Ukens beste vinkjøp

Frisk og lett hvitvin

Denne rimelige østerrikeren er glimrende til lettere retter av fisk og skalldyr.

GRÜNER VELTLINER: Ukens vinanbefaling er laget på Østerrikes ¿nasjonaldrue¿.
GRÜNER VELTLINER: Ukens vinanbefaling er laget på Østerrikes ¿nasjonaldrue¿. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Det har vært mye rødvin i denne spalten den siste tiden. Vi får skylde på været. Når gradestokken går ned mot både minus 10 og 20, er ikke hvitvin det vi får mest lyst på. Men vi må jo variere litt, og mellom alle biffene og kjøttgrytene bør vi unne oss litt sjømat, og da står hvitvin på programmet.

Ukens vin er laget på Østerrikes "nasjonaldrue" grüner veltliner. Sammen med riesling er det den viktigste druen i dette hovedsakelig hvitvinsproduserende landet. Produsenten Markus Huber holder til i Traisental, som ligger ikke så langt vest for Wien og like syd for Donau. Hans rimeligste grüner veltliner bærer navnet Hugo og er en lett og leskende sak med et moderat alkoholnivå på 12 prosent. Vinen er fra årgang 2009, så det er ikke så mange månedene siden druene ble høstet, noe som gir et ferskt og fruktig preg.

Hugo Grüner Veltliner 2009, vnr 50899, kr 109,90, 83 poeng.

Blek strågul med grønnskjær. Fruktig duft av sitron, eple og fersken med et fint og lett krydderhint. Lett til middels fyldig, frisk syre, tørr, men likevel fruktig og med en middels lang ettersmak.

Denne vinen er deilig å drikke nå, men tåler også lagring i ett til to år, uten at den nødvendigvis blir bedre av den grunn. Nei, vi tror denne vinen er best nå. Den er glimrende til sjømat, og styrer du unna veldig fett og kraftig tilbehør (som krever en fyldigere vin) og de aller sterkeste krydderiene (som krever en søtere vin), er dette en god allrounder til det aller meste av fisk, skjell og skalldyr.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Kamskjell med sitron og ingefær

Steinbit i wok

Grønne scampi med ingefær og hvitløk

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:

Sødmefull italiener

Flott rødvin fra Provence

Billig italiener

Syrah til å varme seg på

Nydelig portvin

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning