Netthandel, moms og toll

Dette kan bli rådyrt

Det er slett ikke sikkert at prisen er riktig.

DET ER LOV Å LA SEG FRISTE: Men du bør ikke miste kontrollen eller la deg lure.
DET ER LOV Å LA SEG FRISTE: Men du bør ikke miste kontrollen eller la deg lure. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert
GIR RÅD: Kristina Picard ,forbrukerøkonom ved Storebrand.
GIR RÅD: Kristina Picard ,forbrukerøkonom ved Storebrand. Foto: FOTO: Bo Mathisen
GIR RÅD: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom ved DNB.
GIR RÅD: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom ved DNB. Foto: Foto: DNB.

Mange opplever at nettshoppingen blir mye dyrere enn antatt, i noen tilfeller mer enn det dobbelte av salgsprisen.

- Sett deg inn i reglene før du handler, så slipper du dyre overraskelser, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand til Kvinneguiden.

Kan bli dobbelt så dyrt

Nordmenn handler stadig mer på nettet, og en sterk norsk krone gjør at mange velger utenlandske nettbutikker for å få en bedre pris.

- Mange leter nå etter vår- og sommerkupp i nettbutikkene hvor utvalget er enormt. Det er fullt mulig å gjøre gode kjøp fra utlandet, men pass godt på, advarer Picard videre.

Kjøper du for eksempel klær fra utlandet, må du mest sannsynlig legge til både merverdiavgift, toll, ekspedisjonsgebyr og kanskje fraktkostnader før du vet hva sluttsummen blir.

- Merverdiavgiften på 25 prosent beregnes ikke bare av varens verdi, men legges også til på toll og frakt. Og tollen beregnes både av varens verdi og av fraktkostnaden, noe mange ikke er klar over, sier forbrukerøkonomen og viser til et eksempel:

  • Si at du bestiller en jakke til cirka 1100 norske kroner fra utlandet.
  • Butikken skal ha rundt 250 kroner for å sende den til deg.
  • For dette må du betale 145 kroner i toll og en merverdiavgift på 374 kroner.
  • I tillegg vil Posten ta 253 kroner for tollbehandling, og du ender opp med å betale 2122 kroner, omtrent dobbelt så mye som utsalgsprisen.

- Ikke la deg blende

SIlje Sandmæl, forbrukerøkonom ved DNB, advarer folk mot å la seg lure av prisen på nett.

- Når du handler på nettet må du ikke la deg bli blendet av prisen som står der. Du kan tro at du gjør et kupp, men husk at du må plusse på eventuelle omkostninger. Til slutt kan det hende at det er mer lønnsomt å ta en tur i butikken i stedet, sier Sandmæl til Kvinneguiden.

I enkelte tilfeller kan det være ekstra fristende å bestille et produkt hjem så fort som mulig.

Særlig dersom man får tilbud om å dele opp betalingen over flere måneder eller utsette den to måneder frem i tid.

Men det blir i lengden enda dyrere.

- Så lenge det påløper renter anbefaler jeg ikke å betale en vare på avbetaling. Altfor mange lar seg friste og kjøper på kreditt. Motstå fristelsen og spar før du kjøper er mitt krystallklare råd, understreker Sandmæl.

Slik er du bedre sikret

Sandmæl forteller samtidig at du bør bruke kredittkort når du handler på nett, selv om dette ikke er noe som anbefales å bruke i det daglige dersom du har lett for å miste kontrollen over bruken.

Sjekkliste før du bestiller

Leveringstid og fraktkostnader: Når kommer varen, og hva skal butikken ha for å sende den til Norge?

Merverdiavgift: Det påløper merverdiavgift (også kalt moms) på 25 prosent på varer over 200 kroner. Avgiften beregnes av summen av varens verdi, fraktkostnaden og eventuell toll og forsikring.

Toll: Kjøper du klær fra utlandet, må du regne med å betale en tollavgift på litt over 10 prosent. Tollsatsen kan imidlertid variere både i forhold til type produkt og hvor varen er laget.

Ekspedisjonsgebyr: Fraktselskapene, deriblant Posten, tar seg betalt for fortolling og ekspedisjon. Gebyret betaler du uansett om det er toll på varen eller ikke.

Forsikre deg: Om at du handler fra en seriøs forhandler slik at du ikke blir lurt.

Bruk en importkalkulator: Beregn sluttsummen. Merk at ekspedisjonsgebyr fra fraktselskapet kommer i tillegg.

(Kilde: Kristina Picard ,forbrukerøkonom ved Storebrand.)

- Om du handler på nettet med kredittkort, er du bedre sikret. Derfor anbefaler jeg at du bruker dette. Som regel får du varene levert før kortregningen forfaller. Er varene eller tjenestene mangelfulle, vil det være mulighet for å stoppe betalingen, forklarer Sandmæl.

Det vil alltid være en fordel at du selv sitter med pengene - og således også makten - dersom du ender i en diskusjon med selger om hvorvidt varen er mangelfull eller ikke.

- Og skulle du være så uheldig å tape penger fordi du kommer borti svindlere, kan du dersom du har betalt med kredittkort få dekket tapet ditt, sier Sandmæl.

Hun mener samtidig at man forøvrig alltid bør vise en sunn skepsis til nettsteder, og aldri legge igjen kortdetaljer hvis man ikke føler seg helt trygg.

- Et tilbud som er for godt til å være sant er ofte det.

Oversikten

Altså; varer med verdi på under 200 kroner er toll- og avgiftsfrie. Det vil si at du kun skal betale varens verdi, og eventuelt fraktkostnader, hvis avsender tar betalt for frakt.

Dersom varen koster over 200 kroner legges momsen til vareverdien. Momsen er på 25% av vareverdien, og avgiften beregnes da fra varens verdi, inklusive frakt- og forsikringskostnader.

Det betyr at en vare som koster 301 kroner inkludert frakt, der 201 er varens verdi, og 100 er fraktkostnaden, får en momsavgift på 25% av 301 kroner, altså 75,25 kroner.

Dersom varen koster 301 kroner inkludert frakt, der 199 kroner er varens verdi, og 102 kroner er fraktkostnaden, skal frakten regnes utenom, og varen er derfor toll- og momsfri.

- Det er viktig å huske på at 200 kroners-grensen er absolutt. Dette innebærer at dersom man bestiller en vare til 199 kroner som på fortollingstidspunktet utgjør en verdi på 204 kroner ut fra den dagens valutakurs, så er man over 200 kroners-grensen, har Louise Holtoug Amundsen, Underdirektør i Toll- og merverdiavgiftsseksjonen i Toll- og avgiftsdirektoratet, tidligere fortalt Kvinneguiden.

- Tollvesenet bruker omberegningskurser fastsatt av Den Norske Bank som gjelder for en uke av gangen, sier hun videre.

Regningen kan komme senere

I mange tilfeller betaler ikke kunden for alt samtidig. Regningen på toll, merverdiavgift og ekspedisjonsgebyr kan komme som en overraskelse senere, gjerne en god stund etter at selve varen er betalt, mottatt og brukt.

- Bruk importkalkulatoren på Toll.no før du bestiller noe på nettet, så unngår du dårlige kjøp, råder Picard.

Taxfree billigere på nett?

Det er ikke så lenge til sommerferien, og mange gleder seg til taxfree-shoppingen om man skal dra utenlands.

Man skulle kanskje tro at prisene på flyplassen er 25 prosent lavere enn prisene du finner i det lokale parfymeriet, men det er ikke nødvendigvis så enkelt.

- Det er ikke sånn at man kan trekke fra 25 prosent på produktet i parfymeriet, og få dutyfree-prisen, forteller Håkon Fjeld-Hansen, Adm. Direktør i Travel Retail Norway AS, sier han til Kvinneguiden.

- Prisene hos oss regnes ikke ut fra lokalpriser, så det er noen variasjoner. Men undersøkelser har vist at prisene hos oss ligger i snitt 29 prosent under veiledende priser i parfymeri, forklarer Fjeld-Hansen videre.

Billigere enn i butikk er altså avgjort taxfreevarene. Men vil du være sikker på at du får favorittproduktet billigst mulig, bør du sjekke nettet også.

Mange av de kjente merkevarene kan du få vesentlig billigere hvis du tar deg tid til en søkerunde på nett.

Flere av de veletablerte nettbutikkene har nemlig fraktprisen inkludert i vareprisen.

- At netthandel øker, og har gjort det i mange år, er det ingen tvil om. Utfordringen for mange er å manøvrere seg i jungelen av tollsatser, fraktgebyrer og holdbarhetsdato på produktene, mener Fjeld-Hansen.

HUSK PÅ:

- Handler du på utenlandske nettsteder kan det komme mva, toll og fortollingsgebyr i tillegg.

- Har varen en verdi på 200 kroner eller mer må du betale merverdiavgift på 25 prosent (15 prosent på mat og drikke).

- Kjøper du klær eller matvarer kommer toll på toppen.

-Tollsatsen varierer avhengig av type produkt og hvor varen er laget. Den som frakter varen (i de fleste tilfeller Posten) tar som regel et fortollingsgebyr.

- Forenklet fortolling per oppdrag lyder på 125 kroner.

(Kilde: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom ved DNB.)

Les også:

Her gjør du designkupp på nett

Du kan spare flere tusen på dette

God hudpleie for menn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning