Reiseguide Stockholm

Unn deg en tur hit med en gang

Du trenger ikke reise langt avsted for å få en storbyferie med seks i stil

SHOP TILL YOU DROP: Stockholm har noen av verdens beste motebutikker.
SHOP TILL YOU DROP: Stockholm har noen av verdens beste motebutikker. Foto: FOTO: Nk
Publisert Oppdatert
REISEVANT: Gunnar Garfors besøkte fem land på fem kontinent på bare én dag i 2012, Stockholm har han også vært innom flere ganger.
REISEVANT: Gunnar Garfors besøkte fem land på fem kontinent på bare én dag i 2012, Stockholm har han også vært innom flere ganger. Foto: Jannecke Sanne

De er våre nærmeste naboer, og mye er temmelig likt i våre to land, men når det kommer til trendy shopping, råkule resturanter og hippe hoteller, ja da er det bare å innrømme at Söta Bror har et temmelig stort forsprang på oss.

Så legger du sensommerens eller høstens storbytur til Stockholm - enten du har en uke eller reiser fredag til søndag på nano-tur - så kommer du garantert ikke til å reise hjem verken tomhendt eller skuffet.

Tre nødvendige gjøremål

Reiseentusiast Gunnar Garfors besøkte fem land på fem kontinent på bare én dag i 2012, noe som ble en Guinness verdensrekord.

Stockholm er intet unntak på Garfors reise-merrittliste, og han har spesielt ett godt minne fra besøk i den svenske hovedstaden:

- Jeg seglet med Ericssons vinnarbåt fra Volvo Ocean Race utenfor Stockholm sammen med noen kollegaer. Jeg fikk styre og var farlig nær å kullsegle. De stilte med fullt crew, og jeg fikk virkelig lært en del om segling, sier Garfors til Kvinneguiden.

Han har også flere tips til hva du absolutt bør få med deg når du er i byen - og hva du kan droppe:

- Båttur med vanlig rutebåt i skjærgården et et "must". Der er det mange småsteder som er perfekt for piknik eller cafe-/restaurantbesøk, sier Garfors til Kvinneguiden.

- Fotografiska er et galleri med utrolige fotoutstillinger. Her får man se bilder med stadig nye, kjente fotografer, utstilt etter tema. Et absolutt must! Du finner også en trivelig restaurant og bar med eminent utsikt over byen. Her holdes også konserter hver lørdag om kvelden, og de har verdens beste fotobokhandel i første etasje. Bla i bøkene og nyt, tipser han videre.

- Gamla Stan er også OK, men litt vel turistifisert. Jeg anbefaler derfor heller en helaften på byen. Herlig mat og strålende cocktailbarer. Pluss overdose av konserter og ting som skjer, sier han.

Her gir vi deg oversikten over hvor du spiser, sover og shopper i Stockholm:

Her sover du

Det mangler ikke på trend-faktor blant Stockholms kuleste hoteller.

1. Lydmar

Et opphold på Lydmar kommer ikke til å skuffe. Her er sover du i lekre, men ikke - som man gjør så mange andre steder i Skandinavia - minimale - omgivelser, og nyter en velkjent og personlig service. Hotellet er stolte av å ha ansatte som er mindre formelt kledt enn det man kanskje møter ved andre hoteller, og som alltid er villige til å dele av sin lokalviten om byen.

Tips: Ikke dra herfra uten å ha spise på hotellets resturant.

Her finner du hotellet: Södra Blasieholmshamnen 2

LYDMAR: Sjekk inn på ett av Stockholm mest lekre designhoteller.
LYDMAR: Sjekk inn på ett av Stockholm mest lekre designhoteller. Foto: FOTO: Lydmar
MODERNE: Interiøret på Lydmar er nesten verdt et besøk i seg selv.
MODERNE: Interiøret på Lydmar er nesten verdt et besøk i seg selv. Foto: FOTO: Lydmar

2. Grand Hotel

Grand Hotel er en institusjon i Stockholm, og har du råd bør du unne deg en natt her. Ikke bli overrasket om du treffer både Hollywoodkjendiser og supermodeller i lobbyen, dette er nemlig det hotellet i Stockholm som kan skryte av å ha flest kjendiser innsjekket til enhver tid.

Nyt 5-stjernes luksus midt i byen, med gangavstand til det du måtte ønske å besøke og se. Dette hotellet har vært et in-sted i Stockholm helt siden det åpnet dørene i 1874, og ikke gå glipp av verken maten, utsikten eller det velkjente spaet du også finner her. Perfekt for litt egentid etter en lang dag med shopping og sightseeing.

Her finner du hotellet: Södra Blasieholmshamnen 8

3. Story Hotel

Story Hotel er hotellet ikke bare for deg som elsker alt som er trendy, men som også gjerne vil bo midt i hjertet av Stockholms beste shopping-, business- og natteliv-område, nemlig Stureplan. Hotellet ligger rett ved butikker som Acne, Gucci, J Lindeberg og Filippa K, med flere andre kjente butikker like rundt hjørnet.

Og om du er opptatt av design og interiør, ja da er hotellet verdig et besøk i seg selv. Ikke gå glipp av den lille gavebutikken der du blant annet kan kjøpe med deg hjem de kule kaffekoppene de serverer kaffen i på hotellets resturant.

Her finner du hotellet: Riddargatan 6

4. Nobis Hotel

STORY: Dette hotellet ligger ypperlig plassert om du vil nyte en helg med shopping og sighseeing i Stockholm.
STORY: Dette hotellet ligger ypperlig plassert om du vil nyte en helg med shopping og sighseeing i Stockholm. Foto: FOTO: Story Hotel

Moderne luksus er selve konseptet på Nobis Hotel, og du kommer til å skjønne hva de mener når du sjekker inn. Rommene er innredet i en enkel og Skandinavisk stil, og fargeskalaen er avslappet og beroligende - noe som perfekt når du kommer inn etter en lang dag med shopping.

Her finner du hotellet: Norrmalmstorg 2-4

5. Berns Hotel

Berns Hotel påstår at de er en av Stockholms best bevarte hemmeligheter, og etter å ha sovet - og spist - der, vil du nok sikkert ikke krangle med den påstanden. Det lille boutique-hotellet har moderne rom, super service og serverer deg til og med en Bloody Mary på sengen etter at du har vært ute til de små timer på nærliggende Stureplan.

Tidligere gjester inkluderer Noomi Rapace, Bill Gates, Rihanna og til og med selveste Dalai Lama.

Her finner du hotellet: Näckströmsgatan 8

Her bør du spise

Stockholm er hjem til fantastiske resturanter. Her er noen av de du bør prøve før du forlater denne hippe storbyen.

LEKKERT: Sjekk inn på Nobis og bo midt i smørøyet av Stockholm.
LEKKERT: Sjekk inn på Nobis og bo midt i smørøyet av Stockholm. Foto: FOTO: Nobis
NOBIS: Dette hotellet er et av Stockholms mest populære for øyeblikket.
NOBIS: Dette hotellet er et av Stockholms mest populære for øyeblikket. Foto: FOTO: Noblis

1. Rolfs Kök

Rolfs Kök er for øyeblikket en av Stockhoms hippeste resturanter og vel verdt et besøk. Her spiser du god mat uten for mye pynt og dall. Alle råvarene er i sesong, så her er menyen stadig i forandring. Det helt åpne kjøkkenet er et stilig innslag.

Her finner du den: Tegnérgatan 41

2. Himlen

Her nyter du både maten og ikke minst utsikten. På Himlen kan du også nyte noen av de beste drinkene i Stockholm - hele 104 meter over bakken.

Her finner du den: Götgatan 78

3. Brasserie La Rogue

Denne resturanten er en institusjon i Stockholm, og bør stå på listen over ting å gjøre når du ankommer byen. Her er omgivelsene minst like lekre som den fransk-inspirerte maten, og du får nesten følelsen av å befinne deg midt i bohemske Paris i stedet for trendy, moderne Stockholm.

Her finner du den: Brunnsgränd 2-4

4. Wedholms Fisk

Wedholms fisk er en av de få rene sjømatresturantene du finner i Stockholm, og er et must om det er sjømat som er favoritten. Nyt en lang og avslappet lunsj her, og du vil kjenne roen senke seg av utsikten utover vannet.

Her finner du den: Nybrokajen 17

5. Operakällaren

På Operakällaren spiser du tradisjonell svensk mat i flotte og nesten herskapelige omgivelser. Resturanten er kjent for sin uforglemmelige service og ikke minst maten.

Her finner du den: The Royal Opera House, Karl XII:s Torg

6. Lux Stockholm

På Lux spiser du moderne svenske laget av lokale råvarer, og menyen varierer med sesongene. Absolutt verdt et besøk, spesielt for alle matinteresserte.

Her finner du den: Primusgatan 116

HIMLEN: På denne resturanten er utsikten like imponerende som maten.
HIMLEN: På denne resturanten er utsikten like imponerende som maten. Foto: FOTO: Himlen
NYT MATEN: Himlen faller garantert i smak.
NYT MATEN: Himlen faller garantert i smak. Foto: FOTO: Himlen

7. La Vecchia Signoa

Denne lille resturanten regnes av mange for å servere den aller beste italienske maten i hele Stockholm. Her er atmosfæren romantisk og perfekt for en date med kjæresten.

Her finner du den: Åsögatan 163, Södermalm

8. Bistro Berns

Berns Salonger ble åpnet allerede på midten av 1800-tallet, da som et utsalgssted hvor alkohol og bakevarer ble solgt. I dag er resturanten en liten fransk bistro hvor du kan spise klassiske franske retter i hyggelige og flotte omgivelser.

Her finner du den: Näckströmsgatan 8

9. Svartensgreens

Dette er stedet for kjøtteteren - og etter å ha spist her kommer du til å drømme deg tilbake i lang tid etterpå. Her er biffen økologisk og kommer fra en gård like i nærheten hvor kjøkkensjefen er på fornavn med bonden som eier kua. Et must i Stockholm.

Her finner du den: Tulegatan 24

10. Pa & Co

Denne lille "kroen" er en lokalfavoritt blant innbyggere på Östermalm i Stockholm. Her spiser du mat som har en hjemmelaget følelsen, og nyter både viner og drinker du lenge kommer til å drømme om.

Husk på å booke bord, for her er det fullt hus nesten hver eneste kveld,

Her finner du den: Riddergatan 8

Her shopper du i stockholm

Ikke bli overveldet, her er butikkene du ikke bør reise fra Stockholm uten å ha besøkt:

1. NK

Nordiska Galleriet anses for å være en av Europas ledende varemagasiner, og selger alt fra mat og mote, til leker, møbler og interiør. Her finner du alle de kjente og kjære klassikerne + pluss mye nytt og annet. Om du er over gjennomsnittet interessert i design og interiør bør du spesielt få med deg et besøk her.

BERNS: Baren her er et av Stockholms mest populære uteplasser. Få med deg maten også.
BERNS: Baren her er et av Stockholms mest populære uteplasser. Få med deg maten også. Foto: FOTO: Berns Hotel

Varemagasinet åpnet dørene allerede i 1902, og er dermed en av de eldste - og mest eksklusive - varemagasinene i byen. Her finner du merker som Acne, Hope og Filippa K - blant mange andre.

Her finner du den: Nybrogatan 11

2. Plan 1

På denne lekre butikken finner di Skandinaviske bestselgere som Bruno Mathsson, Jonas Bohlin og HAY, i tillegg til internasjonale merker som Designers Guild og Moooi. Ikke gå glipp av lekeavdelingen.

Her finner du den: 32 Birger Jarlsgatan

3. Nathalie Schuterman

Midt på lekre- og dyre - Birger Jarlsgatan finner du butikken Nathalie Schuterman, hvor du kan kjøpe med deg ekslusive designerklær fra Balenciaga, Tom Ford, Fendi, Chloé, Missoni og mange andre.

Her finner du den: 5 Birger Jarlsgatan

4. Bruno Götgatsbacken

Lekre moteklær fra American Apparel, Filippa K, Samsö & Samsö og Hope.

Her finner du den: Götgatan 36

5. Svensk Tenn

Den elegante butikken Svensk Tenn er en herlig miks av farger og mønstre. Navnet stammer fra den gang det utelukkende ble solgt tinngjenstander her. Tekstiler og tapeter i geometriske mønstre kom på dagsorden da den østerriske arkitekten Josef Frank dukket opp på 30-tallet.

Svensk Tenn er uten tvil et av Sveriges mest innflytelsesrike designkonsepter, og slipper stadig mønstre og trykk fra sitt enorme arkiv.

Her finner du den: Strandvägen 5

6. R.O.O.M.

Kjenner du til R.O.O.M. i Oslo kjenner du konseptet. R.O.O.M. er en lekker og moderne blanding moderne interiør, her finner du alt fra Eames til Habitat og GANT Home. Avdelingen for småvarer bugner av lekker kjøkken - og annen interiørpynt, og her finnes litt for enhver smak - og lommebok.

Her finner du den: PUB, Plan 03, Hötorget

7. Granit

Vi har den i Oslo også, men Granit er likevel verdt et besøk når du er i Stockholm. Butikken er et mekka for deg som liker både den rå og røffe industristilen, men også for deg som bare vil ha orden i sakene og er på jakt etter bokser, esker, beholdere, kontorrekvisita og andre smarte og kule ting. Hos Granit for du også tak i reiservesker, toalettmapper, kryddr, oljer og te. Det er vanskelig å gå tomhendt herfra.

Her finner du den: Kungsgatan 42

8. Acne

Igjen et merke som du finner solgt flere andre steder, men flagship butkken er likevel verdt et besøk - og bør være et must for alle moteløver på storbytur i Stockholm.

NK: Det eksklusive varemagasinet er et must når du er i Stockholm.
NK: Det eksklusive varemagasinet er et must når du er i Stockholm. Foto: FOTO: NK
STOCKHOLM: Vår nabo i Øst har shopping og spising i verdensklasse. Ta turen da vel.
STOCKHOLM: Vår nabo i Øst har shopping og spising i verdensklasse. Ta turen da vel. Foto: FOTO: Lydmar

Her finner du den: Norrmalmstorg 2

9. Livly

Om du har barn selv - eller bare skal kjøpe med deg bygaver til nieser, nevøer eller gudbarn, så bør du ta turen innom fantastiske Livly. Her finner du de lekreste klær til babyen og barna - og det bør nevnes at mangt et kjendisbarn, som Sarah Jessica Parkers tvillingdøtre, ofte fotograferes i sukkersøte klær fra nettopp Livly.

Her finner du den: Birger Jarsgatan 9

10. Zadig & Voltaire

Denne franske favoritten bør du også unne deg et stopp på. Kjøp med deg de lekreste strikkeplagg, kule skjerf og mye annet flott.

Her finner du den: Birger Jarlsgatan 8

11. Beyond Retro

Beyond Retro er kjent som Stockholm beste vintage-butikk og er must for deg som elsker å gå på skattejakt etter lekre vintage-plagg.

Her finner du den: Drottninggatan 77

12. Sturegalleriet

Her finner du ikke bare butikker, men også flere kafeer og resturanter. Også hjem til det berømte Sturebadet.

Her finner du det: Grev Turegatan 9

Tips: I Drottningsgatan finner du alle kjedebutikkene som Topshop, Zara og Hennes & Mauritz, samt mange flere.

Les også:

Dette er Europas hippeste by akkurat nå

Advarsel: Du kommer til å ville flytte hit

I denne byen er gatene som en catwalk

LIVLY: Her kjøper du de lekreste barneklær i sukkersøte pastellfarger.
LIVLY: Her kjøper du de lekreste barneklær i sukkersøte pastellfarger. Foto: FOTO: Mama.nu
GRANIT: En drøm for dreg som liker orden i sysakene.
GRANIT: En drøm for dreg som liker orden i sysakene. Foto: FOTO: Butikken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning