Vinen kommer fra dette området: Rhône


View Larger Map

Det er mørkt, kaldt og trist nå for tiden, og det er ennå noen uker til solen snur. Om du ikke er ute på julebord, søker du vel mot hjemmets lune hi med mat som kan få varmen tilbake i en frossen skrott. Da er det ingenting som slår en kjøttgryte med diverse løker og rotgrønnsaker, som har fått stått å putre lenge på komfyren eller i ovnen.

Til denne typen mat trenger vi en rødvin med litt trøkk i, men ikke nødvendigvis med så altfor fremtredende garvestoffer, og da tar vi turen til Rhône i Frankrike. Ukens vinanbefaling kommer fra den sydlige delen av distriktet, nærmere bestemt det som kalles Côtes du Rhône. Her er vanligvis grenache hoveddruen, med mindre innslag av syrah, mourvèdre, carignan m.fl. Vår vin er spesiell idet den er laget av 100 % syrah, og minner derfor mer om sine slektninger lenger nord i Rhône-dalen.

Domaine d'Andézon 2006, vnr 31337, kr 140, 85 poeng.

Dyp rødfiolett på farve. Fruktig og dyp duft av mørke skogsbær med hint av urter og krydder. God fylde med flott frukt og brukbar syre. Lang ettersmak med fine tanniner.

Vinen er god å drikke nå, men tåler også 3-4 år i kjelleren. Den passer godt til alle typer rødt kjøtt, som okse og lam, men kanskje fremfor alt vilt. Den er spesielt god til godt innkokte kjøttgryter.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Biffgryte fra Burgund

Cassoulet

Jegerens haregryte

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Lett rødvin til torsk

Glimrende viltvin

Billig rød portugiser til kraftige kjøttretter

Rimelig og fruktig rioja

Mineralsk hvitvin

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!