Verdens mektigste kvinner

Derfor er de verdens mektigste kvinner

Kvinnene som har knekt maktkoden.

HILLARY CLINTON: - Et prakteksempel på en hardtarbeidende, målrettet, disiplinert og ambisiøs kvinne, mener professor Morten Huse.
HILLARY CLINTON: - Et prakteksempel på en hardtarbeidende, målrettet, disiplinert og ambisiøs kvinne, mener professor Morten Huse. Foto: Foto: STELLA IMAGES.
Publisert Oppdatert

Jobb deg oppover

Har du et ønske om å jobbe deg oppover karrierestigen, kan du ta til deg følgende råd fra Anne Grethe Solberg:

 • Utover kodene å tenke strategisk, langsiktig og overordnet, og ikke bare detaljer og øyeblikksløsninger, er det viktig med solid utdannelse.
 • Rydd opp i verdidebatten om du tror at barn og familie ikke kan kombineres med superkarriere.
 • Kommuniser tydelig til omverdenen og ikke skyv ubehagelige ting unna.
 • Ikke være skeptisk og evaluerende, men vær løsningsorientert.
 • Ha høy integritet, vær blid og utadvendt, sørg for å få folk med deg og ikke mot deg på jobben.
 • Vær en god pedagog, ledelse handler i bunn og grunn om din evne til å behandle mennesker på en god måte.
 • Ikke vær opptatt med detaljer og bagateller.
 • Tren fysisk og tenk på hva du spiser, med dårlig helse orker du mye mindre.

Råd til kvinner

Gry Agnete Alsos, førsteamanuensis ved Universitetet i Nordland, tror det er vanskeligere for kvinner enn for menn å oppnå makt på en arbeidsplass.

Men årsakene er komplekse:

- Dels handler det om kvinners egne valg, hva de gjør med sin karriere og hvor mye makt de søker. Dels handler det om holdninger og strukturer på en arbeidsplass, hvilke forventninger som stilles til kvinner og menn, og hvordan vi alle vurderes. Jeg tror også det er stor forskjell på arbeidsplasser - hvordan verdsettes ulike typer kompetanse og erfaringer? Hvordan verdsettes det å jobbe utover ettermiddagen? I hvilken grad tas beslutninger i uformelle sammenhenger (fotballkamper, barbesøk etc.) ? Og hvilke forventninger stilles til kvinner og menn ?, reflekterer Alsos til Kvinneguiden.

Hun har følgende råd til kvinner som ønsker å klatre oppover karrierestigen:

 • Ikke jobb deltid.
 • Del fødselspermisjoner med pappaen (ikke nødvendigvis helt likt, men slik at pappaen tar en vesentlig del selv om du tar mer).
 • Prioriter egen utvikling i jobben - lær mer, ta på deg nye oppgaver og ansvar.
 • Yt mer enn forventet, ta initiativ, ikke være redd for å ta ledelsen i prosesser.
 • Delta i sosiale møteplasser i jobbsammenheng - være synlig.

De 10 mektigste kvinnene i verden

1. Angela Merkel, Tysklands statsminister.

2. Hillary Clinton, USAs utenriksminister.

3. Dilma Rousseff, Brasils president.

4. Melinda Gates, visesjef ved Bill and Melinda Gates Foundation.

5. Jill Abramson, ansvarlig redaktør i The New York Times.

6. Sonia Gandhi, UPA-leder.

7. Michelle Obama, USAs førstedame.

8. Christine Lagarde, administrerende direktør i Det internasjonale pengefondet (IMF).

9. Janet Napolitano, Homeland Security sekretær.

10. Sheryl Sandberg, Facebooks driftssjef.

Se hele listen over de 100 mektigste kvinnene i verden her.

Morten Huse deler norske gullskjørt i fire hovedgrupper:

 • 1. Analytikerne: Beskjeden erfaring som beslutningstager. Prinsipp- og faktaorienterte. De har alle fakta på fingerspissene, og har ofte mentorer. De har sin styrke som spesialistrådgiver for styret. Typisk alder rundt 40.
 • 2. Kontrollørene: Har heller ikke så mye erfaring som beslutningstakere. De er pragmatiske i sin business-orientering. De har utnyttet mulighetene som ligger i kvoteringsloven. De legger vekt på at bedriftene følger anbefalte krav til eierstyring og selskapsledelse. Typisk alder er 50 år pluss.
 • 3. Beslutningstakerne: De har betydelig erfaring som beslutningstagere, gjerne fra politikk på toppnivå. De er vant til å ta en fight. De er typisk orientert mot fakta og prinsipper. De har sin klare styrke i å være pådriver for spesielle saker. Typisk alder er 50 år pluss.
 • 4. Verdiskaperne: Har solid erfaring som beslutningstager. Pragmatisk og forretningsorientert. Var typisk styremedlem også før kvoteringsloven ble innført. Fyller rollene som bidragsyter til bedriftens utvikling og som støttespiller for ledelsen. Typisk alder er 55 år pluss.

(Kilde: Bi.no)

Nylig kåret det amerikanske forretnings-og finansmagasinet Forbes Magazine verdens hundre mektigste kvinner.

På topp er Tysklands statsminister Angela Merkel plassert, vel etterfulgt av USAs utenriksminister Hillary Clinton og Brasils president Dilma Rousseff.

De tre kvinnene er prakteksempler på hvordan man kan oppnå både respekt og makt i landskap som primært har vært dominert av menn.

Men hva er det disse kvinnene har gjort riktig?

Prioriterer riktig

Anne Grethe Solberg, sosiolog, konsulent og bedriftsrådgiver, har vært hodejeger med fokus på å rekruttere kvinner.

Solberg mener at de tre kvinnene simpelten har klart å knekke noen koder som har gjort at de har inntatt mektige stillinger.

Disse kodene dreier seg om flere ting:

- Evne til å tenke som en leder på mye høyere nivå enn du selv er til enhver tid. Det dreier seg om å se ting i både store og små perspektiver. Har de et problem leter de etter løsningen i det nærmeste lokale perspektivet, men de evner også å se hva den beslutningen de er i ferd med å ta faktisk kan bety for hele deres nasjon for den politiske verden, forklarer Solberg til Kvinneguiden og presiserer:

- Koden er: tenk strategisk, langsiktig og overordnet og ikke bare detaljer og øyeblikksløsninger.

Hun mener også at kvinnene har vært gode på å prioritere, strukturere tiden sin og rangere arbeidsoppgaver.

- Ingen rekker over alt, og for å være effektiv må enkelte ting ikke bli gjort for å gi bedre tid til det viktigste og de lange tankene som å tenke utvikling og innovativt. Mest sannsynlig så har de enorm arbeidskapasitet fordi de er engasjerte mennesker som ser utover seg selv og egne behov - de har saker som de virkelig brenner for. Dette gjør at de møter dagen med ståldisiplin og selvkontroll på jobben, de vet at om jeg nå bruker en mikropause til Facebook eller sjekker mailen så er det noe annet jeg ikke får gjort, sier Solberg.

Hun mener at det er alle disse små valgene som må tas hver dag. Deres motivasjon for å skape en bedre verden hjelper dem i denne "kampen".

Selger seg selv

Solberg mener at om vi andre også tenker etter, så vet vi hva som fører oss frem mot målet og hva som ikke gjør det.

Disse damene har vært villige til å ta konsekvensene av mål og de har påtatt seg et ansvar;

- De har for lengst innsett at frister er til for å brytes for å kunne få til noe som er viktigere og større. De er flinke til å bygge team rundt seg og stole på andres ressurser, jeg vil tro de er nådeløse når det gjelder å kreve leveranse fra folk de omgir seg med. De bygger på sine erfaringer i å feile og være suksessrike når det gjelder å ha utviklet en "intuisjon" som hjelper dem i å rangere og ha en effektiv atferd, forklarer hun.

Solberg understreker samtidig viktigheten av å være dyktig på å prestere, og ikke minst selge inn budskap:

- Damene har tilbrakt timer foran speilet og øvd seg på å være gode retorikere.

- De har opparbeidet en indre ro som gjør at de når som helst kan få en mikrofon og levere. De er gode på å representere og forstår at folk hører på det de sier, så da må det være gjennomtenkt. De har dummet seg ut mange ganger, men sørget for å lære av sine feil.

Dette er noe også Morten Huse, professor ved BI, støtter:

- Skal kvinner jobbe seg oppover i næringslivet er det vesentlig at de står for noe og ikke hele tiden tilpasser seg andre. Hun må finne sin nisje og posisjon, dette krever utholdenhet. Det er viktig å bidra med noe og være til stede, ikke bare "selge seg selv" inn. Men det siste er likevel viktig, mye spiller på hvem du er som person - dette gjelder både for kvinner og menn, sier professoren til Kvinneguiden.

Huse har blant annet vunnet en internasjonal forskningspris for en studie av hvilke roller kvinner har tatt i norske styrer.

Han mener at Angela Merkel og Hillary Clinton er to hardtarbeidende kvinner.

- De er også målrettet, disiplinerte og ambisiøse. Ingen av dem har fått mye gratis. Dette er tøffe damer som ikke lar seg overkjøre, og de har tydelig integritet og identitet, sier Huse.

Lik fordeling hjemme

Anne Grethe Solberg tror ikke det er vanskeligere for kvinner enn menn å oppnå makt på en arbeidsplass.

Forskeren mener strengt tatt at Angela Merkel ville toppet listen til Forbes Magazine dersom den også hadde inkludert de mektigste mennene i verden.

- Ja, det tror jeg faktisk. Det er ikke andre regler som gjelder for kvinner enn for menn - hun har bygget opp Tyskland til en sterk nasjon i Europa og i verden, og slikt blir det "mektighet" av.

Morten Huse støtter Solberg til en viss grad;

- Hadde Forbeslisten også inneholdt menn, ville det mest sannsynlig vært en mann på topp. Men for noen år siden er det slett ikke usannsynlig at Margaret Thatcher hadde vært på toppen, selv med menn på listen, sier professoren.

Samtidig er det færre kvinner som tar den jobben det er å gå helt til topps:

- Men tallene de siste årene har endret seg. Det er flere og flere kvinner som knekker disse kodene og organiserer seg godt på hjemmebane og finner fedre til barna som liker lik fordeling av både omsorgsansvar og forsørgeransvar, sier Solberg.

- Det er ingen arbeidsplasser som klarer å stå i mot engasjerte, dyktige, energiske, kloke kvinner med businesskløkt, strategisk forståelse og et ønske om å nå bedriftens kommersielle mål, sier Solberg.

Forskjell på politikk og næringsliv

Gro Ladegård, professor ved UMB School of Economics and Business, Norwegian University of Life Sciences, har jobbet med kvinner i styrer. Hennes inntrykk fra intervjuer med både styremedlemmer og rekrutteringsbyråer er at sterotypen på "mektige personer" - personer som har viktige posisjoner i politikk og næringsliv, er en middelaldrende mann, og at denne stereotypen styrer mye hvordan man vurderer kvinner.

- Altså, kvinner må ha kjennetegn som assosieres med denne stereotypen. Men jeg opplever at det er ganske stor forskjell på det å komme seg opp i politikken versus i næringslivet, i alle fall i Norge. Jeg tror det er store kulturforskjeller her, for eksempel mellom Norge og USA, sier Ladegård til Kvinneguiden.

Professoren mener at på en arbeidsplass er kriteriene for å oppnå makt mye mer subtile enn i politikken.

Man har ikke den samme åpenheten, og det er mye skjulte maktstrukturer.

- Man trenger ikke samme folkelige støtte som i politikken. Kvinner må kunne spille maktspillet for å oppnå dette. Maktspillet handler for eksempel om å "stryke hverandre oppover ryggen" - det vil si et bytteforhold der man hjelper hverandre til makt og fordeler.

- Siden det stort sett er menn på toppen i dag, er det vanskelig for kvinner å komme seg inn i de innerste sirklene, fordi det de kan tilby i bytte ikke er attraktivt nok, fordi de ikke representerer noe som er verdifullt nok for gutta i nettverket, forklarer Ladegård videre.

Hun er samtidig lite i tvil om at kvinner som ønsker makt og er tydelige på det, virker skremmende på menn:

- Fordi de ikke har den samme inneforståttheten som menn har seg imellom. Kvinner er mer ukjente og fremmede for menn enn menn er, og man blir derfor mer usikker og i tvil om man skal promotere en kvinne, forklarer Ladegård.

Hun mener at kvinner som ønsker å komme "opp og frem" i næringslivet først og fremst bør skaffe seg riktige støttespillere:

- Man må også forstå maktspillet, og spille med. Det betyr å finne ut av hvem som stryker hvem oppover ryggen, og opparbeide seg kvaliteter og synliggjøre disse, som kan være attraktive i et bytteforhold, sier hun.

- Man bør finne ut av hvem som er "heltene" på arbeidsplassen, og hvilke underliggende kriterier som styrer hvem som klatrer oppover. Man må være synlig, men allikevel ikke snakke for høyt om verken maktspillet eller at man ønsker seg makt, råder Ladegård.

Les også:

Slik sikrer du deg høyere lønn

Derfor dømmes du etter utseendet

Kvinner takler dette dårligere enn menn

MEKTIGE KVINNER: Fra venstre: Angela Merkel, Hillary Clinton og Dilma Rousseff.
MEKTIGE KVINNER: Fra venstre: Angela Merkel, Hillary Clinton og Dilma Rousseff. Foto: Foto: STELLA IMAGES.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning