UKENS BESTE VINKJØP:

Frisk hvitvin til sjømat

Denne “lillebroren” til sancerre er et utmerket valg til både fisk og skalldyr.

VINTIPS: Petit Bourgeois er en frisk og fruktig hvitvin som passer til lettere retter av fisk og skalldyr.
VINTIPS: Petit Bourgeois er en frisk og fruktig hvitvin som passer til lettere retter av fisk og skalldyr. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Sancerre innerst i Loire-dalen er et av Frankrikes mest kjente hvitvinsdistrikter, og ikke uten grunn. Vinene er basert på druen sauvignon blanc, og når den vokser i kalksteinsjordsmonn som her, får vi både friske og fruktige viner med en fin mineralsk snert.

En av de beste og mest pålitelige produsentene i distriktet er Henri Bourgeois. Vi er veldig begeistret for både hans Sancerre Grand Réserve og spesielt Le MD de Bourgeois Sancerre, men da snakker vi om viner som nærmer seg 200 kroner, og det kan vi ikke drikke i utrengsmål.

Heldigvis har Bourgeois et budsjettalternativ. Her snakker vi om samme drue, men fra et mye større område utenfor Sancerre kalt Jardin de France, som dekker det meste av Loire-dalen. Prisen er betydelig lavere, mens kvaliteten er forbausende bra.

Petit Bourgeois Sauvignon Blanc 2007, vnr 33173, kr 118, 83 poeng.

Strågul med grønnskjær. Frisk og fruktig duft av stikkelsbær og sitron med et hint av nyslått gress. Lett til middels fyldig med fin frukt, frisk syre og ikke så verst lang ettersmak.

Dette er ferskvare og derfor ikke noe kjellerprosjekt. Drikk vinen nå og frem mot sommeren. Den er god til både fisk og skalldyr. Husk bare på å styre unna de aller kraftigste rettene med veldig fete sauser - da trenger du en fyldigere vin. Sjømat med asiatisk vri går også bra, bare du ikke drar på med for mye chili - da trenger du en vin med mer sødme. Du kan også bruke vinen som aperitif eller som kosevin uten mat.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Dampet torsk med glaserte rotgrønnsaker og lys saus

Grillet rødspette i pitabrød

Limemarinerte reker med avokado og agurk

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Knallvin til kraftige gryteretter

Glimrende vin til vilt

Billig og god rød portugiser

Rimelig og fruktig rioja

Mineralsk hvitvin

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning