Lønnsøkning

- "Jeg jobber så mye", er et dårlig argument

Tabbene du bør unngå når du ber om høyere lønn.

FORBERED DEG: Før du inviterer sjefen til en prat om lønnsøkning, er det viktig å forberede deg skikkelig slik at du ikke tabber deg ut.
FORBERED DEG: Før du inviterer sjefen til en prat om lønnsøkning, er det viktig å forberede deg skikkelig slik at du ikke tabber deg ut. Foto: Colourbox.com
Sist oppdatert
PASS PÅ: - Lønnsforhandlinger bør foregå i et tillitsfullt og åpent forhandlingsklima. Sutring og bløff hjelper ikke, sier Erik Jullumstrø, psykolog og HR-rådgiver ved Infotjenester AS.
PASS PÅ: - Lønnsforhandlinger bør foregå i et tillitsfullt og åpent forhandlingsklima. Sutring og bløff hjelper ikke, sier Erik Jullumstrø, psykolog og HR-rådgiver ved Infotjenester AS. Foto: Infotjenester AS.
FORNØYDE MED JOBBEN DIN?: Helene Tronstad Moe, Førsteamanuensis ved Markedshøyskolen og senior manager i KPMG, anbefaler deg å finne ut om arbeidsgiver er fornøyd med jobben du gjør. Er de redde for at du skal bytte jobb? Er de særskilt avhengig av din erfaring og kompetanse? Har du fått større ansvar uten at du har blitt kompensert økonomisk for det?
FORNØYDE MED JOBBEN DIN?: Helene Tronstad Moe, Førsteamanuensis ved Markedshøyskolen og senior manager i KPMG, anbefaler deg å finne ut om arbeidsgiver er fornøyd med jobben du gjør. Er de redde for at du skal bytte jobb? Er de særskilt avhengig av din erfaring og kompetanse? Har du fått større ansvar uten at du har blitt kompensert økonomisk for det? Foto: Markedshøyskolen.
FØR DU SIGNERER: - Det er ofte enklere å forhandle lønn før man har signert ansettelsesavtalen. Forbered deg derfor på en lønnsforhandling når du har fått tilbud om stillingen, sier Cecilie Lunde, jurist hos Krifa.
FØR DU SIGNERER: - Det er ofte enklere å forhandle lønn før man har signert ansettelsesavtalen. Forbered deg derfor på en lønnsforhandling når du har fått tilbud om stillingen, sier Cecilie Lunde, jurist hos Krifa. Foto: Krifa.

Ønsker du deg høyere lønn, er det som regel best å ta saken i egne hender.

Men her bør du planlegge hvordan du skal gå fram og hvilke argumenter du skal ty til for å overbevise sjefen.

Du kan nemlig begå mange tabber.

Først og fremst bør du vite hva du er verdt, mener Erik Jullumstrø, psykolog og HR-rådgiver ved Infotjenester AS.

- Da skal du ikke tenke på hva andre i samme stilling har i lønn, men den verdiskapningen du bidrar til, sier Jullumstrø til Kvinneguiden.

Han mener at det i salgsstillinger og lignende er lett å dokumentere verdien av det, og om du jobber du med HR, HMS, kvalitet eller service, må du selv bidra til å vise hva et velfungerende system koster.

Det er nemlig lite sannsynlig at lederen din vet noe om det.

- Sutring hjelper ikke

Jullumstrø råder deg samtidig å holde deg unna kronekrav. Det er lett i en hektisk hverdag å forholde seg til kronetall.

- Unngå lønnskamp. Du er "dømt" til å tape en kamp. Lønnsforhandlinger bør foregå i et tillitsfullt og åpent forhandlingsklima. Sutring og bløff hjelper ikke, sier han videre.

Helene Tronstad Moe, Førsteamanuensis ved Markedshøyskolen og senior manager i KPMG, anbefaler deg å først lage en oversikt over dine arbeidsoppgaver, ansvarsområder og hva du ellers bidrar med. Tenk over hva du bør ha på plass først.

- Finn deretter ut om arbeidsgiver er fornøyd med jobben du gjør. Er de redde for at du skal bytte jobb? Er de særskilt avhengig av din erfaring og kompetanse? Har du fått større ansvar uten at du har blitt kompensert økonomisk for det?, sier Tronstad Moe til Kvinneguiden.

- Sammenligne med andre i din yrkesgruppe

Det er samtidig viktig å kunne dokumentere hvorfor du synes at du bør ha høyere lønn, mener Mette Manus, karriereveilederbog coach ved Manus Motivasjon, og jobbekspert i Aftenposten.

- Hvis du er nyansatt, bør du undersøke om kulturen der du jobber. Hva er vanlig; å gi lønnsøkning etter kort eller lang tid? Det er lurt å sammenligne deg med andre i din yrkesgruppe og sjekke markedet for hva du ville fått i tilsvarende jobb et annet sted, sier Manus til Kvinneguiden.

Hun mener at utdanning og erfaring er viktig, og ikke minst dine prestasjoner.

- Du bør ha tenkt gjennom din nedre grense, men huske at frynsegoder som bonus, fri parkering, aviser, trening og mobiltelefon kan erstatte noe av lønnen.

- For å be om lønnsøkning må du kunne argumentere for hvorfor du mener du fortjener det. Så du bør ha noe å vise til; konkrete resultater. Og du bør ha jobbet i bedriften en stund hvis ikke avtalen sier noe annet, tipser Manus videre.

Du kan vite om du fortjener høyere lønn gennom resultater, samtaler med sjefen og en opplevelse av at du gjør en god jobb, mener karriereveilederen.

- Har du tatt relevant videreutdanning, er det en klar grunn. Og om du har fått mer ansvar eller endrete arbeidsoppgaver.

- Det betyr også litt hva slags lønn du har, om den er nokså lav med løfte om lønnsøkning. Selvsagt betyr det også en del hvordan bedriften går. I dårlige tider ber man ikke om lønnsøkning, men jobbe lojalt for å få opp resultatene, sier Manus.

Tronstad Moe forteller også at det utarbeides ulike lønnsstatistikker.

- Dette kan du ofte få tilgang til som medlem av fagforening. Hva kolleger på arbeidsplassen med tilsvarende arbeidsoppgaver, stillingsnivå og ansiennitet tjener, kan også gi en pekepinn, sier hun.

Dette bør du sjekke

Cecilie Lunde, jurist hos Krifa, anbefaler også å undersøke lønnsnivået for ditt yrke, din kompetanse og din ansiennitet.

- Dette kan være vanskelig da lønnsnivået varierer veldig ut fra geografi, konkurranse i markedet, om du jobber i det offentlige eller det private. Et godt tips kan være å sjekke Statistisk sentralbyrå, eventuelt andre lønnsstatistikker på nettet, eller forhøre deg med din fagforening. En annen indikasjon kan være at du har fått større ansvar, oppgradert stilling eller lignende, sier Lunde til Kvinneguiden.

Juristen advarer mot å sette ultimatum om at du sier opp jobben hvis du ikke får høyere lønn.

- Unngå negativ sammenligning med navngitte kollegaer. Unngå å snakke andre ned. Ikke la frustrasjonen ta overhånd om du opplever at lønnssamtalen ikke går i din retning. Ikke begrunn behov for lønnsøkning med dårlig privatøkonomi, sier Lunde.

Samtidig tipser hun om noe alle som skal inngå en ny arbeidsavtale bør vite:

- Det er ofte enklere å forhandle lønn før man har signert ansettelsesavtalen. Forbered deg derfor på en lønnsforhandling når du har fått tilbud om stillingen, sier Lunde videre.

15 - 20 prosent over markedslønn

UNDERSØK: - Hvis du er nyansatt, bør du undersøke om kulturen der du jobber. Hva er vanlig, å gi lønnsøkning etter kort eller lang tid? Og det er lurt å sammenligne deg med andre i din yrkesgruppe og sjekke markedet for hva du ville fått i tilsvarende jobb et annet sted, sier Mette Manus, karriereveileder og coach ved Manus Motivasjon, og jobbekspert i Aftenposten.
UNDERSØK: - Hvis du er nyansatt, bør du undersøke om kulturen der du jobber. Hva er vanlig, å gi lønnsøkning etter kort eller lang tid? Og det er lurt å sammenligne deg med andre i din yrkesgruppe og sjekke markedet for hva du ville fått i tilsvarende jobb et annet sted, sier Mette Manus, karriereveileder og coach ved Manus Motivasjon, og jobbekspert i Aftenposten. Foto: Manus Motivasjon.

Tabber

Erik Jullumstrø, psykolog og HR-rådgiver hos Infotjenester AS, kommer her med flere tabber du bør unngå når du ber om lønnsøkning:

  • Ikke henvis til din egen økonomi. At du har stelt deg dårlig på privaten, er ikke noe godt argument for lønnsøkning. Kanskje tvert imot.
  • «Jeg jobber så mye» er et dårlig argument. Kanskje du da i realiteten sier at «jeg er lite effektiv».
  • «Dersom jeg ikke får mer i lønn, slutter jeg» kan i verste fall medføre at lederen din forstår deg - og lar deg gå.
  • Ikke bløff om jobbtilbud du ikke har fått. Verden er ikke så stor, og igjen - det kan hende lederen din da foreslår at du prøver den andre arbeidsgiveren.

På tross av at Jullumstrø mener at du ikke skal tenke på hva andre i samme stilling har i lønn, mener Manus at dette er lov:

- Dersom kolleger får lønnspålegg og du ikke, kan du ta det opp dersom du føler at det er urettferdig, sier hun

Samtidig understreker Manus viktigheten av å velge riktig tidspunkt for å be om lønnsøkning.

- Og har du bidratt og mener det er rimelig, er det greit. Opplysninger om stillingskode, ansiennitet og lønnsplassering er lurt å sette seg inn i. Det er lurt å sjekke markedslønn og be om cirka 15-20 prosent høyere enn det hvis du mener deg fortjent til det, anbefaler hun.

Jurist Lunde syns det er vanskelig å gi noe fasitsvar på hvor mye man bør be om i lønnsøkning, blant annet fordi virksomhetens økonomi, konkurranse i markedet, arbeidsgivers lønnspolitikk og samfunnsøkonomien påvirker hvor mye det er realistisk å be om.

- Et sted mellom to til fem prosent kan være realistisk, men ut over det skal det noe ekstraordinært til, sier Lunde.

Slik tabber du deg ut

Før du ber om høyere lønn, råder Lunde deg til å undersøke hvilken rutine arbeidsgiver har for lønnsforhandling, og følge den.

- Det innebærer at man bør vente med å komme med lønnskravet til lønnsforhandlingene er planlagt. Dersom du for eksempel ønsker lønnsforhøyelse i dag, og arbeidsgiver opplyser at forhandlingene skjer i mars neste år, så bør du forholde deg til mars. Ved eksempelvis årlig lønnsfastsettelse bør man vente til lønnsforhandlingsperioden med å melde sitt ønske, anbefaler Lunde.

Når du først har bestemt deg for å be om høyere lønn, skal du være klar over de ulike fallgruvene;

- Argumenter for all del ikke ut fra at du har manglende kontroll på privatøkonomien, trenger penger for å pusse opp hytta eller at du har spillegjeld, advarer Tronstad Moe.

Hun mener i tillegg at dersom du bruker som argument at kollegaen din tjener mer enn deg, må du være forberedt å få til svar at sjefen din synes hun bidrar med mer enn hva du gjør.

- Dersom du truer med å si opp om du ikke får lønnsøkning, kan det være at sjefen din rekker deg hånda for å konkludere i saken. Vær derfor forsiktig her, sier Tronstad Moe videre.

Manus ber deg passe på å be om høyere lønn altfor tidlig før du har vist hva du duger til.

- Og å be om altfor mye ser bare latterlig ut, sier hun og lister opp andre tabber:

  • Å si at fordi andre har fått det, synes du også at du skal ha selv om du ikke har gjort deg fortjent til det.
  • Å velge et uheldig tidspunkt når sjefen er på sitt mest stressede og bedriften går dårlig.
  • True med å slutte dersom du ikke får bedre lønn.
  • Unngå å si at nå er det din tur, at du har gjort en god jobb eller at du har for mye å gjøre.
  • Familieproblemer og personlige økonomiske problemer hører heller ikke hjemme her.

- Det er en selvfølge at du gjør en god jobb, og du må gjøre deg fortjent til lønnsøkning. Men det er lov å be om høyere lønn når du mener deg berettiget til det, sier Manus videre.

Les også:

Derfor fikk du ikke jobben

Spis dette før du drar på jobb

Grunnen til at du ikke blir forfremmet

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også