Ung eller eldre?

Slik håndterer du å date en som er betydelig eldre eller yngre enn deg!

Publisert Oppdatert
En markant aldersforskjell har alltid vært sett på som problematisk i datingens verden. Hvis en mann dater en betydelig yngre kvinne, blir han gjerne beskyldt for å være på "barnerov" eller å utnytte en altfor uerfaren jente. Hvis kvinnen er eldst, spekuleres det i om mannen søker etter en morsfigur, eller at kvinnen vil ha et leketøy.

Les også: Sex med ny type

Les også: Møtt drømmemannen?

Les også: Dropp datingreglene


Kort sagt er dating med stor aldersforskjell en ekstra utfordring. Men det kan også lede til et sterkt forhold basert på mer enn felles interesser eller livserfaring.

Her er noen tips til hvordan du på best mulig måte håndterer aldersforskjellen:

1. Husk at alder kun er et tall
Du dater en person, ikke en fødselsdato¿ Jo før du får det tallet ut av hodet, jo bedre. Først da kan du virkelig konsentrere deg om det som gjør deg tiltrukket av denne mannen. Så lenge du ser på daten som en "19 år gammel filmstudent" eller en "45 år gammel forretningsmann", vil aldersforskjellen fortsette å være et problem i forholdet.

Ikke fokuser på alderen når du forteller om partneren din til andre. Selv om det kan være stas å skryte av at du dater en som er yngre enn deg, ville vel ikke du selv synes det er stas om han tenker på og omtaler deg som "gammel"?

2. Vær oppmerksom på hans syn på aldersforskjellen
Å date en som er eldre eller yngre enn deg er ikke alltid like knirkefritt. Man får gjerne utfordret selvtilliten sin, uansett om man er den som er yngst eller eldst i relasjonen.

En eldre mann vil for eksempel føle seg truet av dine kjekke yngre kompiser, og tror at du kanskje ville hatt det bedre med en på din egen alder. En yngre mann kan komme til å føle seg utilpass sammen med dine venner, spesielt mannlige, på din alder. Han kan føle at han ikke strekker til, og ikke er moden nok for deg.

Så hvis du befinner deg i et forhold med stor aldersforskjell er det viktig å ha forståelse for hverandres bekymringer relatert til alder, og snakke åpent om dem.

3. Konsentrer dere om feller interesser, som ikke påvirkes av aldersforskjellen
Du liker kanskje band som Mew og Donkey Boy, han foretrekker musikk fra 60-tallet. Det trenger ikke å være negativt, tvert imot. Du kan tilføre din eldre kjæreste litt nye impulser, og han kan presentere deg for sin verden med alt det innebærer. Når det er stor forskjell i alder, er det uunngåelig at det vil være noen forskjeller i smak av film, musikk eller TV. Aksepter forskjellene, og konsentrer dere om de tingene dere har til felles.

4. Sørg for at du har de rette motivasjonene
Når du går inn i et forhold med stor alderforskjell, bør du ta deg tid til å tenke over motivene dine. Den eldre kvinnen vil kanskje ha bekreftelse på at hun ikke har mistet draget, mens den yngre søker trygghet og stabilitet. Ingen av disse tilnærmingene er særlig sunne.

Husk at du dater en person med følelser, ikke en som skal passe inn i dine behov. Bruk derfor god tid på å bli kjent med hverandre, og kjenn på om dette føles riktig for begge parter.

Aldersforskjellen kan også være vanskelig å håndtere for venner og familie rundt dere, og de kan komme til å stille en del kritiske spørsmål omkring deres motivasjoner. Det er med andre ord ikke tvil om at aldersforskjell er en stor utfordring, men i bunn og grunn er det deres følelse av samhørighet som teller, ikke når dere er født.

Kilde: Howtodothings.com eldre_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen