Møte med nye mennesker

- Få den andre til å føle seg viktig

Det er bare ett av tipsene for å bli likt av nytt bekjentskap.

SELVSENTRERT SAMTALEPARTNER: - Fokus på seg selv kan like godt være tegn på en person med svakt utviklet selvrefleksjon, empati og sosiale antenner, mener Leveraas.
SELVSENTRERT SAMTALEPARTNER: - Fokus på seg selv kan like godt være tegn på en person med svakt utviklet selvrefleksjon, empati og sosiale antenner, mener Leveraas. Foto: FOTO: Thinkstockphoto.com.
Publisert Oppdatert

Introduksjonstips

 • Kort introduksjon

En kort introduksjon av deg selv er alltid best. Fortell bare det den andre trenger å vite om deg. På denne måten får mer å snakke om senere i samtalen.

 • Hold deg til settingen

Om du møter en annen forelder på et skolemøte, si for eksempel: "Hei, jeg heter Marit. Min datter går i tredje klasse". Hold din introduksjon i sammenheng med settingen.

 • Vær ydmyk

Hvis du ikke er i en jobbsetting er ikke din yrkestittel relevant. Men svar selvsagt dersom noen lurer på hvor du jobber, eller hva du jobber med.

 • Fokuser på personen

Din samtalepartner er den eneste som betyr noe. Still spørsmål, og lytt skikkelig til svarene du får. Den beste kontakten får man aldri ved å snakke mye, den beste kontakten får man gjennom å lytte.

 • Vær deg selv - mot deg selv

Vær den du er. Du er ditt sanne publikum, til og med når du introduserer deg selv for andre.

(Kilde: Jeff Haden: "Best Way to Introduce Yourself", Inc.com)

Du blir introdusert til en kamerat av kjæresten din, du møter en kollega for første gang eller du forsøker å komme på godfot med din nye svigerinne.

Du passer på at håndtrykket er fast, men ikke klamt, du smiler bredt og sier høflig "hyggelig å møte deg".

Men hvordan går du fram videre?

Det er her det kan briste eller bære - for lang tid fremover, hvis du ikke passer på hvordan du oppfører deg i det nye møtet. Brøleren du bør unngå nå er å snakke for mye om deg selv.

Lytt og still spørsmål

Lene Fjellheim, partner ved CoachTeam AS - House of Leadership, mener at å lytte er det desidert viktigste i et nytt møte.

- Vent til personen er ferdig med å snakke. Møt på kroppsspråket slik at du matcher vedkommende du hilser på. Ha et fast håndtrykk, hold øyekontakt og smil, forklarer Fjellheim til Kvinneguiden.

Men det holder ikke med å spille en hyggelig person.

Her må du være ærlig:

- Vær genuint interessert i hvem du møter fremfor å gjøre deg selv interessant. Tenk ut tre ting på forhånd som du ønsker skal være ditt "visittkort" - hva du vil huskes for. Eksempler er: entusiastisk, empatisk og iderik. Deretter er det lurt å sørge for å leve opp til dette i samtalen, råder coachen.

Usikker på deg selv?

Å huske på at man skal utstråle positivitet og interesse kan være vanskelig dersom man kjenner seg usikker på egen person og blir veldig nervøs i møte med nye mennesker.

Her mener Fjellheim at du bør tenke igjennom hvilken tilstand du trenger å være i for å kjenne deg trygg og rolig.

- Hent opp en hendelse hvor du var nettopp dette. Hvordan var kroppsspråket ditt da? Hva sa du til deg selv? Hvordan snakket du? Hvordan var ansiktet? Øv deg på det slik at du kan hente frem denne tilstanden når du trenger den, tipser Fjellheim og ber deg huske på i situasjonen:

1) puste

2) kroppsholdningen

3) smile

4) hva du vil legge igjen av inntrykk

Paal Leveraas ved medlemsorganisasjonen HR Norge, mener at du kan forsøke å vende fokuset bort fra deg selv og istedet fokusere på den du prater med.

- Pust dypt inn. Bli nysgjerrig på mennesket du står ovenfor, og vær oppriktig interessert i vedkommende. Ingenting er så viktig for oss som å føle oss sett, og det gjelder også for sjefer, rekrutterere og statsministre. Lytt og gjenta hva du hører med egne ord, se og sett ord på hva du ser, sier Leveraas til Kvinneguiden.

Brøleren er å være selvsentrert

INTRODUKSJON: - Vent til personen er ferdig med å snakke. Møt på kroppsspråket slik at du matcher vedkommende du hilser på. Ha et fast håndtrykk, hold øyekontakt og smil, forklarer Fjellheim til Kvinneguiden.
INTRODUKSJON: - Vent til personen er ferdig med å snakke. Møt på kroppsspråket slik at du matcher vedkommende du hilser på. Ha et fast håndtrykk, hold øyekontakt og smil, forklarer Fjellheim til Kvinneguiden. Foto: FOTO: Thinkstockphoto.com.

Vi har alle møtt personer som bare snakker om seg og sitt og som ikke evner å se vedkommende de prater med, eller til.

Da skulle man tro at den selvsentrerte personen er svært usikker på seg selv, eller rett fram arrogant.

Her mener ekspertene at man likevel bør være forsiktig med å generalisere.

- Dette avhenger av kontekst, og man bør være forsiktig med å generalisere.

- Men ensidig fokus på seg selv og manglende interesse for motparten, er definitivt ikke underholdende og inspirerende, med mindre den som snakker har helt usedvanlige historier å fortelle, sier Leveraas og fortsetter:

- Men fokus på seg selv kan like godt være tegn på en person med svakt utviklet selvrefleksjon, empati og sosiale antenner, mener han.

- Det kan vel så gjerne være at vedkommende er genuint opptatt av hva han/hun driver med. Dog anbefaler jeg en dialog fremfor monolog, altså være interessert i hvem man snakker med, sier Fjellheim.

Dette bør du tenke på

Når man vet at man skal møte nye mennesker og forsøke å gi et best mulig førsteinntrykk av seg selv, er det greit å være klar over hvordan andre vil ta en i mot dersom man babler i vei om seg selv.

Husk at en persons navn er det vakreste ord i språket: Bruk det

- Om man kun er opptatt av seg selv, eller andre enn den man hilser på, vil ikke dette bli særlig godt mottatt, sier Fjellheim.

I stedet mener Leveraas at man kan ta til seg rådene som den amerikanske forfatteren og foredragsholderen Dale Carnegie skrev i boken sin "How to win friends and influence people" fra 1936.

- Hans råd om det viktigste du bør tenke på når du møter nye mennesker er:

 • Vær oppriktig interessert
 • Smil
 • Husk at en persons navn er det vakreste ord i språket: Bruk det
 • Vær en aktiv lytter. Oppforde den andre til å snakke om seg selv.
 • Få den andre til å føle seg viktig
 • La samtalen kretse omkring den andres interesser. Hvis det viser seg å være interesser dere deler, ligger veien åpen.

Les også:

Multitasking er direkte farlig

Dette betyr kroppsspråket

Derfor bør du ikke jobbe overtid

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning