Så syk blir du av influensa

«Nå googler du ikke symptomer! Jeg er rimelig sikker på at prøvene vil vise at du har influensa»

Ingvild er så syk at hun tror det må være noe mer enn vanlig influensa.

INFLUENSASYK: - Det er jo jævla uflaks i så fall at jeg ligger her i senga og har både influensa OG utryddete sykdommer!?
INFLUENSASYK: - Det er jo jævla uflaks i så fall at jeg ligger her i senga og har både influensa OG utryddete sykdommer!? Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert

Ingvild Smørvik (41)

  • Er fra Vålerenga i Oslo.
  • Gift, to barn på 8 og 11 år.
  • Arbeider som jobbrådgiver.

KOMMENTAR:

Jeg er sjuk. Skikkelig sjuk. Jeg har influensa og føler meg så dårlig at det kjennes ut som om jeg aldri skal bli frisk igjen, helt seriøst.

Man kan jo kanskje si at jeg er heldig, for jeg har fakta faen ikke opplevd å være så syk som jeg føler meg nå før, og da tror jeg egentlig at jeg er ganske privilegert.

Jeg orker ingenting. Jeg liker å lese bøker til vanlig: Nå fremstår alt som ord-kaos jeg ikke klarer å sette sammen til fornuftige setninger inni huet mitt, som tilsynelatende er fylt med snørr og en jævla irriterende konstant pipe-lyd, som en rett strek tvers gjennom hjernen.

Jeg har vondt i hele kroppen, alle ledd verker som om jeg har løpt en maraton og blitt påkjørt av et tog, og TLC fremstår som en attraktiv kanal full av intelligente serier som gir meg akkurat det jeg trenger; underholdning på et såpass lavt nivå at snørr- og feber-huet mitt kan ta det inn. 

Små tomater er også mat

Jeg har sendt ungene på skolen med matpakker som ville ha fått «form egg til Hello Kitty-ansikter»-damene til å melde inn bekymring til barnevernet, selv om jeg sa til sønnen min en morgen med grøtete stemme: «Du får i alle fall mat, og små tomater er mat det også, faktisk.»

Dessuten skal jeg rekke «Husfikserne» på Fem, og før det må jeg ha orket å ta en ny cocktail av Paracet og Ibux og laget meg ingefær-te fordi jeg har googlet meg frem til at det er antibakterielt, og er det noe jeg er innstilt på nå så er det å ta livet av de jævla bakteriene som har forårsaket denne tilstanden av apati og sykdomsfølelse i kroppen. 

Ingen googling? Særlig!

Jeg må til legen til slutt. Jeg elsker fastlegen min, på en sånn fastlegeaktig måte. Hun kastet ett blikk på meg, og sa med hodet litt på skakke: «Du skal ikke på jobb, du, vettu. Vi tar alt av nødvendige prøver og så drar du hjem og legger deg i senga under dyna di og blir der til du er frisk. Og Ingvild, en ting til; nå googler du ikke symptomer! Jeg er rimelig sikker på at prøvene vil vise at du har influensa, og det er ingen grunn til å grave seg ned i unyttig informasjon om det på nettet, er vi enige om det?

Og jeg bare; «Hæ? Hva antyder du nå? At jeg googler når jeg er syk?! Saklig.» Og så lo vi godt begge to. 

Maks uflaks

Jeg hadde ikke før kommet meg innenfor døra og sunket inn i dyna med joggebuksa og den utvaskede Ullvang-skjorta, før jeg kom frem til at det ikke var utenkelig at jeg kjente ujevn hjerterytme, skarpe smerter rundt det udefinerte området der jeg tror nyrene ligger, men det kan også være galleblæra forsåvidt, og at jeg muligens hadde et snev av beriberi med lammelse og flekktyfus, selv om det i all hovedsak er utryddete sykdommer og primært rammet folk i grisgrendte strøk av Sør-øst Asia.

Det er jo jævla uflaks i så fall at jeg ligger her i senga og har både influensa OG utryddete sykdommer!? 

Krevende oppgaver

På tide å se en episode av Unge Mødre før jeg får enda flere diagnoser. I akkurat denne episoden er det en som påpeker at hun ikke kan ta solarium jevnlig lenger, for det går jo ikke an å planlegge noen ting etter at hun fikk en baby.

Jeg tenker i mitt stille sinn, og sier også høyt til meg selv, at hun skal være jævlig glad for at hun ikke har beriberi med lammelse som jeg jo for øyeblikket lider av. 

Jeg drar meg opp av sofaen for å lage meg noe å spise, men man har innmari lite matlyst når man har flekktyfus, og selv om jeg burde ha spist stangselleri og paprika fordi det sannsynligvis virker effektivt på både flekktyfus og kanskje også influensa, så fremstår oppskjæring av grønnsaker som å bestige Kilimanjaro, så pepperkaker fra jula er sikkert også på et eller annet nivå antibakterielt. Der er informasjonen på Google mangelfull, merker jeg meg.

Fjernsyn for syke

På Husfikserne er det en alenemamma som får hjelp til å renovere en gammel rønne, og hun gråter gledestårer når hun får se huset sitt, og det samme gjør jeg, selv om jeg ikke kjenner dama og egentlig synes huset ikke er så innmari fint, og alt er veldig amerikansk og alle sier «wow!» og «oh my goooooood» med hvinende stemmer.

Men influensa-Ingvild sipper litt mens hun gleder seg til en ny episode av Hundeviskeren etter denne tårepersen.

Jeg våkner halvveis ut i episoden og blir forbanna på et febersjukt nivå på Cæsar Milan som driver med snodig hundeoppdragelse, men hva vet vel jeg egentlig, selv om jeg burde ha lært noe etter å ha sett en 10-15 episoder denne uka. 

I bedring

Dag 13 av dette sykdomsforløpet orker jeg å dusje i mer enn to minutter. Vannet som treffer huden, gjør ikke vondt lenger, og jeg begynner å øyne håp om at jeg kan bli frisk igjen. Jeg vurderer å ringe legen min bare for å fortelle henne at jeg er et medisinsk mirakel som klarte å bli kvitt beriberi med lammelse og flekktyfus helt på egenhånd ved hjelp av gamle pepperkaker og dårlig TV, men kommer på at hun ga meg diagnosen influensa og ba meg om ikke å Google, og dermed fremstår jo den informasjonen som rimelig avslørende.

Det begynner å bli forskjell på morgen, formiddag, ettermiddag og kveld igjen. Jeg raver ikke lenger rundt i suset fra mitt eget hode og kan lukte fjertene til ungene igjen.

Og jeg har ikke vært så takknemlig for det noen gang som nå.

Takknemlig

Dessuten har jeg aldri vært så takknemlig for å kjenne at jeg sakte, men sikkert får tilbake både energi og farge i kinna, og jeg sender en varm tanke til alle som lider av kroniske sykdommer og har det sånn på daglig basis. 

Jeg skal være enda mer takknemlig for god helse i tiden som kommer, og så håper jeg Ranveig fra Unge mødre har funnet balansen i baby-solarium-problematikken sin, og at hun aldri får verken influensa eller beriberi med lammelse.

Vil du lese flere lignende saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning