Sex i søvne

Noen vil faktisk ha det sovende også.

Sex i søvne
Sex i søvne
Publisert Oppdatert
Har du våknet midt på natten av at kjæresten din onanerer ved siden av deg, for så ikke å huske noe av det dagen etter? Det er faktisk flere som opplever nettopp dette.

Hva er det?

Sexsomnia er en diagnose på lik linje med andre søvndiagnoser.

- Det er en såkalt parasomni. På samme måte som søvngjengeri eller en marerittlidelse, forteller professor og søvnforsker, Bjørn Bjorvatn.

Bjorvatn tror grunnen til at dette problemet ikke er så kjent, er fordi det er et tabubelagt tema.

Les også: 10 hotte dating-ideer

Les også: Romantikk gjennom høsten

Les også: Duft til begjærMen i motsetning til andre søvnforstyrrelser, som å si rare ting mens man sover eller drømmer vonde drømmer, handler denne om å gjøre uønskede seksuelle handlinger i søvne.

Verst for partneren

Selv om dette høres ut som en lite hyggelig diagnose, er det ikke pasienten selv som nødvendigvis lider mest. Du kan jo tenke deg selv hvordan det ville vært å våkne opp til synet av en sovende, masturberende kjæreste.

- Personer med denne diagnosen merker ofte lite til det selv. Det er som regel partneren som forteller om den rare episoden og som oppsøker helsepersonell, forteller Bjorvatn.

Symptomer og behandling

Lurer du på om du eller noen du kjenner lider av sexsomnia? Det største og tydeligste symptomet på denne sykdommen er det jo ikke så lett å unngå å se. Utfører man seksuelle handlinger mens man sover er det stor sannsynlighet for at man har denne lidelsen.

Noen ting kan du i midlertid gjøre for å begrense hyppigheten av episodene.

- Ofte krever ikke denne diagnosen behandling. Det er viktig å beholde god søvnhygiene og unngå alkohol, fordi dette ser ut til å utløse «anfall». Mens det aller viktigste er å unngå å bli overtrøtt. Ta deg en middagshvil på dagtid for å hvile ut, anbefaler Bjorvatn.

Men selv om man skulle syns at dette er en ubehagelig diagnose, har man allikevel høyst sannsynlig veldig lite å bekymre seg for.

- Dette er nok et mer merkelig fenomen enn det er en alvorlig diagnose, både for partner og pasient, forteller Bjorvatn.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning