Dette bør du starte med nå

Midt i 20-årene senkes produksjonen.

Dette bør du starte med nå
Dette bør du starte med nå
Publisert Oppdatert
75 prosent av hudens grunnstruktur består av kollagen. Allerede ved 20-30 års alderen reduseres kollagenproduksjonen og hudens kollagenfibre begynner å miste sin elasitet.

Og visste du at når vi er i midten av førtiårene har kollagenproduksjonen blitt redusert med cirka 35 prosent?

Hudpleie innenfra

Mye soling kan også gjøre at kollagenfibrene i huden blir brutt ned.

De siste årene har flere hudpleieprodusenter begynt å inkludere kollagen i sine produkter. Mange forbrukere er kjent med innhold av kollagen i fuktighetskremer og lotions, men disse har hovedsakelig kun effekt på hudens øvre lag og har dermed ofte en midlertidig virkning. Derfor er noe av det siste store på markedet hudpleie man skal innta oralt, i form av kapsler, piller eller væske.

Denne formen for hudpleie er blitt spesielt populært på helsekostmarkedet i Asia og fremfor alt i Japan. Tilskudd av kollagen sies å kunne bidra til å bremse alderdomsforandringer og redusere solskader.

Les også: Nå skal hudpleien drikkes!

Les også: Smink deg 5 år yngre

Les også: Lyset som fjerner kviser


Den svenske hudterapeuten ved Hudvård & Spa i Stockholm, Anna-Cari Gund har jobbet med kollagenbehandlinger og brukt kosmetikk som innholder kollagen siden 80-tallet. I dag jobber hun blant annet med å promotere Nutrinovelle Collacen som skal bidra til oppbygging og fornyelse også på de underliggende delene av huden.

- Jag blev veldig positivt overrasket da jeg ble bevisst på et kollagentilskudd med molekyler så små at kroppen kan utnytte proteinet betydelig mer effektivt, sier Gund.

Hun mener også at kosthold er svært viktig for huden, i tillegg til å mosjonere jevnlig og sove nok slik at man unngår stress.

- Man kan hjelpe huden innenfra gjennom næringsrik mat og kosttilskudd, men den daglige hudpleierutinen er også viktig. Da handler det om riktig rens morgen og kveld og gode produkter som beskytter huden, sier hun til Kvinneguiden.no.

Start i 20-årene

Hudterapeuten mener at kvinner bør bli ekstra bevisst på hudpleien i midten av 20-årene da kollagenproduksjonen for alvor vil reduseres.

- Dette fører til at huden blir tørr, og fine linjer og rynkene blir mer synlige, sier hun.

Gund anbefaler at kvinner som ønsker å unngå linjer og tørr hud bruker kosttilskudd daglig for å opprettholde kollagennivået i huden.

- Fordelen med å ta kollagentilskudd er at det fungerer på hele kroppen og bygger opp igjen hudens kollagennivå innenfra. Resultatet synes først og fremst på ansiktet, på halsen, brystet, hender og lår, mener hun.

Dersom man har blandingshud som kan reagere med akne-utbrudd om man bruker fete kremer på den, kan det være vanskelig å forebygge tørr hud i kald vinterluft. Gund mener likevel at man bør gå for en krem som er hakket fetere enn den vanlige kremen man bruker resten av året, men uten olje.

- Dette er fordi fetere kremer beskytter mot kjølig luft og fordi kremen hindrer huden å avgi fukt. På vinteren trenger huden mye fukt, dette gjelder også for blandingshud, sier hun.

Gjennom året

Om man har funnet hudpleie-serien som fungerer best på sin ansiktshud er det skummelt å bytte til en annen serie, hudterapeuten mener at det ikke er nødvendig å bytte pleiemerke selv om sesongene endrer seg.

- Man kan definitivt bruke samme hudpleieserie gjennom hele året, men man bør supplere med god solbeskyttelse på våren og sommeren og en kraftigere dagkrem under vinterhalvåret.

For en ren og balansert ansiktshud mener Gund at gode vaner med en mild rens, dag-og nattkrem er det viktigste.

- Så kan man komplimentere med spesialpleie dersom man trenger det, i tillegg til serum og masker. Sats på bra hudpleieprodukter som anbefales av hudpleiere etter at du har fått en hudanalyse. Det er veldig bra å få riktige råd fra starten av nye pleierutiner, gjerne i kombinasjon med en ansiktsbehandling, anbefaler hudterapeuten.

nutrinovelle_box_final-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning