Balsammetoden

- Å droppe sjampoen er noe av det beste du kan gjøre for håret ditt

Nå skal håret vaskes kun med balsam. Men blir det rent?

FORVANDLING: Slik er håret etter 1 dag, 10 dager og 17 dager med bruk av balsammetoden.
FORVANDLING: Slik er håret etter 1 dag, 10 dager og 17 dager med bruk av balsammetoden. Foto: FOTO: Annika Blyckertz/Lockig.se
Publisert Oppdatert

Én gang for uken? To? Eller hver dag? Å vaske håret er noe vi alle gjør, enten man nå gjør det ofte eller sjeldnere, og uavhengig om man har kort eller langt, krøllete eller slett hår.

Men om du fortsett tror at sjampo er et must når håret skal gjøres rent, ja, da har du nok ikke hørt om verken balsammetoden eller den omdiskuterte "no poo" (forkortelse for no shampoo) bevegelsen som tar hår-verdenen med storm.

Vasker håret med balsam

Annika Blyckertz er frisør og driver den økologiske frisørsalongen Gioia i Gävle i Sverige. Hun er damen bak nettsiden Lockig.se og fenomenet hun kaller balsammetoden, og anbefaler kundene sine å glemme sjampoen om de er på jakt etter flott pent hår.

- Å droppe sjampoen er noe av det beste du kan gjøre for håret ditt, forklarer Blyckertz.

Slitt med krusete hår hele livet

Annika Blyckertz forklarer på nettstedet sitt om hvordan hun hele livet hadde slitt med krusete, tørt og vanskelig hår.

- Jeg var avhengig av anti-frizz produkter, hårinnpakninger og alle slags produkter som lovet å holde kontroll på krøllete hår, men jo mer produkter jeg pøset på med, jo verre så håret mitt ut.

Så kom hun tilfeldigvis over en artikkel på nett som omtalte fenomenet The Six Week Challenge.

- Kort fortalt handlet dette om å venne seg av med å være avhengig av sjampo, forklarer Blyckertz.

- Her var teorien at kroppen er selvrensende, og om man slutter å tørke ut hodebunnen med sjampo, kommer den innen kort tid til å balansere seg selv ved å produsere mindre fett.

Løsningen var enkel: Vaske håret i bare vann og massére hodebunnen kraftig hver dag.

Etter en omstillingsperiode på ca. 6 uker vil du oppdage at du ikke lenger har fett hår, men hår som er friskere, mer glansfullt og luftig enn noen gang før.

- Jeg var solgt etter å ha levd uten sjampo i 6 uker. Håret mitt var penere og friskere enn noensinne.

Kult-trend å droppe sjampo

Ifølge det amerikanske nyhetsnettstedet Msnbc har konseptet med å la være å bruke sjampo eksistert en stund, men har på mange måter fortsatt å være en godt bevart "skitten" hemmelighet i skjønnhetsindustrien.

CURLY GIRL: Lorrraine Massey har ikke vasket håret på 20 år.
CURLY GIRL: Lorrraine Massey har ikke vasket håret på 20 år. Foto: FOTO: Devachan Salon

- Mange har kastet seg på trenden, men synes det er rart å snakke høyt om at man ikke lengre vasker håret, rapporterer nettstedet.

Balsam er best for krøllete hår

Den amerikanske frisøren Lorraine Massey, som driver frisørsalongen Devachan Salon i New York, gav for noen år tilbake ut boken Curly Girl, hvor hun forklarer at å bruke balsam ikke bare er et must etter hårvasken, men at det rett og slett burde erstatte sjampo for de med krøllete hår.

- Når du over-sjamponerer håret reagerer hodebunnen din med å produsere overflødig olje for å kompensere, forklarer Massey til nettstedet Msnbc.

- Med en gang du kutter ut å bruke sjampo, vil du se og kjenne forskjellen på håret ditt.

Massey hevder ovenfor nyhetsnettstedet at det er godt og vel 20 år siden hun sist brukte sjampo i håret.

Ond sirkel

Annika Blyckertz forklarer at det med hårvask for mange ender opp med å bli en ond sirkel.

UT MED SKUM: Nå skal du glemme sjamposkum og vaske med balsam for å holde håret fint.
UT MED SKUM: Nå skal du glemme sjamposkum og vaske med balsam for å holde håret fint. Foto: FOTO: Colourbox

- Man opplever at håret blir fett, og så bøter man på dette med å vaske håret - i et forsøk på å tørke ut hodebunnen.

Men dette er, ifølge Blyckertz, det verste du kan gjøre.

- Resultatet blir at hodebunnen reagerer med å produere mer fett for å gjenopprette fuktbalansen, og så må man vaske enda oftere. Hårstråene tørkes ut, mens hodebunnens talgproduksjon går på høygir.

Unngå mineraloljer og silikon

Blyckertz forklarer at om man skal forsøke å venne seg av med sjampo, er det viktig å ikke benytte produkter i håret som inneholder mineraloljer eller silikon.

- Disse er ikke vannløselige, og dermed klarer du ikke å "vaske" dem ut av håret når du ikke benytter sjampo lengre, forklarer Blyckertz.

Så før du parkerer sjampoflasken for godt er du, for å få fjernet alle rester av disse produktene fra håret, nødt til å vaske en siste gang med en sjampo som inneholder sulfater. Sulfater fjerner silikon og mineraloljerester fra håret, så for all del ikke avslutt med din vanlige (antageligvis silikonholdige) balsam, for da er du tilbake der du begynte.

Ikke hvilken som helst balsam

Både Blyckertz og den amerikanske Massey spesifiserer at man ikke bare kan plukke med seg hvilken som helst balsam fra butikken om man skal vaske håret med den.

- Du kommer til å bruke balsam til tre forskjellige formål fra nå av; rense, skylle ut og til å bevare fukten i håret, forklarer Blyckertz.

Blyckertz forklarer at for noen fungerer det fint å benytte samme balsam til alle tre formål, mens at det for noen er best å benytte en "lettere" balsam til selve vaskingen, og å bruke en fyldigere én til å opprettholde hårets fuktbalanse.

- Her må man nesten prøve seg frem.

Slik fungerer metoden

1. Skyll håret nøye med vann, og massér inn rense-balsam i hårbunnen. Vær nøye med å massere forsiktig, men intensivt, da det er friksjonen fra dette som skal hjelpe til med å løse opp smuss og skitt som sitter på håret. Balsamen på sin side hjelper til med å løse opp overflødig fett. Skyll grundig med vann.

2. Ha så på ytterligere balsam i endene på håret. Om du bruker samme balsam som i trinn 1, kan du tilsette litt honning for å gjøre håret ekstra mykt og glansfullt. Gre gjerne ut floker i håret mens balsamen sitter i.

3. Du kan nå velge å skylle balsamen helt eller delvis ut av håret. Skyller du ut alt, kan du gjerne ha på litt ekstra i tuppene til slutt, som ikke skylles ut.

4. Nå er turen kommet til gelé, som er det eneste stylingproduktet som anbefales. Men pass på at geléen du benytter ikke inneholder verken alkohol eller silikon, da disse ikke kan vaskes ut av håret igjen. Geléen skal påføres mens håret enda er dryppende vått, og vil ifølge Blyckertz hjelpe til med å gjøre at håret ser fyldig og flott ut når det tørker.

- La så håret tørke i fred, og først når håret er helt tørt skal du røre det igjen, forklarer Blyckertz.

Ifølge Blyckertz er det ikke bare krølltopper som har nytte av å bytte sjampo med balsam.

- Nei, det finnes mange med slett hår som har funnet at de har fått et mye sunnere og friskere hår etter at de sluttet å tørke det ut med sjampo, forklarer frisøren.

Prøvde metoden men gikk tilbake til sjampo

Norske Anne Olga Syverhuset, som skriver bloggen Naturlig Livsstil, forsøkte seg på å bare vaske håret med balsam for et par år tilbake. Hun har delte meninger om opplevelsen:

- Jeg hadde lest mye om dette i forkant, og det finnes utrolig mye informasjon på nettet om nettopp dette med å droppe shampo når man skal vaske håret, forklarer Syverhuset til Det Nye.

- Å kun bruke balsam omtales som CO (Conditioner Only), mens å bare vaske med vann kalles WO (Water Only). Andre igjen hyller å vaske håret med natron (det som på engelsk kalles baking soda) og skylle ut med eddik.

Syverhuset forklarer at grunnen til at hun bestemte seg for å prøve å leve et sjampo-fritt liv var at hun rett og slett ønsket å bruke mindre produkter på håret sitt, både av hensyn til helse og miljø.

- Etter å kun ha "vasket" håret med balsam i et par uker merket jeg ikke noen stor forskjell, forklarer Anne Olga Syverhuset. Imidlertid så merket jeg at jeg brukte mer balsam enn tidligere, slik at jeg kanskje totalt sett brukte like stor mengde hårpleieprodukt som før.

Syverhuset, som gikk tilbake til sjampo etter noen uker med bare balsam, understreker at hun nok tror effekten varier litt ut fra både hvilken hårtype man har, og hvilke produkter man bruker.

- Jeg vet om folk som ikke bruker hverken sjampo eller balsam, og som synes det funker helt fint, avslutter bloggeren.

Skeptisk til å droppe sjampoen

Frisør og avdelingsleder ved Auster Salon & Academy Solsiden i Nydalen i Oslo, Mona Storli Henriksen, stiller seg skeptisk til å kutte ut sjampo:

- Som frisør er jeg borti mye forskjellig hår-og hodebunnstyper hver eneste dag, og jeg kan vanskelig for å forestille meg at å "vaske" håret kun med balsam kan ha en god langtidsvirkende effekt, spesielt på nordiske, fine hårstrå.

Storli Henriksen utelukker ikke at det kan ha en noe bedre effekt på nettopp krøllete hår.

- Hår som er tørt og brusete ser jo ofte bedre ut når det ikke er helt nyvasket, men fått en dag eller to på seg med naturlig talgproduksjon til hårbunn og lengder. Men frisøren mener likevel de færreste vil bli fornøyde med å kutte ut sjampoen.

Eier og Senior Art Director ved Adam & Eva Grensen, Eirik Thorsen, er også skeptisk.

- Sjampo fjerner fettstoffer fra hodebunnen, men selvfølgelig, på lik linje med huden, er det ikke lurt å gjøre dette for ofte, da hodebunnen da kan bli tørr og sensitiv. Men etter min mangeårige erfaring vil å fullstendig kutte ut sjampo gjøre at håret blir fett.

Thorsen påpeker også at håret nok vil føles "tungt" om man bruker balsam helt inne ved hodebunnen.

- Jeg anbefaler ofte kundene mine å påføre balsam kun i lengder og spisser, nettopp for ikke å gjøre håret tungt og flatt.

Les også:

Denne billigshampoen er best i test

Hvor forfengelig er du?

Her er øyenskyggen du skal kjøpe nå

Dropper du balsam, kan håret bli ødelagt

BALSAM UTEN SILIKON: Wen er et relativt nytt produkt i Norge og er en type rense-balsam som også lover å gi deg vakrere og fyldigere hår - uten å måtte skumme håret med shampo. Produktet inneholder ikke sulfater, og skal visstnok, ifølge reklamen, erstatte både shampo, balsam og innpakning. Joico Moisture Recovery Treatment Balm er et eksempel på en silikonfri balsam. Det er også Tigi S- Factor sin Health Factor Daily Dose Condtioner. Kosmetikkgiganten L'Oréal lanserte også nylig sin Professionnel Absolut Repair Cellular Cleansing Balm, en mild rense-balsam som skal anvendes av og til som et alternativ til sjampo og hårmaske. Den inneholder silikoner, så anbefales ikke som ren rensebalsam alene, men mellom hårvasker for tørt hår som trenger ekstra næring.
BALSAM UTEN SILIKON: Wen er et relativt nytt produkt i Norge og er en type rense-balsam som også lover å gi deg vakrere og fyldigere hår - uten å måtte skumme håret med shampo. Produktet inneholder ikke sulfater, og skal visstnok, ifølge reklamen, erstatte både shampo, balsam og innpakning. Joico Moisture Recovery Treatment Balm er et eksempel på en silikonfri balsam. Det er også Tigi S- Factor sin Health Factor Daily Dose Condtioner. Kosmetikkgiganten L'Oréal lanserte også nylig sin Professionnel Absolut Repair Cellular Cleansing Balm, en mild rense-balsam som skal anvendes av og til som et alternativ til sjampo og hårmaske. Den inneholder silikoner, så anbefales ikke som ren rensebalsam alene, men mellom hårvasker for tørt hår som trenger ekstra næring. Foto: FOTO: Produsentene
DROPP SJAMPO: Sliter du med brusete hår sier ekspertene at det beste du kan gjøre er å slutte å vaske med sjampo.
DROPP SJAMPO: Sliter du med brusete hår sier ekspertene at det beste du kan gjøre er å slutte å vaske med sjampo. Foto: FOTO: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning