Spis hva du vil

Nyt maten uten å gå opp i vekt. Det handler om hvordan du spiser den.

Spis hva du vil
Spis hva du vil
Publisert Oppdatert
Du trenger slettes ikke få dårlig samvittighet for all den fantastiske julematen du snart skal fortære. Nå viser ny forskning at du faktisk kan spise hva du vil. Det gjelder bare å ta hensyn til hvordan du spiser.

Les også: Derfor går vekten opp

Les også: Du vil elske løping i regnet

Les også: Den nye slanke-teenForskere ved Universitetet av Rhode Island peker på nettopp dette. De publiserte nettopp resultatene av to studier som påstår at du kan holde vekten, ja til og med gå ned i vekt, ved å tenke over måten du spiser maten på, og ikke hvor mye du spiser.

Spis sakte

Næringsprofessorene og studentene som fant resultatene lærte at det er en nær forbindelse mellom å spise sjeldent, men raskt og kroppsmasse index, og at jo raskere man spiser maten, jo høyere BMI har man som regel.

Forskerne konkluderer med at om man spiser maten sakte, uansett om du spiser litt mer usunn kosemat, vil ikke dette gjøre like stor skade på vekten som hvis du spiser maten raskt.

- Det tar tid for kroppen din å prosessere maten og til å forstå at den er mett. Så å spise sakte tillater hjernen å registrere at kroppen faktisk er mett lenge før du har forspist deg, forteller professor Kathleen Melanson til Eurekalert.org.

Velg fullkorn

Et annet faktum som kommer frem i studiene er at mennesker har en tendens til å spise helkorn som brun ris, grov pasta og fullkornsbrød saktere enn hveteprodukter. Dermed er det selvsagt bedre å spise helkorn når du er supersulten fremfor å trykke innpå en hvetebolle.

Forskerne bekreftet også at menn spiser mye raskere enn kvinner. Menn tar inn rundt 80 kalorier per minutt mens kvinner tar inn 52 kalorier per minutt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning