Konstant irritert?

Det er ikke sikkert det er andres skyld. Coachen tipser deg.

Konstant irritert?
Konstant irritert?
Publisert Oppdatert
Hva gjør du når du irriterer deg over ungen til venninnen din, kona til broren din, svigermor eller til og med hunden til kompisen din?

Å bli sint og irritert er en helt naturlig del av livet og kan være en nyttig og sunn reaksjon. Men når irritasjonsmomentene er knyttet til noe sårbart hos noen som står oss nær, kan det være utfordrende.

Det forteller Kvinneguidens coach og kommunikasjonsekspert, Annika Richardsen.

Les også: Unngå feriekrangling

Les også: Unngå stressmonsteret

Les også: Energityvene blant oss- Hva gjør du? Biter av deg tunga eller sprekker på feil tidspunkt og skjeller ut den uoppdragne ungen til venninnen din?, spør hun.

Hva irritasjonen gjør

Klart det er både naturlig og lov til å irritere seg over det man vil, men det kan være nyttig å se på hvor verdifullt det egentlig er og hvor mye energi det tar fra oss.

- Om vi stadig blir irriterte og sinte, kan det sette seg fast i hodet og du kommer stadig tilbake til det som et hakk i en tann. Det kan skape unødvendig stress og ta fokuset fra viktige ting. Irritasjon og sinne tar kraft, mener coachen.

Det handler om deg

De fleste av oss har selvsagt irritasjonsmomenter som trigger oss mer enn andre. Når du irriterer deg over mindre ting hos andre, og det gjentar seg, kan det vokse og vokse og bli noe som okkuperer hodet ditt.

- Kanskje du tenker mer på den uoppdragne ungen til venninnen din, og legger til negative tanker om barneoppdragelse hos andre og legger merke til lignende "tilfeller" rundt omkring. Til slutt kan det oppleves som om de du er irritert på har "flyttet inn" i hodet ditt, sier Richardsen.

Da er det på høy tid å gjøre noe med det.

Gå inn i deg selv

- Om du knytter neven mot Anna Anka i "Skal vi danse" og snakker nedsettende om henne, når du fôrer deg selv med selvrettferdige, kritiske stemmer i hodet ditt eller synes folk går for sakte på gata, da er svaret som regel det samme:

Når vi setter oss fast i sinne og irritasjon har det med oss selv å gjøre. Noe i oss selv oppleves som trigget. Ønsker du virkelig å tenke og irritere deg over trivielle ting og bruke din verdifulle tid på det?

Når bør du si noe?

Ta testen

Hvis du kan svare ja på alle tre spørsmålene under, kan det hende du bør si noe:

1. Bør dette sies?
2. Bør dette sies av meg?
3. Bør dette sies av meg nå?


- Når du velger å si noe kritisk om folks barn eller kjærester, noen de holder høyt, så setter du din relasjon til vedkommende på prøve. Derfor er det viktig at du tenker over hva du vil oppnå med å si det som irriterer deg. Be om å få alenetid med venninnen din istedet, og husk at du mest sannsynlig også har sider ved deg selv som irriterer andre, tipser coachen.

For å bli fri fra irritasjonene kan det hjelpe å stille deg selv disse spørsmålene:
  • Hvem er jeg sint på?
  • Hvorfor?
  • Hvilke behov i meg er truet?
  • Hva er min del?
  • Hva kan jeg gjøre for å endre det?
  • Trenger jeg å si i fra?
Annika2

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning