Unngå skjønnhetsfellene

Derfor får du fett hår

Dropp dårlige hårdager med disse eksperttipsene.

UNNGÅ FETT HÅR: Få vakkert hår som Jennifer Connelly med disse tipsene.
UNNGÅ FETT HÅR: Få vakkert hår som Jennifer Connelly med disse tipsene. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert

Håret vårt har mye å si for om vi føler oss vel eller ikke. Mange sliter med at håret raskt blir fett, og det er ofte dette som gjør at man har en dårlig hårdag.

Det er ikke tilfeldig at mange nordmenn sliter med dette, vi er faktisk ekstra utsatt for å få fett hår.

- Nordmenn har generelt fint hår, noe som kan føre til at huden produserer mer fett når det er kaldt. Det er for å beskytte huden i hodebunnen, forklarer Peter Vonkunz Brun, kreativ leder hos På Håret, og driver av hårbloggen vonkunz.com.

Ikke vask for ofte

Fett hår kommer hovedsakelig av at det er endringer i hodebunnen, som gir økt fettproduksjon.

- Forandringene som gir fett hår kan komme fra hormonelle forandringer ved graviditet, dårlige produkter som gir feil ph-verdi i hodebunnen, eller vær og vind som endrer hudens fuktighetsgrad, forteller Vonkunz Brun.

Om du vasker håret for ofte, vil du også få økt talgproduksjon i hodebunnen, og håret blir fort fett. Derfor bør man ikke vaske håret for ofte, kun når det er nødvendig.

Det kan ta tid før hodebunnen normaliserer seg når man begynner å vaske håret sjeldnere. Da er en tørrsjampo den beste løsningen mens man venter.

Medikamenter og dårlig kosthold kan også medvirke til fett hår.

- Man kan få fett hår av noen medikamenter eller hudsykdommer, men da burde man snakke med legen, ikke frisøren, sier Vonkunz Brun.

Se hvordan du bør gre håret for å unngå at det blir fett.

Finn riktig produkt

Så hva kan man gjøre for å bli kvitt dette irriterende problemet? Det finnes flere ting man kan gjøre for å forebygge.

- Hvordan man løser dette problemet kommer helt an på hva som er årsaken. Da er det viktig å finne en dyktig frisør som kan hjelpe deg å finne den, sier Vonkunz Brun.

Det finnes utallige produkter for fet hodebunn, og mange av de generelle anti-fett sjampoene kan ofte skape mer bry enn å fikse problemet. Snakk derfor med frisøren når du skal velge hvilken sjampo som passer for deg.

- Husk at det alltid er en årsak til fet hodebunn, så det kan i tillegg være lurt å se på kosthold og andre omstendigheter også, forklarer Vonkunz Brun.

Les om hemmelighetene bak en sunt og vakkert hår her.

Vask håret sjeldnere

Uansett hva som er grunnen til fett hår, er det noen regler du bør ha i bakhodet for å unngå eller bli kvitt problemet.

- Ikke vask håret oftere enn hver tredje dag, og vær forsiktig med å massere for mye i hodebunnen. Ved å massere hodebunnen stimulerer du kjertlene som produserer fett, slik at det vil forverre tilstanden, sier Oddhild H Lødøen, Head of Training and Technique i Nikita Hair.

Avslutt gjerne hårvasken med å skylle håret i kaldt vann, det gjør at porene lukkes. Det er også viktig å ha produkter, både sjampo, balsam og stylingprodukter, som er vannløselige, for å ikke tette porene i hodebunnen.

- Dersom silikonene i produktet ikke kan vaskes bort, dannes det belegg i hodebunnen, som tetter porene. Dette er den vanligste grunnen til fett hår, forklarer Lødøen.

Vær derfor obs på hvilke produkter du bruker, og unngå å putte mer enn nødvendig av stylingprodukter i håret.

Del

Les også:

Slik bør håret fønes

Bevar håret i kulda

Slik tar du knekken på bakrusen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning