Netthandel, moms og toll

Unngå momsoverraskelser

Det kan fort bli dyrt å netthandle klær.

UNNGÅ OVERRASKELSER: Setter du deg inn i momsreglene slipper du ubehagelige overraskelser når pakken din kommer frem.
UNNGÅ OVERRASKELSER: Setter du deg inn i momsreglene slipper du ubehagelige overraskelser når pakken din kommer frem. Foto: FOTO: Thinkstockphoto.com
Sist oppdatert

Har du lyst til å bestille varer fra utenlandske nettbutikker, men vet ikke helt hvordan det gjøres og hvor mye det vil koste?

Her er oversikten.

Kort fortalt - varer med verdi under 200 kroner er toll- og avgiftsfrie. Det vil si at du kun skal betale varens verdi, og eventuelt fraktkostnader, hvis avsender tar betalt for frakt.

Dersom varen koster over 200 kroner legges momsen til vareverdien. Momsen er på 25% av vareverdien, og avgiften beregnes da fra varens verdi, inklusive frakt- og forsikringskostnader.

Det betyr at en vare som koster 301 kroner inkludert frakt, der 201 er varens verdi, og 100 er fraktkostnaden, får en momsavgift på 25% av 301 kroner, altså 75,25 kroner.

Dersom varen koster 301 kroner inkludert frakt, der 199 kroner er varens verdi, og 102 kroner er fraktkostnaden, skal frakten regnes utenom, og varen er derfor toll- og momsfri.

- Det er viktig å huske på at 200 kroners-grensen er absolutt. Dette innebærer at dersom man bestiller en vare til 199 kroner som på fortollingstidspunktet utgjør en verdi på 204 kroner ut fra den dagens valutakurs, så er man over 200 kroners-grensen. Tollvesenet bruker omberegningskurser fastsatt av Den Norske Bank som gjelder for en uke av gangen, forteller Louise Holtoug Amundsen, Underdirektør i Toll- og merverdiavgiftsseksjonen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

200kroners-grensen er absolutt.

I tillegg til momsen kommer tilkommer det et fortollingsgebyr fraktselskapet tar for å fortolle varen din. Er det Posten som håndterer innførselen av varen din krever de deg for 120 kroner i fortollingsgebyr (125 kroner fra 01.08.2012).

Gaver kan ha høyere verdi

Det er ingen tvil om at nettutvalget av dyrere varer som designertøy, vesker og sko er i en helt annen liga enn det man finner i butikkene her hjemme. Derfor er det lett å la seg friste. Problemet er jo bare at det skal godt gjøres å holde seg under grensen på 200 kroner. Noen prøver derfor å få avsender til å merke pakken som gave, som gjør at verdien kan være på opptil 1000 kroner uten at pakken er avgiftspliktig, eller ber avsender om å skrive verdien på varen til under 200,-, selv om verdien er høyere. Det kan fort bli vesentlig dyrere enn om du betaler momsen du er ansvarlig for betale.

Kort sagt

  • Alle varer/pakker bortsett fra alkoholholdige drikkevarer og tobakksvarer med verdi under 200,- er toll og avgiftsfrie.
  • Koster varen over 200,- må du betale moms, det eneste unntaket er bøker, som er avgiftsfrie uansett verdi.
  • Får du tilsendt en gave fra utlandet er denne avgiftsfri dersom den har en verdi på opptil 1000,-.
  • Fraktselskapet som frakter pakken din hjem til deg krever et gebyr for å tollbehandle pakken din. Dette gebyret varierer fra selskap til selskap. Posten tar 120 kroner for denne jobben. Dersom det er andre fraktselskaper eller budfirmaer som skal levere pakken kan det lønne seg å sjekke dette gebyret før du bestiller varen.
  • De fleste varer er tollfrie, men handler du en tollpliktig vare må du i tillegg til momsen betale toll. Klær er tollpliktige.Tollsatsen varierer fra vare til vare. Sjekk hva din pakke vil koste på tollvesenets importkalkulator.

- Ved innførsel av varer til Norge er mottakeren av varen pliktig å deklarere og oppgi korrekte opplysninger om varen til tollvesenet. Ved å oppgi en lavere pris enn det varen egentlig har, bryter man denne plikten. I slike tilfeller har tollvesenet anledning til å ilegge mottaker av varen et straffegebyr. Gebyret beregnes ut fra varens verdi og grovheten av overtredelsen og kan være på opptil 60 prosent av den unndratte avgiften.

I tillegg til dette kommer oppjusteringen av avgiftene som beregnes ut i fra varens reelle verdi, sier Holtoug Amundsen.

Mange misforstår begrepene toll og moms, og tror de ikke blir avkrevd for moms dersom de handler en tollfri vare. Dette stemmer ikke. De fleste varer er tollfrie, men de fleste klær og andre tekstiler er et unntak. Handler tollpliktige varer for over 200 kroner må du altså betale både toll og moms.

Tollsatsen regnes av vareverdien + frakt, og momsen regnes av vareverdi + frakt + toll. Kosmetikk og hudpleieprodukter er ikke tollpliktige. Prosentsatsen på toll varierer fra varegruppe til varegruppe. De fleste klær har en sats på 10,7%.

For en kjole med en pris på 300 kroner vil dette innebære toll på 32,10 kroner, moms på 83,03 kroner, og tollgebyr på 120 kroner (dersom det er Posten som står for frakten).

Totalt koster kjolen til 300 kroner deg altså 535 kroner.

For å sjekke hva pakken vil koste deg kan Tollvesenets importkalkulator være til hjelp.

Unntak

Det finnes noen få unntak fra reglene, for eksempel at alkoholholdige drikker og tobakksvarer ikke er avgiftsfrie selv om pakken har en verdi på mindre enn 200,-, og at bøker er avgiftsfrie uansett verdi. Men har du tenkt til å bestille fotobøker fra utlandet, og regner med disse faller under denne regelen, da vil du få deg en overraskelse.

- Mange er feilaktig av den oppfatning at disse inngår i avgiftsfritaket. Selv om slike album i dagligtalen omtales som bøker, er de etter merverdiavgiftsloven ikke klassifisert som bøker. Avgifter vil ved innførsel av slike fotobøker bli oppkrevd som normalt, sier underdirektøren.

Dersom du mener at du feilaktig har fått et avgiftskrav, må du kontakte fraktselskapet ditt. Og det før du henter pakken.

- Ved mottak av vare fra utlandet er det svært viktig at man undersøker om avgiftsberegningen er korrekt. Dersom man oppdager at det er beregnet avgifter på en vare som er avgiftsfri, må man ta kontakt med fraktselskapet. Fraktselskapet vil kunne søke om refusjon til tollvesenet på vegne av mottaker. Mottaker kan også søke om refusjon direkte til tollvesenet, men man må da kunne fremlegge tolldeklarasjonen som dokumentasjon på at avgifter er feilaktig oppkrevd. I mange tilfeller vil det være Posten som håndterer innførselen av varen. Dersom feilen er begått av Posten ved fortollingen, må man kontakte Postens kundeservice før varen hentes, sier Holtoug Amundsen.

Les også:

Eyeliner er sommerens heteste makeuptrend

Én kjole, fem fester

Smink bort hovne øyne

Denne saken ble første gang publisert 26/07 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også