Alkohol for urbane kvinner

- Du blir sliten. Det kommer til et punkt hvor kroppen sier ifra

Ann Cathrin mener det er absurd at vi ser opp til kvinner som har høy toleranse for alkohol.

DAGEN DERPÅ: Du blir sliten. Det kommer til et punkt hvor kroppen sier ifra - hett tips: hør på kroppen! anbefaler Ann Cathrin.
DAGEN DERPÅ: Du blir sliten. Det kommer til et punkt hvor kroppen sier ifra - hett tips: hør på kroppen! anbefaler Ann Cathrin. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert

Ann Cathrin Andersen

  • 29 år.
  • Sosiolog og (nesten) psykolog.
  • Bor i Oslo.
  • Jobber som frilans skribent/journalist.
  • Skriver bok; roman om livets elendighet.
  • Driver blogg om psykologi; www.anncathrina.com.

KOMMENTAR:

Å være en moderne, urban kvinne betyr å være en seriøs dranker. Kanskje legge på litt partydop. Vise at vi tåler det og. Dopa om natta, heltinne om dagen.

Er det virkelig så hardt å være en i-landskvinne at vi må lure vårt eget sentralnervesystem for å holde ut?

Er det så vanskelig å jobbe 10 timer dagen for din fortjente 77 prosent av lønnen?

Eller å ha karrieren, og mannen (eller kvinnen), og urtehagen og å rekke botox-timen og ta Uber hjem til ett-åringen fra en fuktig «jentekveld» på brygga. Å passere fylliken som spør om du vil suge kukken hans på vei hjem til å sette på tv´n og høre mennene som styrer landet vurdere hvorvidt abort burde være lovlig.

Velger rollen

Det er kanskje det. Jeg tror vi ruser oss for å overleve denne sinnssyke rollen som vi blir tildelt. Og om vi ikke får den av noen – velger vi absurd nok å ta den likevel.

Jeg kjenner mange kvinner som faller inn under «sterk dame»-kategorien. Og de drikker for mye alle sammen. Jeg var den dama, kanskje jeg er det litt enda. Men nå som jeg holder meg mer edru enn før, og prøver å distansere meg litt mer enn tidligere, er det veldig lett å se. Syndromet. Anonyme-Moderne-Kvinne-Alkoholikere. Det har tatt over etter «Flink Pike-syndromet» - Flink pike er ut.

Å drikke alkohol er blitt et symbol for kvinner på at de er selvstendige individ - at de tar vare på seg selv. Et symbol på frihet. Og det virker som det funker, statusmessig.

Tøff i trynet

Se for deg hun som liker sær øl, den kule dama som ikke skammer seg over at hun drikker for mye, hun som kan le av sine i-landsproblemer og indirekte skryter av hvor mye hun drikker.

Eller Sex og Singelliv-dama. Hun med et glass single malt whisky uten is, som er populær og tøff og lett fjerner deg fra livet sitt om du kødder med henne.

Eller den nybakte moren som heller nedpå vin og beviser at hun er mer enn en babymaskin. For faen.

Del av kulturen

De bra damene. De er tøffe og kule, og kan drikke som menn. Eller noe sånt. Vi er omringet av en kultur som er direkte skadelig, men som romantiseres. Jeg syns det er veldig synd at dette må til for å være en del av den kule gjengen. For kvinner som meg er sjongleringen av karriere, trening, et heftig kjærlighetsliv og å ha høy toleranse for brennevin kult. Noe vi ser opp til. Det er helt absurd.

Du skal helst være naken, du vet - sånn på den feministiske kroppspressbekjempende måten, med en whisky i den ene hånda og en cosmo i den andre. Vi burde vite bedre.

Koster for mye

For om du pauser litt, kommer de - responsene. Symptomene på at du sliter deg ut. Og alt for et markedsført bilde av kvinnen i et neo-feministisk lys. Noe usant. Noe vi likevel strekker oss etter, uten helt å få det til.

Vi har ikke råd til å leve et liv hvor vi er nødt til å lure vårt eget sentralnervesystem for å holde ut. Jeg har ikke råd. For det tar knekken på meg. Og deg.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning