Flass

Fettspisende sopp er årsaken til flass

De fleste har soppen som kan sørge for snøstorm midt i juni.

FLASS: Det er helt naturlig å ha flass. Heldigvis finnes det hjelp.
FLASS: Det er helt naturlig å ha flass. Heldigvis finnes det hjelp. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert

Flass. Ordet er like ekkelt som tilstanden det setter navn på.

Du har sikkert opplevd å få den sorte genseren din tilgriset av gråhvite korn som faller tett som haggel? Med en karakteristisk lukt? Flass er avskalling av døde hudceller på grunn av en sopptype de fleste av oss har i hodebunnen. Det er slett ikke sikkert den skaper problemer, men gjør den det, kan det syntes ganske kraftig.

- Økning av soppen Malassezia Furfur ( tidligere kalt Pityrosporum ovale) er ofte grunnen til uttalt flassing i hodebunnen. Sykdommer som psoriasis og seboreisk eksem kan også gi flass. Det er derfor viktig å stille rett diagnose, slik at du får riktig behandling. Lokalbehandling er mest vanlig, sier Mila Lilleeng, spesialist på hud- og veneriske sykdommer ved Volvat medisinske Senter i Oslo.

Dør og avstøtes samtidig

Det er helt vanlig at hudceller dør og erstattes av friske celler. Dette er en prosess som vanligvis tar flere måneder og da syntes flassingen knapt. Ved en opphopning av Malassezia - soppen skjer utskiftningen veldig fort, helt ned i 11 døgn. Svært mange hudceller dør og avstøtes samtidig, noe som gjør at de klumper seg sammen med god hjelp av fett og hår fra hodebunnen. Avfallet blir dermed mer synlig for andre.

Grunnen til opphopning av av denne soppen, kan være de årsakene man tidligere trodde forårsaket flassen i seg selv, blant annet økt fettproduksjon fra hodebunnskjertler, hormonelle forandringer, for sjelden hårvask eller ekstra følsomhet for Malassezia-soppen, som kan være arvelig.

Hvem rammes?

Dette er flass

 • Opphopning av soppen, Malassezia (tidligere kalt Pityrosporum ovale) i hodebunnen er grunnen til flass
 • De hvite kornene kommer av at hudcellene dør og fornyer seg i et økt tempo. Flassen klumper seg da sammen og drysser, godt hjulpet av fett og hår fra hodebunnen
 • Grunnen til opphopningen av soppen (som igjen er grunnen til synlig flass) kan være økt produksjon av fett i hodebunnskjertlene, stress, sykdom, for lite vask av håret etc.
 • Flassen er som regel på topp ved 40- års alder, for så å avta. Eldre mennesker er likevel ikke immune.
 • Menn rammes oftere enn kvinner

Alle kan få flass, men noen er mer utsatt for den type flass som er til sjenanse enn andre. Alder, kjønn, samt anlegg for fet hud og fett hår spiller inn. I tillegg er det noen som har sykdommene psoriasis og seboreisk eksem. Disse gir også flass, men der er det ikke Malassezia-soppen som er årsaken til flassen, men utslettene sykdommene fører med seg.

Puberteten er også en tid hvor flass er vanlig, men det viser seg at dette generelt er mest vanlig ved 40 - års alder, for så å avta. Dette betyr slett ikke at den eldre garde er immun, men er de sykdomsfrie og i god form er de mindre utsatt.

Menn får derimot oftere flass enn kvinner.

- Menn kan være mer plaget enn kvinner på grunn av effekten de manlige hormonene har på fettproduksjonen. Flass er et vanlig problem, og 20 prosent av befolkningen er plaget med dette. Flass kan oppstå i puberteten og fortsette gjennom livet, sier Lilleeng.

Flass er isolert sett helt ufarlig, men mange som ikke blir kvitt problemet kan oppleve det som sjenerende. I og med at 1/5 av befolkningen til enhver tid er rammet, sier det seg selv at problemet er omfattende.

- Stort sett kan man bli kvitt flass på egen hånd, med spesialsjampo, men med flass følger som regel også kløe, irritasjon og rødhet. Kløingen bidrar til å øke flassingen i det aktuelle området. Vedvarer problemet og det plager pasienten fysiologisk og psykologisk bør han eller hun oppsøke hudlege og få råd og veiledning videre. Er det ekstra ille finnes det sjampoer som inneholder sterke soppdrepende midler. Disse er reseptbelagte, sier hun.

Det er ikke alltid flass

Kløende og skjellende hodebunn er i de aller fleste tilfeller flass forårsaket av sopp, men av og til finnes det andre årsaker. Det er flere typer tilstander som kan forårsake flassliknende symptomer. Det er ikke lett for en utrent å vite hva som er hva. Derfor lønner det seg å oppsøke fagfolk om man er i tvil.

- Min oppfatning er at flass på folkemunne brukes som en fellesbetegnelse på hodebunnsproblemer. Dette er feil. Du har også tilstander som feks tørr hodebunn og eksem. Disse tilstandene må behandles forskjellig. I frisørkjeden På Håret gjør vi alltid hodebunnsanalyser, slik at vi er sikre på at vi behandler rett tilstand. Oppdages det utslett vi er usikre på, henviser vi vedkommene til lege, sier Henriette Varly Rustan, avdelingsleder ved På Håret, Vinderen i Oslo.

Tørr hodebunn og eksem

Har du tørr hodebunn som flasser, er de gråhvite kornene mindre og på langt nær like fettete som ved flass forårsaket av sopp. Grunnene til at hodebunnen blir tørr kan være mange, men for hyppig hårvask er en av årsakene.

Seboroisk eksem er en annen tilstand som forårsaker flass, dog en annen type enn den tradisjonelle. Kjennetegnene på denne kroniske eksemen er rød irritert hud både i hodebunnen og andre steder av kroppen. Huden glinser som regel av fett og flasser av med hvite eller gulaktige flak. Grunnen til denne eksemen er at huden reagerer på samme hudsoppen som forårsaker den tradisjonelle flassen, nemlig Malassezia . Noen kan ha soppen uten å reagere. Hvorfor det er slik, er ikke kjent. Tilstanden kan behandles med soppdrepende middel, men blomstrer som regel opp igjen ved avbrudd i behandlingen.

Psoriasis er en kronisk betennelse i huden som gir røde, skjellede utslett, som i enkelte tilfeller også kan gi væskefylte blemmer, samt flass.

Sykdommen varierer i intensitet. Dette er en type utslett som rammer 2-3 % av befolkningen i løpet av livet. Den kan bryte ut alle steder på kroppen, også i hodebunnen. Psoriasis i hodebunnen behandles som regel med spesielle sjampoer eller kortisonholdige og skjell-løsende preparater. Hvis du sliter med psoriasis her, kan de tørre områdene strekke seg ned til panne og nakke. I alvorlige tilfeller kan huden sprekke opp og blø. Dette er svært smertefullt.

Irritasjon, kløe, flass og rødfarget hud kan også komme av kontakteksem. Her er som regel hårfarging eller hårprodukter som huden ikke tåler de store synderne. Det angrepne hudområdet blir også hovent, med væskefylte blærer og sårdannelse. De med kronisk eksem får også gjerne tørr sprukken hud som klør.

Flaut med flass

For mange er flass pinlig og ofte synonymt med en stressende og usunn livsstil. Det er ihvertfall ikke noe særlig når andre oppdager at det drysser fra hodebunnen.

- Flass er ikke flaut, men tvert imot et veldig vanlig problem som vi frisører ser hver eneste dag i en eller annen form. De yngre kundene er dem som oftest er litt ille berørt, antagelig fordi de er veldig opptatt av hva andre syntes og tenker, men det er det altså ingen grunn til, beroliger Adam Schjølberg, frisør, stylist og inspirator i Maa Stylister og på Wickedhouse.no

Han har behandlet mang et flassproblem og deler gjerne sine tips for å bli kvitt det irriterende problemet.

Slik behandler du flass

 • Du kan fikse problemet selv ved hjelp av flassjampo, med mindre det vedvarer. Da bør lege kontaktes
 • Det finnes en rekke spesialsjampoer hos frisører og på apotek, med en sammensetting av ingredienser som Malassezia-soppen misliker.
 • Sjampoer på resept med soppdrepende effekt er siste utvei
 • Tea tree oil er også mye benyttet, men dette kan skape allergiske reaksjoner. Vær derfor litt varsom
 • Et kjerringråd mot flass er å gni inn hodebunnen med olivenolje i en halvtimes tid. Skyll ut med lunkent vann (for varmt vann gjør det vanskeligere å skylle ut oljen)
 • Noen får også flassbelegg (skorper) i hodebunnen. Da kan det være gunstig å prøve salisylsyre oljeliniment (organisk syre med soppdrepende effekt). Massers inn i hodebunnen, slik at skorpene løsner og kan vaskes vekk

Kilder: Norsk heleinformatikk, kjerringrad.com og Apotek1.no

- Bruk mild sjampo. Er det flass som er problemet og ikke eksem eller tørr hodebunn, finnes det spesielle flassjampoer som løser opp og vasker vekk belegg. Disse finner du hos frisøren. Dersom dette ikke hjelper, finnes det flere alternativer på apoteket. Dråpelotion er et annet produkt som har god effekt. Det er en kur spesielt for hodebunnen og kan kjøpes i salong. Den masseres inn i hodebunnen etter sjamponering, forteller han.

Slik forebygger du

Det er mange måter å forebygge på. Forsøk å reduser bruken av stylingprodukter som mousse, spray, skum og voks. Dette gjør håret ditt fetere og dermed mer attraktivt for gjærsoppen. Noen utvikler også allergi for slike produkter, så det lønner seg å begrense bruken til et minimum.

Solen reduserer mengden av flass, men husk at overdreven soling øker kreftfaren. Det er derfor viktig å bruke solbekyttelse. Det evige maset om mer frukt og grønt, gjelder også når det kommer til plagsomme hudtilstander. Det er en kjennsgjerning at sunn kost med mye bær, samt frukt og grønt i alle former og fasonger har en positiv innvirkning på helsen generelt og da også flass.

Stress er ikke gunstig for helsen, ei heller for flass. Flass kan forverres om man føler seg trett og utmattet. Prøv derfor å stresse ned.

Les også

Dette prøver kroppen din å fortelle deg

Å droppe sjampoen er noe av det beste du kan gjøre

Spis laks og ikke flett håret

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning