Denne saken er riktignok fra 2013, men problemstillingen er udødelig!

Som med spørsmålet om hvilken vei bestikket skal stå i oppvaskmaskinen, er det også stor uenighet om hvordan glass og kopper skal plasseres i skapet; opp eller ned?

Meningene er svært delte; Skal vi tro en poll forbrukernettstedet thekitchn har gjort, svarer 121 av de spurte at de setter glassene opp ned i skapet, mens 120 sier de velger å plassere de den rette veien. Ingen enighet her, altså.

Sett glassene med åpningen opp

Steffen Csirmaz er daglig leder ved Gjøvik Glassverk. Han forklarer til Klikk.no at når det gjelder dette "evige" tema om hvorvidt glass skal stå opp eller ned, så har de en klar anbefaling.

- Vi råder alle å la glassene stå med åpningen (klokka) opp.

- Dersom du setter glassene "ned" etter vask, vil noe av fuktigheten bli innestengt i glassene og du kan risikere at glassene blir grå.

Csirmaz understreker at det også helt klart ser penere ut med glass stående i skap med klokken riktig vei. Og poengterer samtidig at krystallglass aldri bør stables.

Korrekt behandling av glass

  • Glass ryker på grunn av slag eller plutselige store temperatursvingninger.
  • Tynne glass (for eksempel vinglass) er sårbare for slag, men relativt motstandsdyktige mot temperatursvingninger.
  • Tykke glass er motstandsdyktige mot slag, men sårbare ovenfor temperatursvingninger.
  • Vinglass og lignende kan godt vaskes i oppvaskmaskin, men husk:

o Ikke over 55 grader

o Glassene må stå 100 prosent stødig

o Ikke bruk sterke oppvaskmidler, og aldri mer en anbefalt dosering

  • Favoritt krystallglassene, seidler, store/tykke eller kombinert tykke/tynne gjenstander vaskes for hånd. Ikke bruk for varmt vann eller sterke oppvaskmidler.
  • Krystallglass skal aldri stables.
  • Sett alltid glassene rett vei, aldri på hodet, dette stenger blant annet fuktighet inne og kan forårsake "grå" glass.

Kilde: Gjøvik Glassverk

Treverket i hyllen gir fuktighet

Kari S. Roll-Matthiesen er drifts- og markedsdirektør ved besøkssenteret til Hadeland Glassverk. Også hun understreker at grunnet fare for glasskorrosjon skal glass stå med drikkeflaten opp i skapet.

- Treverket i hyllen kan også avgi fuktighet, så det er nok en årsak til å sette glasset den rette veien, supplerer markedsdirektøren.

Hva porselen gjelder så er det ifølge Roll-Matthiesen også her et argument med fuktighet, men at det ikke vil prege det estetiske om du gjør motsatt.

- Det kan også være lurt å unngå for mye stabling av porselen på grunn av glasurslitasje, påpeker hun.

Mikroorganismer kan lande i glasset

Laboratorieleder Camilla Adams ved Thelma Inneklima & Arbeidsmiljø forklarer til Klikk.no at hun personlig plasserer glassene på laben opp ned, eller dekker åpningen til, dersom de må stå "riktig vei".

- Det kan dale ned mikroorganismer fra luften og disse kan lande i glasset, noe som kan gi/har gitt forurensninger på laben.

Ifølge laboratorielederen må nok glassene stå svært lenge i skapet, dersom det skal være fare for smitte/sykdom.

- I luften er det jo som oftest det vi kaller normal flora. Vi puster inn luften og blir ikke syk. Vi vil jo ikke bli mer syk om det kommer fra et glass.

- Dette blir selvfølgelig annerledes, dersom glasset har stått på en ekstrem plass, for eksempel ved siden av doen. Da tror jeg vi har en smittefare.

Adams understreker at hun ikke har noen store vitenskapelige studier å støtte seg til, og at svaret er basert på egen erfaring og generell kunnskap om hygiene.

Rett vei for å hindre bakterievekst

Gunnar Bratbak er professor ved Institutt for biologi i Bergen. Hans konklusjon er at glassene bør stå rett vei.

- Hvis glassene står rett vei vil de tørke, noe som hindrer vekst av bakterier. Står de opp ned kan de forbli fuktige på innsiden og platen de står på i skapet vaskes dessuten ikke så ofte som glasset.

- Dette kan gi grunnlag for bakterievekst i glasset eller på platen.

Professoren understreker samtidig at bakterier i hjemmet er ikke noe å gå rundt og bekymre seg for.

- Normalt renhold og håndvask med såpe og vann holder i massevis.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!