Det er sjelden vi kjenner såpass tydelig preg av jordsmonnet i en såpass rimelig vin. Så hvis du lurer på hva alt dette maset om "mineralsk preg" i viner er for noe, kan du prøve ukens vinanbefaling.

Vi er i Languedoc-Roussillon i Sør-Frankrike, produsenten heter Terre à Verre, og vinen er laget på en druemiks av 40 % grenache, 40 % bourboulenc og 20 % roussanne.

La Clape 2007, vnr 10273, kr 105, 82 poeng.

Lys strågul på farve. Blomsteraktig duft med innslag av eple, sitron og fersken. God fylde med rik og moden frukt og pent balanserende syre. Middels lang ettersmak med tydelig mineralsk preg av varme steiner.

Denne vinen er ikke akkurat noe lagringsprosjekt, så drikk den nå mens den er fersk og fruktig. Den er meget fleksibel i matveien, og passer til det aller meste av fisk og skalldyr, også med asiatisk vri, om du ikke drar på for hardt med chilien. Du kan også bruke vinen på egenhånd, uten mat, som aperitiff eller "kosevin".

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Fiskesuppe med fennikel

Marinerte scampi med yoghurt-aioli

Innbakt laks med grønnsaker

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Sør-fransk rødvin til høstens kjøttmiddager

Rødvin til bacalao

Billig og økologisk rødvin

God chablis til moderat pris

Mye chianti for pengene

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!