Pleie etter sommeren

Merker du at solen har tatt på hud og hår? Prøv dette.

Pleie etter sommeren
Pleie etter sommeren
Publisert Oppdatert
Solen gjør oss godt på mange måter, blant annet forsyner den oss med Vitamin D. Men, her hjemme har vi en tendens til å misbruke den når den først viser seg om sommeren. Og det skremmende er at Norge nå ligger på hudkreft-toppen i verden.

Solen tørker også ut hud og hår, i tillegg kan den skape problemer som eksem, ujevn pigmentering, kviser og blemmer. Som oftest oppdager vi problemene når vi ikke har vært flinke nok til å forebygge skadene.

Sjekk hva du kan gjøre.

Problem: Solbrent

Først og fremst bør du smøre deg med minst faktor 15 når du er i solen, påføre rikelig med krem og passe på å smøre deg på nytt når du svetter og bader.

Les også: Brun i en fei

Les også: Unngå solrynkene

Les også: Så mye sol tåler duMen, når skaden først har skjedd, er det flere ting du kan gjøre. Prøv med et kjølende kompressorplaster eller kjøleelement mot huden. Du kan også bruke hydrokortisonsalve eller aloe vera. Smør deg ofte med aftersun og pass på å holde området fuktig, og om du er kraftig forbrent bør du få en legesjekk.

Problem: Pigmentflekker

Alle kan få ujevn pigmentering på kroppen selv om de med lysere hudtone er mest utsatt. Kvinner har større sannsynlighet for å oppleve pigmentflekker i huden på grunn av hormonnivået i kroppen, for eksempel ved bruk av p-piller og under graviditet.

Først og fremst bør du holde deg unna solen og bruke sunblock over områdene som er utsatt. Hormonell pigmentering dukker helst opp i panne, over bryn, under øyne og over munnen, men mer overfladiske pigmentflekker kan man få hvor som helst på kroppen. Har skaden skjedd, bør du få analysert hva slags pigmentflekker det er snakk om hos en hudpleier eller hudlege, de skal nemlig behandles på forskjellige måter. Det anbefales ikke å bruke laser på hormonelle flekker da dette vil forverre skaden, mens overfladiske flekker kan brukes laser på, fryses bort eller reduseres ved hjelp av syreprodukter som A-vitamin eller salisylsyre.

Problem: Ruglete bikinilinje

Området ved bikinilinjen er utsatt i solen, mest fordi vi velger å ta bort hårene der. Enten du barberer deg eller vokser deg er det lett å oppleve inngrodde hår, komedoner og utslettlignende klumper.

Barberer du deg, bør høvelen ha skarpe kanter og du bør smøre deg med en barbersalve som kan roe ned området etterpå. Peel området to ganger i uken for å unngå urenheter.

Problem: Sliten hud

En glødende hudtone er gjerne lett å få om sommeren, men av og til har både sol og selvbruning motsatt effekt på huden.

Blir det for mye sol og saltvann kan huden bli ekstra sliten. Fokuser på å tilføre huden Vitamin A og C fra ansiktskremer og mat; spis grønnsaker med sterke farger, for eksempel brokkoli og søtpoteter.

Problem: Brusete hår

Varmere vær, tørrere vær eller fuktigere vær kan gjøre sitt til at håret blir brusete og til tider umulig å style.

Gi håret en runde med en skikkelig kur, og bruk hårolje til å glatte ut brusete småhår. Ønsker du deg glatt og skinnende hår for en kveld kan du gå for den raske løsningen, å bruke en rettetang med keramikkflater som glatter håret. Dette er imidlertid ikke en god varig løsning, da bruk av varmeverktøy på sikt vil skade håret mer. Bruk alltid et varmebeskyttende produkt først for å beskytte håret.

Problem: Tørre lepper

At leppene tørker ut i solen er ikke noe nytt. Derfor er det smart å bruke salver eller gloss som inneholder sheasmør eller bivoks. Disse ingrediensene vil ikke gjøre leppene avhengig av fuktigheten og samtidig vil de forebygge tørre, sprukne lepper. Se etter en leppebalsam som inneholder solfaktor.

Problem: Kviser

Kviser kan vi få året rundt, men olje fra solkrem, varme og svette gjør huden mer utsatt om sommeren. Dessuten er det også vanlig å få kviser på flere steder enn bare i ansiktet når det er sommer.

Men, uansett hvor på kroppen du opplever å få kviser, kan de behandles på samme måte. Bruk en rens som inneholder enten glykolsyre eller salisylsyre og sørg for å bruke kun oljefrie produkter, enten det er sminke, kroppssåpe eller solkrem. Unngå å bruke bruk syreproduktene mer enn to ganger i uken om sommeren, slik unngår du at huden tørker ut og dermed produserer enda mer talg. Bruk et lett serum med hyalyronsyre isteden for ansiktskrem på morgenen.

Problem: Eksem

Eksem dukker ofte opp når huden er ekstremt tørr, flasser og er stresset på grunn av varmt vær. Eksem kommer gjerne på føtter, albuer, knær, hals eller underarmene.

Unngå irritasjonsmomenter som parfyme og lotions som inneholder parfyme. Om ikke dette hjelper, bør du søke råd på apoteket.

Problem: Insektbitt

Mygg og klegg er sommerens pest og plage, og kløe gjør selvsagt stikkene enda verre.

Myggen svermer i områder hvor det finnes vann, og de tiltrekkes av kroppslukt og høy kroppstemperatur. Invester i en god myggspray og om stikkene allerede er kommet, bruk en avkjølende krem eller salve slik at du ikke klør på dem.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning