Morsrollen

«Aldri, under noen omstendigheter, skulle barnet se på TV»

Den største løgnen er myten om den perfekte mammaen.

MAMMA-REGLER: - Jeg kikket kritisk på alle mammaene som stadig brøt reglene og gav sin toåring en sjokoladebit, minnes Linnéa.
MAMMA-REGLER: - Jeg kikket kritisk på alle mammaene som stadig brøt reglene og gav sin toåring en sjokoladebit, minnes Linnéa.
Publisert Oppdatert

KOMMENTAR:

Der satt jeg, høygravid med mitt første barn, og kjente at jeg hadde full kontroll over situasjonen.

Alt det praktiske var klart; sprinkelsengen var redd opp, de bittesmå klærne innkjøpt, bleiene i den minste størrelsen lå i hylla over stellebordet og jeg så drømmende på barnevogna der den stod og ventet på trilleturer med en helt ny baby og en helt ny mamma.

Det var veldig viktig med økologisk bomull. Lekene skulle være av tre eller økologisk gummi, og absolutt ikke av plast, siden plast er giftig. Ikke sukker før barnet var fylt to år, og aldri, under noen omstendigheter, skulle barnet se på TV.

Jeg kikket kritisk på alle mammaene som stadig brøt reglene og gav sin toåring en sjokoladebit. Det var jo nesten for omsorgssvikt å regne! Ja, du kan si at jeg var en ekspert på det å være en god forelder. Iallfall i teorien, siden jeg ikke hadde anelse om hvordan det var i praksis.

Den største løgnen

Nå, to barn og en separasjon senere, vet jeg at det praktiske grunnkurset i det å være en god forelder er ganske fjernt fra det teoretiske. Men jeg føler det i ettertid som om jeg ble lurt inn i en slags reklamefilm som på ingen måte er representativ for det virkelige liv. Alle de unødvendige tingene som en naiv og lettlurt førstegangsmamma kjøper er én ting, men den største løgnen er myten om den perfekte mammaen.

Hun er umulig å leve opp til. Det vet jeg, for jeg har forsøkt.

Nå ser jeg at mine høye forventninger var urimelige, men jeg hadde ikke noe å sammenlikne med, annet enn muligens mammabladene, som jo i likhet med vanlige dameblader i stor grad handler om å selge produkter, ved å appellere til vår egen usikkerhet.

Linnéa Johansson (30)

  • Er opprinnelig fra Sverige.
  • Fikk katastrofe-karakterer på videregående, gikk ut med "ikke bestått" i blant annet tegning. Ingen universitetsutdannelse.
  • Jobber som illustratør og tegneserietegner på fulltid.
  • Slapp i fjor to tegneblokker for barn med fokus på kjønnsroller. Illustrasjonene hennes av Spiderman som tisser og sterke prinsesser har fått stor oppmerksomhet i norsk og internasjonal presse, og omtale fra blant annet Britney Spears og Ariana Huffington.
  • Snakker seks språk flytende, og er ei streetsmart og kul dame sånn generelt.
  • Fast spaltist for Kvinneguiden.

Informasjonen som kom fra helsestasjonen var informativ og gjaldt alt det praktiske, men ikke noe sted kunne jeg lese en beskrivelse av tilværelsen som stemte overens med min virkelighet.

Ensom og utslitt

Derfor begynte jeg å tenke at det var meg det var noe galt med, hvilket bare førte til at jeg presset meg selv enda hardere. Jeg ville være en flink mor, men der ligger hele paradokset. Jo mer jeg gikk inn for å være en flink mamma, desto mer mistet jeg meg selv.

Hvordan er det tenkt at jeg skal kunne være en flink mor, om jeg ikke en gang får rom til å være meg selv?

Å leve opp til det perfekte bildet går ikke, siden livet ikke er en reklamefilm. Å være mamma er tidvis fantastisk, men tidvis et helvete. Akkurat som livet ellers.

En hel sommer satt jeg i en sofa i en pøl av blod, svette, tårer og melk. Jeg var et åpent sår, fysisk og psykisk, hvilket er helt normalt! Jeg var ensom og utslitt og ville bare være bra nok.

Kjøpt min første TV

Nå har jeg senket skuldrene i takt med forventningene, og jeg har kjøpt min første TV. Det er så deilig at barna sitter stille mens jeg lager mat.

Når ungene nekter å gå opp bakken, hender det at jeg sier "om du kommer nå, så får du godteri når vi kommer hjem". Det er veldig effektivt når man ikke orker å diskutere med en treåring i trassalderen.

Det viktigste er at du gjør så godt du kan, og da må du begynne med å være snill mot deg selv.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning