Tren deg opp igjen

Vår ekspert tipser deg om hvordan du blir kvitt feriekiloene.

Tren deg opp igjen
Tren deg opp igjen
Publisert Oppdatert
Synes du det er vanskelig å komme seg inn igjen i de gode treningsrutinene du hadde før sommerferien? Det kan nok være tøft i begynnelsen, men det trenger ikke ta lang tid før du er godt i gang.

Kvinneguidens treningsekspert, Personlig Trener og Livsstilscoach Line Marion Nielsen Kjøniksen mener at mange sliter når man har latt treningen ligge i ferien.

Myk overgang

- Da føler man seg slappe og motløs, formen er betydelig dårligere enn før sommeren, og å komme i gang med trening igjen føles som et ork. Det er da man må være smart og begynne forsiktig, tipser hun.

Les også: Gå bort fire kilo

Les også: Stram opp magen

Les også: Unngå ekstrakiloeneFor eksempel mener hun at det å få med deg noen på trening eller bli med på en time med instruktør, er smart.

- Da kan det være lettere å komme i gang igjen. Unngå å ta i alt du har de første gangene - la kroppen få en myk overgang. Og start med et realistisk antall økter i uken - ikke alt på en gang! Har man holdt treningen i hevd gjennom sommeren, kan du fortsette som før og øke treningsmengden gradvis. Sett deg noen nye mål for høsttreningen, så vil det bli enda morsommere å gjennomføre, sier Line Marion.

Trening i høstmørket

Når mørket faller på og høstværet ikke innbyr til å trene utendørs, har man uendelig mange muligheter til å trene innendørs! Treningseksperten mener at det aller viktigste for å klare å opprettholde trening gjennom høsten er blant annet å:
 • sette mål med treningen
 • ha faste avtalte treningstimer eller tider
 • ha et realistisk antall treningsøkter per uke (starter man for høyt mister mange motivasjonen fort)
 • starte pent og øke forsiktig dersom du er utrent
 • finne treningsformer du syns er gøy - da går treningen nesten av seg selv
 • - For mange kan det også lønne seg å trene rett i forkant eller etterkant av arbeid, på den måten unngår man å bli sittende i sofaen etter jobb og middag.

  Motiverende trening

  Hvilke treningsformer man liker er veldig individuelt og Line Marion anbefaler i utgangspunktet å ha et åpent sinn og prøve ut forskjellige varianter.

  - Det går nok i hovedsak et klart skille mellom å like å trene i gruppe eller individuelt, og der igjen er det mange former for trening å velge mellom. Er man utrent kan det lønne seg å begynne med gruppetrening fordi man har en instruktør som motiverer og man trener i fellesskap. Da kan det være verre å sluntre unna. Men som tidligere instruktør selv i både kinesis, styrke i sal og kickbox, så vet jeg at selv her kan noen tro at man kan "seile" gjennom timene uten å ta i. Har man ikke en våken instruktør som både ser når du utfører feil teknikk eller når du ligger litt på latsiden, kan gruppetrening fort gi dårlige resultater, sier treningseksperten og fortsetter;

  - Da kan det kanskje være bedre og morsommere å investere noen ekstra kroner på noen timer med en personlig trener slik at du får en-til-en oppfølgning og lærer deg nye øvelser, metoder og rett teknikk.

  Gå ned kilo

  Hvis du ønsker å stramme deg opp og gå ned tre-fire kilo, bør du legge opp treningsuken deretter.

  - Dette er igjen individuelt og mange faktorer spiller inn. Ikke minst er matinntak like viktig som selve treningen når man ønsker å gå ned i vekt. Trener man bra men har et dårlig kosthold, kan man likevel stå på stedet hvil eller gå opp i vekt, forklarer Line Marion.

  Men med et godt og balansert kosthold og trening av moderat til høy intensitet, minimum 30 minutter daglig (eventuelt 3-5 dager med lengre økter) kan man klare å gå ned 0,5-1 kilo fett i uken.

  - Det krever full innsats på begge arenaer - både trening og mat. Dersom det er vekttap som er viktigst, bør hovedvekten av treningen være kondisjonstrening. Styrketrening er likevel viktig og bør være en del av trening uansett, men er altså underordnet når man vil ned i vekt. En eksempelvis inndeling kan være 1/3 styrke og 2/3 kondisjon. Men alt avhenger av nøyaktig hva man ønsker, målsetninger, utgangspunkt og tid tilgjengelig, sier Line Marion.

Les mer på Gympartner.no

LINEMARION

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning