Du vil elske løping i regnet

Iallefall hvis du følger Nikes motivasjonstips.

Publisert Oppdatert
- Det er ingen grunn til ikke å løpe utendørs om høsten og vinteren. Det handler bare om én ting; riktig bekledning.

Det forteller Nikes løpeekspert og maratonløper Håvard Nordgård når vi møter ham under lanseringen av Nike Running høst/vinter 2011.

Løpende motivasjonstips

Håvard Nordgård gir deg gode tips om løping utendørs:
  • Sko med godt grep er viktig, helst mykere gummisåler siden de fester seg bedre til et glatt underlag. Skoene bør være vannavstøtende og varme.

  • Legg løpeklærne frem dagen før hvis du skal jogge om morgenen. Da er du mentalt forberedt på å trene.

  • Lag en avtale med en eller flere personer slik at du kommer deg ut til avtalt tidspunkt.

  • Start rolig, det er ingen grunn til å gå for hardt ut. Kombiner gjerne løping med gange, det handler ikke om å få høy puls men om å være ute.

  • Tenk tid fremfor kilometer. Start med å jogge i 20-25 minutter. Neste gang løper du to minutter ekstra og så øker du gradvis.

  • Start med å løpe to til tre ganger i uken, med en til to dagers pause.Riktig kledd for utetrening

Sportsgigantens budskap er at man kan fortsette å løpe ute når "alle andre" pakker bort treningsskoene.

Les også: Skreddersydd trening

Les også: Klær for utetrening

Les også: Tren deg opp igjen


På senhøsten er regn den værtypen som hyppigst setter en stopper for planene om en løpetur, og det er fordi regn påvirker oss på flere plan. Vannet kjøler ned kroppen, og når kroppstemperaturen synker, slår også hjertet langsommere. Det pumpes mindre oksygen rundt i blodet, en forutsetning for produksjonen av energi til cellene. Alt dette gjør at musklene ikke beveger seg på en naturlig og effektiv måte. I tillegg øker risikoen for å skli.

Med dette i bakhodet har Nike tatt på seg utfordringen med å utvikle produkter som skal holde deg varm, tørr og beskyttet mot elementene, og som skal gi deg størst mulig utbytte av løpeturen.

Det er nemlig ingen grunn til å slutte å være ute. Nyt heller de varierte årstidene som vårt klima byr på.

- Det skaper en naturlig variasjon i treningen din, og det er lite som er så herlig som å løpe ute en vinterdag i skarp og klar luft, mener Nordgård.- Bare husk på å kle deg smart før du skal løpe i kaldt og vått vær. Det vil si minst mulig, uten å fryse. Du trenger da lette tekstiler som transporterer fuktighet og som holder på varmen, sier han.

Alle kan like det

Nordgård er ikke i tvil om at hvem som helst kan lære seg å like løping som treningsform.

- Alle kan like det! Det gjelder å starte forsiktig siden løping er tøff trening. Ikke tvil selv om du har hatt et par dårlige opplevelser med løping tidligere. Start på ny og finn ditt program som passer din form, sier han.

Løperen understreker viktigheten av å begynne rolig og avslappende og ikke stresse med å gå for hardt ut.

- Bruk god tid på å øke treningsmengden gradvis, og husk at den som er i dårligst form alltid har størst fremgang.580-2 580

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning