Hudpleie for gravide

Blir du skremt av alle myter og advarsler? Her får du ekspertens råd!

Hudpleie for gravide
Hudpleie for gravide
Publisert Oppdatert
Å vite hvordan man pleier huden på en sunn, riktig og fornuftig måte er ingen lett oppgave, og som gravid kan det føles enda vanskeligere. Rådene hagler om hva man bør, og ikke bør gjøre.

Vis solvett

- Som de fleste sikkert har fått med seg er det ekstra viktig å være forsiktig med sol under graviditeten. Huden er ekstra utsatt for hyperpigmentering når man er gravid, så det er ekstremt viktig å smøre seg med høy solfaktor for å unngå pigmentflekker, uansett om du er mørk eller lys i huden, sier hudpleier Ina Haakensen ved Skin In Klinic.

Parfyme øker faren for pigmentflekker ytterligere, og er en versting når det gjelder graviditet og sol. Derfor er det lurt å droppe både parfyme, og hudpleieprodukter med parfyme i, når du er ute i solen.

Brun uten sol

Også selvbrunere har det vært skepsis mot, og mange velger å avstå. Må man da gå gjennom hele graviditeten blek og gusten? Nei, mener Haakensen.

- Det er lite forskning på selvbrunere, noe som gjør at mange er redde for å bruke det. Men selvbrunere fester seg kun i det ytterste hudlaget, et hudlag vi mister etter noen få dager. Hadde det vært meg ville jeg som gravid valgt selvbruning over sol eller solarium uten å blunke, sier hun.

"Farlige stoffer"

De siste årene har det vært mye snakk om parabener i hudpleieprodukter, og som gravid blir man ekstra var på hva man smører på kroppen. Haakensen mener det er lurt å være obs på hva man bruker, men mener samtidig det er viktig ikke å overdrive.

- Jeg personlig er ikke vettskremt for parabener. Vi har alltid brukt konserveringsmidler i hudpleieproduktene, uten dem ville produktene hatt veldig kort levetid, sier hun.

Strekkmerker

Strekkmerker er noe alle frykter, og som dessverre veldig mange må slite med etter en graviditet. Er det noe vi kan gjøre for å forhindre dem, eller må vi bare leve med dem?

- Jeg har dessverre fortsatt til gode å se mirakler når det kommer til strekkmerker, sier Haakensen. Allikevel har jeg tro på at en godt smurt og smidig hud tåler mer belastning og strekk. Man hører ofte at strekkmerker er arvelig, men jeg har sett mange eksempler på at mor og datter er veldig forskjellige. Jeg tenker derfor at det ikke kan skade og smøre seg godt og håpe at det hjelper, sier hun.

Hva du smører deg med, tror hun ikke er så nøye.

- Om du bruker en strekkmerkekrem eller en god bodylotion tror jeg ikke har så mye å si. Det er tilføring av fuktighet som er viktig.

Ta det rolig

Som gravid får man mange velmenende råd om hvordan man bør leve og hva man bør, og ikke bør gjøre. Det er ikke nødvendig å høre på alt, mener Haakensen.

- Jeg syns det er viktig å få fram at man ikke må bli hysterisk selv om man er gravid. Det er så mye skremselspropaganda der ute som gjør at mange er livredde for det aller meste mens de er gravide. En graviditet er en tid hvor man skal kose seg med forventningene og spenningen. Jeg tror stresshormonene som kommer av alle skrekkhistoriene kan være like farlig som en spekeskinkebit eller en selvbruningskrem. Lev som vanlig og bruk sunn fornuft, råder hun.

Gode hudpleietips for gravide:

  • Fordi kroppen kan være ekstra følsom under graviditeten kan det være lurt å holde seg unna sterke fruktsyrer man finner i enkelte hudpleieprodukter. Fruktsyrer gjør huden ekstra følsom for sol, noe du som gravid allerede er!
  • Et bodybutter er litt fetere enn en vanlig body lotion. Det passer derfor godt til smøring av magen og andre steder hvor det ofte kan komme strekkmerker.
  • Ta vare på føttene under graviditeten. Vann i kroppen kan fort kjennes i føttene. Bruk støttestrømper og smør føttene med en god fotkrem for økt velvære.
  • Følg med på huden din og se etter endringer. Noen gravide får tørrere hud enn vanlig, andre fetere, mens andre igjen ikke merker forskjell. Kjenn etter hva din hud har behov for og velg produkter deretter.
  • Ønsker du deg litt luksus mens du er gravid kan du se etter hudpleieprodukter laget spesielt for gravide. Flere gode kosmetikkmerker kan friste både med et lekkert design og et stort utvalg herlige produkter til gravide og nybakte mammaer.


  • Lekker velvære

collage.564x338

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning