Latte art - kunst i kaffekoppen

Slik blir du kveldens barista

Selv en amatørbarista kan bli kveldens største stjerne.

VISUELT: Du drikker ikke bare med munnen, men også øynene.
VISUELT: Du drikker ikke bare med munnen, men også øynene. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.no
Publisert Oppdatert
FOR PROFFER: For å bli en god barista, må du ha en stødig hånd, kontroll og kreativitet.
FOR PROFFER: For å bli en god barista, må du ha en stødig hånd, kontroll og kreativitet. Foto: thinkstockphotos.com

Hvert år arrangeres det NM i kaffekunst. Sølvvinneren i latte art Marianne Gjeldnes, gir enkle tips om hvordan du kan piffe opp det kjedelige kaffeselskapet med kreative kunstverk i koppen.

Hun forteller at det viktigste du skal huske på når du lager en god kopp kaffe, er å tenke på det samme som når du lager god mat - bruk gode, ferske råvarer.

- Det spiller ingen rolle hvor fin koppen med kaffe ser ut, hvis du bruker gammel kaffe.

Hun forteller at valg av melk har stor betydning for hvordan sluttresultatet blir.

- Melken oppfører seg forskjellig når den blir varmet opp. Alt avhenger av fettprosenten og mineraler i melken. Det enkleste er å jobbe med H-melk eller baristamelk. Høyere fettprosent gjør at melken strekker seg bedre.

Videre forteller Gjeldnes at det beste tipset alltid er å jobbe med et termometer når du skal steame melken. Selve steamingen er det desidert viktigste når du skal få til bra latte art.

- Uten perfekt melk får selv vi som deltar på konkurransenivå store problemer. Det er også svært viktig at melken ikke blir for varm. Om du vil ha en ekstra varm kaffe, varm heller opp koppen med kokende vann, opplyser hun.

I tillegg til god, temperert melk, er helleteknikken også viktig når du skal skape mønstre i koppen. Det enkleste motivet, er et hjerte.

- Husk å helle sakte, ikke la melken komme ut for raskt. Det er viktig med kontroll og bevegelse i hånleddet, råder sølvinneren i latte art.

Om du ønsker å bli en barista er det flere ting å huske på.

- En stødig hånd, kontroll og timing er svært viktig. I konkurranser får vi poeng for kreativitet og kontraster mellom kaffe og melk, sier Gjeldnes.

Hun forteller at presentasjon er viktig. Hvis det ser ryddig, innbydende og fint ut, forventers det også at smaken er bedre.

Dekorer kaffen med sjokoladesaus

Om du ønsker å bli kveldens barista, men ikke har en stødig hånd, eller er god på timing, kan du jukse deg frem til imponerende mønster ved hjelp av sjokoladesaus.

UTSTYR: For å bli kveldens barista trenger du hovedsakelig tre ting; melk, sjokoladesaus og melkeskummer.
UTSTYR: For å bli kveldens barista trenger du hovedsakelig tre ting; melk, sjokoladesaus og melkeskummer. Foto: Kristiane Vilslund
VARM OPP: Varm opp melken. Ikke la det koke.
VARM OPP: Varm opp melken. Ikke la det koke. Foto: Kristiane Vilslund
SKUM: Bruk melkeskummeren under oppvarming. Husk at konsistens er viktig.
SKUM: Bruk melkeskummeren under oppvarming. Husk at konsistens er viktig. Foto: Kristiane Vilslund
FYLL OPP: Fyll kaffekoppen med melk. Sørg for å ha litt skum igjen til senere.
FYLL OPP: Fyll kaffekoppen med melk. Sørg for å ha litt skum igjen til senere. Foto: Kristiane Vilslund
MELKEKLATT: Fyll en skje med melkeskummet du har igjen, og klask det ned midt i koppen.
MELKEKLATT: Fyll en skje med melkeskummet du har igjen, og klask det ned midt i koppen. Foto: Kristiane Vilslund
SJOKOLADESAUS: Lag forsiktig to sirkler. En rundt melkeskummet, og en innenfor. Ikke bli redd om sjokoladesausen synker den første gangen, gjenta sirkelbevegelsen til du er fornøyd.
SJOKOLADESAUS: Lag forsiktig to sirkler. En rundt melkeskummet, og en innenfor. Ikke bli redd om sjokoladesausen synker den første gangen, gjenta sirkelbevegelsen til du er fornøyd. Foto: Kristiane Vilslund
DEKORER: Dette er den mest krevende delen. Bruk en spiss, tynn gjenstand til å trekke ønsket antall linjer UT fra midten av melkeskummet. Akkurat som å skjære en pizza fra midten og ut. Etter du er ferdig gjør du motsatt. Fra utsiden og inn til midten.
DEKORER: Dette er den mest krevende delen. Bruk en spiss, tynn gjenstand til å trekke ønsket antall linjer UT fra midten av melkeskummet. Akkurat som å skjære en pizza fra midten og ut. Etter du er ferdig gjør du motsatt. Fra utsiden og inn til midten. Foto: Kristiane Vilslund
FERDIG: Gratulerer, du har laget din første latte art dekorasjon.
FERDIG: Gratulerer, du har laget din første latte art dekorasjon. Foto: Kristiane Vilslund

Tredimensjonal kaffekunst

3D LATTE: Kazuki Yamamoto har imponert en hel verden med sine spektakulære motiver.
3D LATTE: Kazuki Yamamoto har imponert en hel verden med sine spektakulære motiver. Foto: Kazuki Yamamoto

De siste årene har fenomenet tredimensjonal kaffekunst, eller 3D-latte art, sveipet over sosiale medier. Det finnes tonnevis av bilder av spektakulære motiver, som strekker seg ut av koppen.

Den japanske baristaen Kazuki Yamamoto introduserte 3D-kunsten, som i senere tid har blitt en hit blant kaffeelskere verden over. Han har inspirert flere baristaer rundt om i landet til å gjøre det samme som han.

Japanske Kohei Matsuno er en av mange som er blitt inspirert av denne litt spesielle kaffekunsten. Han sier til den britiske tv-kanalen lifestyle news, at den tredimensjonale kaffekunsten er en kamp mot klokka.

- Du har veldig begrenset med tid. Man må ikke nøle, det gjelder å være rask og effektiv. Er du ikke rask nok, vil melkeskummet flyte bort.

Han forteller at du må ha en stødig hånd, og velge motiver som kan gjennomføres på kort tid.

- Velg et enkelt motiv. Jeg pleier å holde det så lett som mulig, dette er finere å se på og mer gjennomførbart.

Sølvvinner Gjeldnes forteller at det er imponerende hva folk får til, men at tredimensjonal kaffekunst ikke blir gjort under VM og NM.

- Jeg bruker aldri 3D-latte på jobb til kunder. Dette er fordi det tar for lang tid å lage en kopp, som da går utover smaken. Selv ville jeg aldri drukket en kopp 3D-latte, men det er absolutt fascinerende å se på.

Hun forteller at du trenger to kopper med melk for å utføre den tredimensjonale kaffekunsten.

- Du trenger en kopp med et mer luftig skum. La koppen du skal bruke til dekorering stå på benken i mens du lager den andre. På denne måten dannes det masse skum på toppen når melken skiller seg. Dette skummet er det som brukes når du skal skape 3D-art, sier hun.

For de mer erfarne

Ved hjelp av sjokoladesaus kan selv den mest uerfarne baristaen imponere med enkle, kreative motiver. Kaffekunst i 3D er derimot for de mer drevne baristaene. Slik gikk det da jeg testet 3D-kunsten for første gang.

Les også:

FLYTENDE: Forsøk nummer èn var mer en katastrofe enn en suksess. Her må det et enklere motiv til, og høyere tempo. NB: Ikke bruk ekstra lett melk som jeg gjorde. H-melk gir bedre og fastere konsistens.
FLYTENDE: Forsøk nummer èn var mer en katastrofe enn en suksess. Her må det et enklere motiv til, og høyere tempo. NB: Ikke bruk ekstra lett melk som jeg gjorde. H-melk gir bedre og fastere konsistens. Foto: Kristiane Vilslund
TAR FORM: Forsøk nummer to ga bedre resultat. Hold deg til enkle motiver, dette er lettere å forme på kort tid.
TAR FORM: Forsøk nummer to ga bedre resultat. Hold deg til enkle motiver, dette er lettere å forme på kort tid. Foto: Kristiane Vilslund
TIDSPRESS: Forsøk nummer tre. Hvem sa at øvelse ikke gjør mester? Men det er fremdeles rom for forbedringer.
TIDSPRESS: Forsøk nummer tre. Hvem sa at øvelse ikke gjør mester? Men det er fremdeles rom for forbedringer. Foto: Kristiane Vilslund

Sjekk hva slags kaffe som er sunnest

Denne skal du ikke kaste i søpla

Kaffe tørker deg ikke ut

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning