Forvirret eller forelsket?

Solen er fremme og vårforelskelsen tuller mer med hodet ditt enn du kanskje skulle ane!

Publisert Oppdatert
Kjenner du deg vårforelsket? Da er det godt mulig du har mistet all forstand!

Eller rettere sagt; deler av din hjerne er lokalbedøvet. Forskerne vet i dag nøyaktig hva som skjer med hjernen når du blir forelsket. Det er en herlig kjærlighetscoctail som blandes.

Oppskriften

Et tjuetalls ingredienser i riktig mengde og rett kombinasjon finnes i kroppen på den forelskede. De mest fremtredende er;
  • Dopamin
  • Kvaveoxid
  • Kortisol
  • Testosteron
  • Fenyletylamin
  • Oxytocin
  • Vasopressin
  • Men ingrediensene kan ha helt annen effekt på deg ved feildosering, samtidig som den riktige doseringen kan variere fra person til person, og til og med i ulike situasjoner.
Israelske forskere har bevist at oxytocin, som vanligvis beskrives som et kjærlighetshormon, snarere er et følelseshormon. Sammenhengen avgjør om oxytocinet gjør deg rolig og positiv eller agressiv.

Les også: Lett å få seg et nummer

Les også: Ha utrolig sexSlik funker forelskelsen på hjernen

Den kroppsdelen som vi forbinder mest med forelskelse og kjærlighet er som regel hjertet, det er kanskje ikke så rart ettersom forhøyet puls er ett av symptomene på forelskelse. Sug i magen, munntørrhet og rødmende kinn er andre kroppslige symptomer. Men, det er hjernen som er sjefen og styrer kroppens forelskelsesreaksjoner - det er i hjernen vi blir forelsket!

Åke Pålshammar er ambassadør for den svenske stiftelsen Hjärnfonden som samler inn penger til forskning om hjernen og dens sykdommer. Han holder ofte foredrag om hjernen og kjærlighet;

- Kjærligheten sitter virkelig i hjernen, ikke i hjertet. Den intensive forelskelsen bygger om hjernen så kraftig at det minner sterkt om et narkotisk stoff, sier Pålshammar til Expressen.se.

Dette kan man se med blant annet et hjernekamera, visse hjerneområder lyses opp og andre er mørke;

- Man logger ut fra deler av forstandshjernen, samtidig som belønningsområdet lyses opp, sier han til den svenske avisen.

Syv måneders rus

Aktiveringen gir en følelse av eufori som kan være beroligende. Normalt er forelskelsen over etter syv måneder.

- Det er flaks for vi hadde aldri orket mer. Hjernekjemien og hormonsystemet jobber jo på høytrykk, sier han.

Hvorfor vårforelskelse?

Men hvorfor blir vi mer forelsket om våren? Åke Pålshammar peker på flere årsaker;

Les også: Det første kysset

Les også: Ung eller eldre?

Les også: Kjedelig i forholdet?- Lyset skaper hormonelle forandringer. Varmen kommer til oss og vi beveger oss mer utendørs. Vi ser hverandre mer og vi eksponerer også mer hud, noe som gjør oss attraktive for hverandre. Den fysiske tiltrekningskraften er sterkere fordi det blir en øket aktivitet i det autonome nervesystemet - de nervene som styrer kroppsfunksjoner som ikke er viljestyrende, for eksempel blodsirkulasjon og pust. Det er dette som gir oss en opphetet følelse som vi kjenner om vi for eksempel ser en spennende film, reiser med berg-og dalbane eller mosjonerer. Det å være ute i vårens lys og varme kan gi en slik følelse som overføres til personen ved siden av oss, egentlig er vi bare forelsket i våren, sier forskeren.

Kilde: Expressen.se Vr2-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen