Dette dreper sexlysten

Har du aldri lyst på sex? Det kan det være flere grunner til.

Dette dreper sexlysten
Dette dreper sexlysten
Publisert Oppdatert
Selvsagt er det ikke hver dag man er like giret på å ha sex, spesielt ikke når man har vært sammen med sin kjære i mange år. Men om lysten forsvinner helt og aldri kommer tilbake, kan det hende at det ligger mer spesifikke årsaker bak problemet.

Her får du noen alternativer.

P-piller

Ironisk nok vil p-piller beskytte deg mot uønsket graviditet under samleie ved å stoppe eggløsningen samtidig som p-pillene ofte kan gi redusert sexlyst. Grunnen er at pillene forårsaker et dropp i hormonproduksjonen i kroppen, og dette går blant annet utover hormonene som gir deg den normale lysten på sex.

Les også: Sex uten samleie

Les også: Romantikk gjennom høsten

Les også: Derfor ryker ekteskapetOm du mistenker dette, bør du snakke med fastlegen eller gynekologen din. Da kan de gjerne foreslå andre typer p-piller eller prevensjon som ikke vil gå så kraftig utover lysten din.

Medisiner

Det finnes mange typer medisiner som vil gi redusert sexlyst, da særlig antidepressiva. Medisiner som senker blodtrykket, som påvirker nervesignaler i kroppen, kan også tørke ut den naturlige floraen i underlivet som igjen gjør sex ukomfortabelt.

Løsningen er igjen å snakke med legen din om hvordan medisinen påvirker sexlysten din. Kanskje kan legen anbefale en annen medisin som vil ha mindre effekt på lysten og til og med bedre den seksuelle driften. Har du tørr vagina er glidemiddel noe du kan prøve.

Depresjon

Om du opplever alvorlig depresjon som tristhet, tomhet, verdiløshet og kjenner deg fullstendig tiltaksløs, er dette noe som helt klart vil påvirke alle deler av livet ditt, både sexlyst, søvn og matlyst. Det er uklart hvorfor det påvirker sexlysten, men det kan handle mye om det å føle seg ikke bra nok, samt at man mangler energi til å gjøre noe som helst.

Her bør du søke profesjonell hjelp hos en spesialist, gjerne fastlegen som igjen kan henvise deg til psykolog. Du kan både få medisiner og lære deg teknikker som kanskje kan hjelpe deg mot en bedre hverdag.

Dårlig selvbilde

Om du er misfornøyd med kropp og eget utseende, er dette noe som helt klart kan gå utover din egen sexlyst. Selv om partneren din helt sikkert synes at du er vakker, hjelper det lite når du ikke føler det selv.

Du bør forsøke en liten selvanalyse. Tenk for eksempel tilbake på en spesiell tid da du følte deg skikkelig sexy og fornøyd med deg selv. Hva hadde du på deg? Hvordan så dine treningsrutiner ut? Hvordan spiste du? Hvilken parfyme brukte du? Hvilke sko følte du deg sexy i? Disse tankene kan få deg tilbake på et godt og positivt spor og gi deg både lyst og motivasjon igjen. Vet du hva som får deg til å føle deg bra? Søk etter dette, enten det handler om å kjøpe nye klær, fikse håret eller gå på fjellet.

Overgangsalder

Ingen kvinner slipper unna overgangsalderen, og den bringer som regel en hel del endringer i kroppen. Når nivået av hormonet østrogen reduseres, vil man bli tørrere i vagina, testosteronnivået minker og dette gjør at sexlysten minker, man mister mer følelsen i klitoris, vi blir tappet for energi og humør og kan kjenne kraftige hetetokter. I tillegg kan man legge på seg, sove dårlig og sex blir det siste man tenker på.

Du bør absolutt snakke med legen din og høre om alt det du kjenner på kan skyldes overgangsalderen eller høyt kolesterolnivå i kroppen. Det er mange muligheter for å få kontroll på alt du kjenner av endringer i kroppen, både av medisiner og salver.

Medisinsk tilstand

Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, diabetes, autoimmune sykdommer eller stoffskifte-problem kan alle forårsake lav sexlyst.

Igjen bør du snakke med fastlegen om problemene du opplever. Enten du kan få medisiner eller annen behandling for din helsetilstand, vil det være et steg på veien mot en bedre lyst. Kanskje må du ta grep om egen livsstil, som for eksempel å spise sunnere, trene regelmessig eller sove mer.

Likegyldighet i forholdet

Likegyldighet i forholdet er kanskje det som forårsaker tap av sexlyst aller mest. Selv om dere ikke krangler mye, betyr det nødvendigvis ikke at forholdet er i topp stand. Dette går definitivt ut over lidenskapen i forholdet.

Løsningen er blant annet å ta tak i problemet på et tidlig stadie. Snakk sammen om det før det blir en følelsesmessig krise av mangelen på sex og intimitet i forholdet. Kommunikasjon er og blir nøkkelen til et godt forhold, og om man bærer på mye man ikke tør å si til partneren, vil dette på sikt vokse seg til et stort hinder mellom dere.

Stress

Når du er stresset i forhold til det å betale regninger, nå en frist på jobb og jonglere mellom rollen som kone og mor, er det å kjenne seg seksuell kanskje noe som blir nedprioritert i hverdagen. Dette er delvis fordi at stress fungerer som en distraksjon, det er vanskelig å fokusere på nytelsen sex gir når du mentalt fremdeles er på jobb.

Hormonet kortisol øker også i kroppen når man er stresset, og dette går også utover sexlysten.

Løsningen er enkelt og greit å forsøke å roe seg ned og finne løsninger som gjør at du slipper å føle stress i hverdagen. Det er ikke sikkert det er fristende med trening etter jobb, men etterpå vil du kjenne at du har fått ut mye stress i kroppen, du sover bedre, du føler deg bedre og du nyter den gode samtalen over middag og et glass vin sammen med partneren din med god samvittighet.

Fødsel og amming

Bekkennerver og muskler strekkes og blir skadet under en fødøsel, noe som igjen reduserer følelsene i underlivet. Amming senker østrogennivået i kroppen som holder vaginaen fuktig og fleksibel. Dermed blir penetrering smertefullt. Amming øker også hormonet prolactin, som igjen senker testosteronnivået og går ut over sexlysten.

I tillegg kjenner kvinner seg naturlig nok sliten etter en fødsel og det å skulle tilpasse seg det nye livet som småbarnsmor.

Her er det viktig å ta tiden til hjelp. Snakk med legen din om endringene du kjenner både fysisk og psykisk. Gi deg selv tid til å tilpasse deg den nye rollen som mamma, både med tanke på mindre søvn og kontakten med partneren din. Dere kan være nær hverandre selv om dere ikke har sex. Og husk at dersom ammingen er årsaken til mindre sexlyst, er dette bare midlertidig.

Rutiner på soverommet

Det er en grunn til at man sier at variasjon krydrer sexlivet. Uten dette, vil det fort bli monotont og kjedelig. Om sexlivet deres har blitt redusert til de samme, gamle rutinene, er det lett å forstå at man mister lysten.

Her må dere begge handle. Utforsk nye stillinger gjennom å se porno sammen eller les erotiske bøker og blader. Prøv å endre på tidspunktet dere har sex, istedet for å være intime rett før dere legger dere, hva med en kjapp en om morgen eller etter middag? Husk å ta dere tid til å snakke sammen, og bruke tid bare dere to ilag selv om dere har barn. Ta inn på hotell for en helg, bruk barnevakt, reis bort en langhelg, gå en tur sammen.

Sex220 Sex4-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning