Farene på julebordet

Hvordan skiller man på jobb og privatliv? Coachen tipser deg.

Farene på julebordet
Farene på julebordet
Publisert Oppdatert
Julebordsesongen er godt i gang, og vi skal feste sammen med mennesker vi ellers er betalt for å omgås, men ikke nødvendigvis har så mye til felles med.

Rollene våre blir annerledes når det er julebord og man skal være sosialt tilstede - uten å gå utover komfortsonen sin.

Hvordan gjør vi det?

Riktig balanse

Kvinneguidens coach og kommunikasjonsekspert Annika Richardsen forteller at alle, i tillegg til den personen vi er hjemme og sammen med venner, har en "jobbrolle" og en "jobb persona". Når man skal delta i sosiale sammenhenger der din private rolle blandes med jobb, kan det være vanskelig å finne sin plass.

- Noen blir nervøse og slår håret så mye ut at de angrer etterpå. Så hvordan finner vi balansen?, spør Annika.

Les også: Konstant irritert?

Les også: Romantikk gjennom høsten

Les også: Ulykkelig singel


Hun mener først og fremst at det kan være utrolig hyggelig med julebord, og coachens synes det er svært viktig å kose seg.

- Vi tilbringer så mye tid på jobben at det å slå seg løs og være litt mer løssluppen er bare sunt. Det er også en fin anledning til å bli mer kjent med de du jobber sammen med på en annen måte, sier coachen. Men hun advarer:

- Vi har alle hørt historier eller opplevd episoder som handler om fylletabber, tafsing på kolleger, overivrig baksnakking om sjefer og andre, lek med kopimaskinen på vorspielet. Eller historier om de som endelig sier til sjefen det de har holdt inne altfor lenge - og velger julebordet som arena for å ta det opp. Det kan lage trøbbel for deg senere, og det er ikke verdt det.

Pass på

Annika mener at om du på julebordet kjenner en sterk trang til å måtte si noe, så er det et tegn på at du absolutt ikke bør gjøre det. Det er en arena for alt.

- Trikset er å ikke drikke som om det aldri blir nok. Du er på jobb enda. Du skal se de andre inn i øynene på jobben på mandag. Du representerer fortsatt. De sosiale spillereglene gjelder ekstra i denne settingen. Det vil si at det er desto viktigere å være høflig, utøve måtehold og være hyggelig mot kolleger og også servitører og andre du møter i løpet av kvelden, sier coachen.

Om du har en hemmelig jobbflørt og fremdeles vil holde den hemmelig, er dette tidspunktet til å drikke Farris. Trå litt varsomt, det er en dag i morgen og den kan bli klein om du drikker med begge hender.

- Om uhellet faktisk er ute, og du våkner med skikkelige fyllenerver og lurer på «hva er det jeg har gjort», er det som oftest en trøst i at de fleste har nok med å tenke på seg selv, og ikke på deg! Om du har gjort en skikkelig blemme - be om unnskyldning til den det gjelder, sier Annika.

Hun mener det kan hjelpe å forsøke å gjøre det til en morsom historie om du kjenner det er mulig å le av deg selv.

- Og husk; det går faktisk over.

Les mer på Annika Richardsens blogg!Annika2

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning