Kampen mot pigmentflekkene

Det er nå du bør begynne med behandlingen.

Kampen mot pigmentflekkene
Kampen mot pigmentflekkene
Publisert Oppdatert
Merker du at sommeren har satt sine mørke spor i huden din? Det er svært fortvilende når man har antydning til flekker eller et stjernekart midt i pannen. Men, noen pigmentflekker kan faktisk dempes drastisk og i beste fall fjernes helt.

Reduser pigmenteringen

Nordisk fagsjef og Cand. Scient. hos Dermanor AS, Kjersti Johansen forteller at man først og fremst skiller på to typer pigmentflekker; Solar Lentigo som er overfladiske pigmentflekker som skyldes solskader, og Melasma som skyldes hormoner.

- Lysnende kremer og økt beskyttelse mot UV-stråler vil kunne bedre begge typer pigmentforandringer, men de overfladiske flekkene er lettere å lysne enn de dype. Lysnende hudpleieprodukter inneholder for eksempel ingredienser som reduserer pigmentproduksjonen. Disse ingrediensene kan penetrere ganske dypt ned i huden, men effekten er størst lengre opp i hudlagene, forteller Johansen til Kvinneguiden.no.

Hun mener at høsten er den ideelle tiden å starte kampen mot pigmentflekkene.

- Man forebygger flekkene i solsesongen og behandler dem resten av året. Flere produkter som brukes for å behandle pigmentflekkene kan nemlig gjøre huden mer solsensitiv slik at man gjør vondt verre.

Les også: Pleie etter sommeren

Les også: Grov og ujevn hud

Les også: Hudpleie for gravideNår du starter med behandlingen for å redusere pigmentflekkene, er det altså svært viktig at du unngår solen eller bruker svært høy solbeskyttelse.

- Senere kan man sole seg, men man må ta hensyn til den ujevne pigmenteringen. Er flekkene konsentrert til ansiktet anbefaler vi SPF 50 og solhatt. Det er bedre å bruke litt mer solpudder for å få sommerglød enn å få pigmentflekker. Forsiktig soling vil kunne fungere, men brunfargen vil ikke bli like jevn som før flekkene oppstod, sier Johansen.

Så lang tid tar det

Samtidig som du smører deg med behandlingskrem, bør du også smøre deg med tålmodighet. Med tålmodighet og effektive hudpleieprodukter vil man kunne få veldig gode effekter. Er man i tillegg flink til å forebygge at flekkene kommer tilbake, kan man få en jevn og fin hudfarge igjen.

Men hvor lang tid det tar, avhenger av hvor mørke mørke pigmentflekkene er og hvilke produkter man bruker.

- En kur med fruktsyrepeelinger (AHA-peelinger) over 10 uker pleier å gi svært gode effekter. 6-10 uker er vanlig behandlingstid også for lysnende hudpleieprodukter, sier fagsjefen.

Om pigmentflekkene forsvinner helt vil også variere.

- Melasma etter graviditet og p-pillebruk går ofte bort av seg selv dersom man er forsiktig med å utsette det aktuelle hudområdet for sol. Gjør det ikke det, vil lysnende produkter kunne bedre problemet vesentlig.

- For å fjerne flekkene 100 prosent kan det hende man må over på legemidler som hydrokinon eller A-vitaminsyre. En ulempe her er at effekten kan bli så sterk at de mørke områdene blir for lyse. Man hemmer altså pigmentproduksjonen for mye, sier Johansen.

Aldrende-hud220 priori220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning