Skrive CV

Slik skriver du den perfekte CV

Ikke bli for kreativ, og velg riktig bilde, er to viktige tips.

SKILL DEG UT: En god CV gjør veien til et intervju mye kortere.
SKILL DEG UT: En god CV gjør veien til et intervju mye kortere. Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Å søke jobb kan være både spennende og skummelt, og ikke minst er det tidkrevende. Og med all den tiden og energien man legger i dette er det frustrerende hvis søknadene sjelden leder til intervju.

Derfor er det viktig at du ikke bare legger mye jobb i CV'en din, men at du gjør det på riktig måte. Det er lite poeng i å sitte time etter time og jobbe med en CV hvis det du leverer fra deg ikke når fram til de som skal lese den.

Det viktigste først

- Aller først er det lurt å ha et lite resymé som viser det viktigste ved deg; det du kan og det du er god på, anbefaler Heidi Nordby Johansen, rekrutteringsrådgiver og headhunter ved Karrieresenteret.

Det er sjelden den som leser din CV har god tid til å sette seg inn i hvem du er, så jo flinkere du er til å vise deg fram på en effektiv måte, jo større sjanse har du til å bli lagt merke til. Før du begynner å liste opp arbeidserfaring og utdanning er det derfor lurt å skrive en liten tekst som oppsummerer kort det viktigste ved deg og din bakgrunn.

- I dette lille sammendraget velger du ut den erfaringen som er mest relevant for jobben. Vis til konkrete arbeidsoppgaver, og hvilke styrker du har som vil være positive i den jobben du søker, sier Johanssen.

Hun anbefaler også å tilpasse denne teksten til hver av de jobbene du søker. Ulike stillinger legger vekt på ulike ting, derfor er det viktig at du tenker på dette når du skriver din CV.

- En vanlig feil er å sende samme CV til alle arbeidsgivere. Dette blir ofte personlighetsløst og disse blir sjelden lagt merke til, forteller Johansen.

Beskriv og forklar

5 tips til en god CV

1. Vær kort og konsis.

Fremhev det viktigste. En CV bør ikke overstige to sider. Bruk korte setninger, fokuser på relevante deler av erfaringen din, og forklar eventuelle hull i CV'en.

2. Form CV'en etter jobben du søker

Det er viktig å skrive en målrettet CV, ikke bruk den samme til forskjellige typer jobber du søker. Fremhev punkter som vil gjøre deg attraktiv for jobben du søker.

3. Presentasjon er viktig

Selv om noen bransjer kan verdsette en kreativ og original CV, er hovedregelen å bruke hvite ark, vanlige og lettleste fonter som Times New Roman eller Arial, og skriftstørrelse 11. Unngå skrivefeil og pass på at CV'en er pent og ryddig satt opp.

4. Ærlighet varer lengst

Ikke prøv å fremstille deg selv som en person du ikke er, eller tillegg deg kunnskaper og erfaringer du ikke har. Dette blir fort gjennomskuet.

5. Kontrollsjekk CV'en

Gå grundig gjennom CV'en før du sender den. Ofte ser man seg blind på det man skriver, så det er lurt å få noen andre til å lese korrektur og kanskje komme med forslag til forbedringer.

(Kilde: Mette Manus, karriererådgiver hos Manus Motivasjon)

Det er også viktig at du lar den informasjonen som fortjener plass, få den plassen, og la lite relevant informasjon vike. Det er ikke alltid at alle jobber du har hatt trenger å føres opp på samme måte.

- Ofte har man hatt mange strøjobber tidlig i karrieren, eller jobber som har liten relevans for den jobben du søker nå. Da kan du med fordel lage en samlelinje for disse jobbene, for eksempel ved å skrive «diverse kontorjobber» for å unngå å bruke unødvendig mye plass på dette, forteller Johansen.

Har du hatt jobber med spesielt relevante arbeidsoppgaver, kan du utdype disse punktene ved å skrive ned arbeidsoppgaver og ansvarsområder under stillingstittel og arbeidsgiver, råder Johansen.

Selv om du har hatt relevante arbeidsoppgaver i tidligere jobber, eller har hatt nyttige fag i din utdanning er det ikke alltid lett å lese dette ut fra utdanningsgrad eller stillingstittel. Derfor er det viktig at du er så konkret som mulig, slik at den som leser din CV raskt kan se at du har den bakgrunnen som trengs.

- List derfor også opp relevante fag du har hatt i utdanningen din. En bachelorgrad i business administration forteller ikke så veldig mye alene, sier Johansen.

Gjør deg kjent med bedriften

Å skille seg ut handler om å klare og vise din potensielle arbeidsgiver at du innehar den riktige kompetansen for stillingen. Men det handler også om å spille på de riktige strengene for å trigge nettopp den personen som leser din CV.

- Prøv å gjøre deg kjent med bedriften du søker jobb hos. Finn ut hvordan bedriftskulturen er. Er det et ungt og moderne miljø er det gjerne litt mindre formelt enn hvis du søker jobb i en konservativ bedrift. Dette kan gi deg en pekepinn på hvordan du bør formulere deg i din CV og søknad, forteller Johansen.

Det er flere måter å finne ut av dette på. Johansen anbefaler å ta en titt på nettsidene til bedriften. Kanskje kjenner du også noen som jobber der? Bruk de mulighetene som finnes for å bli så kjent som mulig.

Det er også viktig å lese stillingsannonsen godt, og bruke den for det den er verdt.

- Krever jobben en målorientert og strukturert person er det viktig at de kan finne igjen dette i din CV. Pass derfor på å bruke søknadsteksten godt og hent fram den kompetansen du har som samsvarer med det som etterlyses, sier Johansen.

Skill deg ut på riktig måte

Å skille seg ut kan man gjøre på ulike måter. Pass på at du velger den riktige.

- Sats på å skille deg ut ved å fremheve dine egenskaper og kompetanse. Og ved å framstå som motivert, forteller Mette Manus, karriererådgiver ved Manus Motivasjon.

Noen prøver seg på mer kreative metoder. Men dette kan fort slå negativt ut i stedet.

- En CV med farget papir, fancy bilder eller originale oppsett vil ikke framheve hvem du er, men tvert imot ta oppmerksomheten vekk fra din kompetanse. Ta heller med spesielle ting du har gjort, som det å ha jobbet frivillig på et barnehjem i Afrika i et halvt år, besteget Mount Everest eller vunnet NM i roing, sier Manus.

Ikke vær for privat

Selv om du bør vise hvem du er gjennom CV'en din, er det viktig å skille mellom ditt profesjonelle og ditt private jeg. Ikke del for mye, råder Manus.

BLI KJENT: Det er ikke lett å vite hvem som kommer til å lese din CV. Ta deg tid til å bli litt kjent med bedriften, så er det større sannsynlighet for at du skriver en CV som passer med bedriftens kultur.
BLI KJENT: Det er ikke lett å vite hvem som kommer til å lese din CV. Ta deg tid til å bli litt kjent med bedriften, så er det større sannsynlighet for at du skriver en CV som passer med bedriftens kultur. Foto: Thinkstock

- Hull i CV'en, som ved svangerskapspermisjon eller en jordomseiling bør kunne forklares. Men ikke bli for privat. Ikke legg ut om sykdom og personlige tragedier.

De vanligste tabbene

1. Standard CV: Det er veldig viktig at du skreddersyr CV'en til den stillingen du søker.

2. Skrivefeil: Bruk tid på å få gode formuleringer og riktig grammatikk.

3. For lang CV: En CV bør ikke være på mer enn to sider.

4. Uprofesjonelt bilde: Et privat bilde av deg på ferie passer seg ikke på en CV.

5. Gjentakelser: Har du ramset opp dine positive sider, er det unødvendig å gjøre det igjen, og igjen.

6. Feil info: Masse informasjon om lite relevant erfaring er uinteressant å lese. Fokuser på de viktige opplysningene.

7. Fri kreativitet: Kreativitet er positivt, men hold deg til en formell stil og dropp fargede ark og spennende fonter.

8. For personlig: Fortell litt om deg selv, men hold det til et minimum. Dropp sykdomshistorie og personlige tragedier.

(Kilder: Karriererådgivere Mette Manus og Heidi Nordby Johansen.)

Å legge ved et bilde kan også være med på å gjøre søknaden din mer privat. Dette derimot er det stadig flere som ønsker seg.

- Det kan gjøre det enklere for arbeidsgiver å få et inntrykk av deg, og å kjenne deg igjen. Men se an bedriften. Og husk å bruke et profesjonelt bilde, anbefaler Manus.

- Et uheldig bilde som ikke er tatt i en nøytral setting, slår ikke heldig ut. Bilde av deg, liggende på en stor amerikansk bil er for eksempel ikke en god idé, fortsetter hun.

Vær tydelig

Å lese CV etter CV er en heftig jobb for den som skal ansette. Derfor er det viktig at din CV er lettlest og oversiktlig. På den måten ser din potensielle arbeidsgiver raskt hvorfor du egner deg til jobben.

- Det er viktig at CV'en din er tydelig og meget lesbar, så finn en mal som er klar, oversiktlig og rask å lese. Det finnes utallige maler på nettet, men velg en som du føler deg komfortabel med, sier Manus.

Husk at din CV er som en liten reklame for deg selv. Er den tung, rotete og lite relevant, er det veldig enkelt å hoppe til neste kandidat. Vær derfor bevisst på hvordan du framstår og hva du ønsker å fremheve. Bruk tid, og vær nøye.

- Et rotete oppsett som er vanskelig å lese, gjør et særdeles dårlig inntrykk. Skrivefeil er også uheldig. Det er alltid lurt å få en annen til å lese korrektur, anbefaler Manus.

Les også:

Triksene som gir deg høyere lønn

Her er snarveiene til fast jobb

Jobbklærne betyr mer enn du tror

Derfor blir du ikke forfremmet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning