmetodikk

I testpanelet satt Arnie Stalheim, vinekspert. Smakingen foregikk blindt, det vil si at Stalheim ikke visste hva han smakte på før etter at testen var gjennomført. Testkriteriene var: Farge, duft og smak.

Vinene er gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 er best. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

HER ER DE NYE KVOTENE SOM GJELDER FRA 1. JULI 2014

Klikk.no har i samarbeid med Art of Taste testet de mest populære vinene som selges i taxfreebutikken i ankomsthallen på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Det viser seg at det er mange kroner å spare ved å kjøpe utvalgte viner.

Det var ingen overraskelser når det gjaldt de tre produktene som kom helt til topps i hver sin kategori:

VINNER MUSSERENDE: Moët & Chandon Brut Impérial

VINNER HVITVIN: Laroche Chablis 1er Cru

VINNER RØDVIN: Masi Brolo di Campofiorin 2005

Champagnen og hvitvinen kan nytes til fisk og skalldyr, og den røde til retter av okse, lam og vilt. Hele resultatet kan du lese nederst i artikkelen.

Mange penger spart!

Pengene du sparer ved å kjøpe de mest solgte vinene kan variere fra 18 til hele 145 kroner. Prisvinneren blant vinene vi har testet er Nicolas Feuillatte, brut. På Vinmonopolet koster denne champagnen 287 kroner, mens den samme vinen selges i taxfributikken til bare 185 kroner. Et skikkelig priskupp!

På Travel Retail Norways hjemmesider kan du fort finne ut hvor mye din favorittvin koster og du kan sammenlikne prisen med Vinmonopolet som også har prislistene ute på sine nettsider.

Økning i vinsalget

Martin Arentz, kategorisjef for alkohol, tobakk og sukkervarer i Travel Retail Norway AS, forteller at taxfreebutikken ved ankomst på Gardermoen har merket en stor økning i vinsalget etter at det ble tillatt å handle ved ankomst 1. juli 2005.

- Vi merker en klar endring fra sterkere alkoholholdige drikker til vin som følge av ankomstsalget. Det er aller mest trafikk i avgangsbutikken på torsdager og fredager. Salget vårt styres av passasjerantallet på Gardermoen og alle våre butikker er åpne for både avreise og ankomst, sier Arentz.

200 kroner i prisforskjell

- Hva er det som avgjør hvilke viner dere tar inn?

- Pris, tilgjengelighet, kvantum, rykte i Norge, etterspørsel fra kunder, kritikker fra diverse internasjonale vinskribenter og erfaring internt er noen av elementene som spiller inn når en vin velges, sier Arentz.

I taxfreeutvalget blir det foretatt en stor sortimentsendring 1. april hvert år, men også i løpet av året kan det gjøres mindre endringer.

- Spesielt når det gjelder Bordeaux-vin er det kontinuerlige endringer, sier Arentz. Han understreker at alle vinene er billigere enn på Vinmonopolet.

- Alle våre viner skal være billigere. Hvor stor differansen er kommer an på hvilken vin; det varierer. Men man kan finne forskjeller opptil 200 kroner per flaske, sier Arentz.

Vi gjør oppmerksom på at testens produkter hevder seg i toppen av salgslistene i sin kategori, første halvår av 2008. Laroche Chablis 1er Cru 2006 finnes ikke på Vinmonopolet, men selges kun på taxfree. Arrow Chardonnay selges på kartong i ulik størrelse: 1,5 liter på taxfree og 2 liter på Polet.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!