Treningstøy

Treningstøyet du trenger nå

Her er høstens lekreste treningstøy.

Publisert Oppdatert

Det mest nødvendige

Har du ikke altfor tjukk lommebok til å fornye treningsgarderoben med?

Dette mener ekspertene er det absolutt mest nødvendige å investere i:

  • Gode sko og sports-bh er noen av det viktigste å ha, og det er verdt å bruke litt penger på.
  • En tights du kan bruke både inne og ute, og til de fleste treningsformer.
  • Er du glad i å løpe ute er en løpejakke nødvendig. Pass på at den er tynn men vindtett og med refleks.
  • Det finnes mange gode basicplagg. En helsort tights, for eksempel, kan du bruke året rundt, og den kan sprites opp med tilbehør i farger fra de ulike sesongene.
  • Et par varme tights samt en overdel i drifit wool som du kan bruke innerst på kroppen.

(Kilde: Silje Landevåg ved Get Inspired, Johanna Dahlbäck ved Nike, Iselin Næss ved Norrøna)

Det er utrolig hvor mye godt trening gjør for kroppen, men det er slettes ikke alltid så lett å motivere seg for en times mosjon hver dag.

Men visste du at dersom du har skikkelig treningstøy, så kan dette gjøre treningen mye mer morsom? Treningen føles mindre ubehagelig med behagelige klær på.

Og visst kan du fortsette å trene utendørs selv om temperaturen kryper nedover. Det handler om å bruke tøyet ment for utetrening:

- Fôret løpetights som også er vindavstøtende, treningsgenser til å ha under en vindavstøtende jakke, løpehansker og fleecepannebånd som dekker ørene, er eksempler på treningstøy man bør ikle seg når man trener utendørs på høsten, sier Silje Landevåg ved Get Inspired til Kvinneguiden.

- På ekstra kalde dager kan det være lurt å velge superundertøy og ull under treningsklærne, sier hun.

Til utetrening

Johanna Dahlbäck, Account manager hos Nike Norway mener det viktigste man skal tenke på når man trener utendørs om høsten og vinteren, er at kroppen skal holdes varm.

- Men man bør fremdeles ha på seg materialer som puster. Og da er det smart å investere i en drifit tights med såkallet shield funktion som holder deg varm og som tåler hardere værforhold. I tillegg ville jeg ha skaffet meg en drifit wool-kombinert overdel, denne ullen er glimrende på å holde på varmen samtidig som drifit-kombinasjonen gjør at plagget puster slik at du holder deg tørr, tipser Dahlbäck til Kvinneguiden.

Et annet alternativ er en termo-overdel eller jakke som er fôret med fleece.

- I tillegg vil en løpelue med drifitwool være bra om det er veldig kaldt ute. Og det er faktisk slik at om man bruker treningsklær med litt spenstige og kule farger, vil man få ekstra treningslyst og energi. Man synes også bedre utendørs, men et plagg med refleks på er også smart, sier Dahlbäck.

Enten du elsker å løpe i skog og mark eller klatre deg oppover bratte fjellstier; Norge byr på variert vær, noe som betyr at det viktigste er å kle deg for temperatur og værskifte. Likevel skal du ikke overdrive, mener Iselin Næss, markedskoordinator i Norrøna.

- Folk kler seg generelt gjerne for varmt når de skal trene. Man må ha på seg lette klær som er litt vannavstøtende og som absorberer svette, men som også er lette. Jeg vil anbefale en fôret fleecetights, da man gjerne blir ekstra kald på rumpe og lår når man trener ute, sier Næss til Kvinneguiden.

Hun forteller at overkroppen gjerne produserer mer varme, og da holder det ofte med en tynnere superundertrøye med en lett vindjakke over.

- Det lønner seg generelt å kle seg i to tynne lag framfor i kun ett, ettersom dette skaper et isolerende lag med luft mellom plaggene, samtidig som det er mer bevegelig og enkelt å ta av et lag hvis man blir for varm. Skal man på fjelltur er det en fordel å ha med en jakke med membra, da det plutselig kan komme en skur, og det da er fint med en jakke som gir mer beskyttelse. Hvis man skal på en kortere løpetur holder det ofte med en vindjakke uten membra, råder Næss.

Sjekk dette

Før du går til innkjøp av nytt treningstøy er det lurt å tenke gjennom hva du har mest behov for. Slik unngår du at kjøpet blir bortkasta.

- Det er lurt å velge klær ut i fra bruksområdet. Tekniske klær er viktig til aktiviteter med høy intensitet. Invester i kvalitet, det vil du tjene på i lengden. Både passform, farge og fasong holder seg fin mye lenger, sier Landevåg.

Dahlbäck understreker også viktigheten av god passform.

- I tillegg bør du kjøpe plagg av god kvalitet. Sjekk om de holder på varmen i tillegg til at plaggene er av et materiale som puster, er synlig med for eksempel påsydd refleks og at de tåler vær og vind, sier Dahlbäck.

Næss mener at dersom det er en vanntett jakke du ønsker å kjøpe, bør du sjekke om den har gode ventilasjonsmuligheter.

- Pass også på at bevegeligheten på klærne er bra. Passformen bør ikke være for vid, man blir hemmet av for store klær. Men man bør heller ikke ha på seg et for stramt plagg hvis det ikke er stretch i det. Pass også på at plagget ikke har sømmer som er ubehagelige eller klør, råder Næss.

Trendelementer

Er du motejunky og elsker trendklær også i treningsgarderoben, skal du vite at du har flere morsomme trendplagg å velge i mellom denne høsten.

- Spreke farger er en trend vi har sett en stund, og som vi også fortsetter med i høst. I tillegg jobber vi kontinuerlig med å få best mulig teknisk beskyttelse sammen med en så lav vekt som mulig. Et eksempel på en god jakke som man gjerne kan bruke til trening utover høsten er en jakke som både er vanntett, men har gode luftemuligheter og en Gore-Tex-membran som puster godt. Hvis man ikke trenger en vanntett jakke bør man uansett ha en jakke som puster, og som fungerer supert til både løping og langrenn når den tid kommer, sier Næss.

Dahlbäck mener at det hotteste er treningsklær hvor stil, detaljer og dristige farger med praktiske materialer passer for den nordiske høsten;

-Samtidig ser man innovative treningsserier som både er vannavstøtende, tåler hardt vær og er synlig i mørket. Tenk også på plagg man kan bruke til og fra trening som holder deg varm. De mest trendy fargene på slike plagg er lime, korall og lilla i ulike, superfine nyanser som samtidig gir et ekstra energikick i høstmørket, sier Dahlbäck.

Innendørs trening

Du finner også flere trendelementer på plagg som er ment for innendørs trening, forteller Landevåg.

-Det absolutt hotteste når det gjelder treningstøy denne høsten er klær med en ekstra funksjon, for eksempel med kompresjon, hold-in- og push up-effekt, samt sømløse klær, sier Landevåg.

Føles det litt for dristig å ikle seg en tettsittende tights på trening? Da kan du prøve å trene med skjørt over!

-Tights med skjørt, og jumpsuit er også hotte trender i år. Jeg er imponert over hvor mange sporty jenter som tør å adoptere disse trendene, veldig gøy, ivrer Landevåg.

Hun skylder på dansetrenden som regjerer.

-Det er derfor vi ser flere plagg som gir en kul "lag på lag"-effekt. Når det gjelder farger ser vi mye rødt og grønt. Ellers så er lilla, blått og rosa populære fargevalg, sier hun.

Les også:

26 hotte høstsko

- Gå inn skoene med våte sokker

Ekspertenes motefavoritter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen