Tørr hodebunn - fet hodebunn

Tørr eller fet hodebunn?

Det er mange som plages av hodebunnsproblemer. Her er tips til hvordan du blir kvitt dem.

HÅR -OG HODEBUNNSTRØBBEL: Det er ikke bare bare å holde hår og hodebunn friske og raske til enhver tid.
HÅR -OG HODEBUNNSTRØBBEL: Det er ikke bare bare å holde hår og hodebunn friske og raske til enhver tid. Foto: FOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Her tar vi for oss to av de vanligste hodebunnsproblemene, nemlig fet hodebunn og tørr hodebunn.

Det skal godt gjøres å ha en perfekt fungerende hodebunn til enhver tid, særlig for oss som lever i et klima som skifter temperatur og værforhold hele tiden. Mange opplever fet hodebunn og fett hår som et problem - mens andre sliter med tørr hodebunn som klør og flasser.

Her er et par gode tips og triks deg som plages.

Problem: Fet hodebunn

Hår som lett blir fett skyldes overproduksjon av talg i hodebunnen. Dette kan ha forskjellige årsaker.

Hormonaktiviteten i kroppen er den største og vanligste grunnen til fet hodebunn, i tillegg til dårlig kosthold eller ytre faktorer som forurensning, røyk og stylingprodukter. Men siden hormoner er hovedsynderen, kan det være litt problematisk å få bukt med problemet. Det skal vanskelig gjøres å redusere talgproduksjonen i hodebunnen fra utsiden, men det finnes heldigvis produkter som renser håret og absorberer overflødig talg.

Hvis du sliter med fett hår, er det viktig at du holder hodebunnen ren. Men dersom du vasker håret for ofte, vil du også kunne få økt talgproduksjon i hodebunnen, så unngå å vaske håret hver dag, og skift til en sjampo for fett hår. Synes du overgangsperioden fra hyppig hårvask til sjeldnere blir for tøff, kan du jo forsøke en tørrsjampo i mellomtiden.

Velg deg en sjampo som skal motvirke fett hår, - disse skal holde hodebunnen i balanse uten å tørke ut håret. Styr også unna oljeholdige stylingprodukter, og bruk stylingprodukter og balsam bare i hårlengdene, slik at hodebunnen ikke påvirkes.

Problem: Tørr hodebunn

Mange opplever at hodebunnen blir mer sensitiv og irritert om vinteren. Den tørre luften formelig suger alt av fuktighet ut av huden, og etterlater den tørr og noen ganger også (irriterende nok) flassete. Ubehaget kan forebygges med en mild sjampo som ikke påvirker hodebunnens balanse. Har du flass, kan er dette gjerne noe som går i arv, men kan også skyldes at du spiser for mye salt og/eller sukker for eksempel.

Flass er også et symptom på irritert hodebunn, og skyldes økt soppvekst som gjør at huden frastøtes hurtigere enn normalt. Små skjell ses ofte på mørkt tøy som tørre, hvite flak, mens de større skjellene ofte klør og sitter fast i hodebunnen.

I begge tilfeller kan problemet løses med en soppdrepende sjampo som brukes som en kur. For å holde hodebunnen ved like, kan du bruke flass-sjampoen din innimellom.

Husk også å alltid føne håret helt tørt, siden en fuktig hodebunn kan gi grunnlag for soppinfeksjoner.

Har du flass som ikke vil gi seg til tross for gjentatte forsøk med antiflass-sjampoer, kan det være at du bør prøve produkter med selen, sink eller salisylsyre for eksempel. Snakk med frisøren din, eventuelt legen din dersom du ønsker sterkere saker.

Alvorligere hodebunnsproblemer, som psoriasis eller eksem, krever ofte medisinsk behandling. I slike tilfeller bør du få en hudlege til å stille diagnosen, slik at du får den rette behandlingen for deg.

Gode hårprodukter

HÅRPRODUKTER: For en sunn og frisk hodebunn, kan det lønne seg å velge sine hårprodukter med omhu.
HÅRPRODUKTER: For en sunn og frisk hodebunn, kan det lønne seg å velge sine hårprodukter med omhu. Foto: FOTO: Produsentene

1. Kerium DS Anti-Dandruff Treatment Shampoo fra La Roche-Posay, kr 125 (125 ml). Eksfolierende kursjampo som skal rense hodebunnen for store flassflak og redusere kløen i opp til seks uker etter endt behandling. Brukes to ganger i uken i tre uker. Fås på apotek.

2. Anti-Dandruff Shampoo for Dry Scalp fra Boots, kr 44 (400 ml). Mild sjampo som skal forebygge og bekjempe flass. Spesielt tilpasset tørr og sensitiv hodebunn. Fås på apotek.

3. Sensitivism shampoo og conditioner fra Cutrin, kr 165 (300 ml). Skånsom sjampo og balsam tilsatt 100 % økologisk linfrøekstrakt som skal virke beroligende på hodebunnen og pleie håret. Beregnet på daglig bruk for deg som har normalt hår og sensitiv hodebunn. Balsamen skal virke i håret i en til tre minutter før utskylling. Fås hos utvalgte frisører.

4. BIO+ Oil Control Scalp Serum fra Cutrin, kr 165 (150 ml). Oppfriskende leave-in-serum som skal forebygge fettproduksjon ved å berolige talgkjertlene i hodebunnen. Påføres i nyvasket hår og masseres inn. Fås hos utvalgte frisør.

5.Rebalancing Shampoo fra Davines, kr 249 (250 ml). Balanserende sjampo med ingefær og kanel som skal virke rensende og beroligende på hodebunnens talgkjertler, slik at de ikke overproduserer fett. La sjampoen virke i to til tre minutter før du skyller den ut. Fås hos utvalgte frisører.

6. Scalp Relief Oil Detox fra Redken, kr 268 (300 ml). Skånsom sjampo som skal rengjøre både hår og hodebunn, gjenopprette hårets naturlige pH-verdi og kontrollere overflødige oljer. Fås hos utvalgte frisører.

Kilder: Cosmetic Dermatology (1999), Paula Begoun: Don't go shopping for hair products without me, Dr. Rob Hicks.

Les også:

Slik føner du håret perfekt på rekordtid!

Finn fargene som kler deg

Ta vår festlige test: Hvilken stil har du?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning