Dette ødelegger reisen

Ferien skal være moro og avslappende, men mageproblemer kan sette en kraftig stopper for feriefølelsen.

Publisert Oppdatert
I en global tidsalder blir flere av oss globetrottere og vi reiser lengre og lengre vekk for å få den helt unike og enestående ferien. Men bakterier vi ikke tåler gjemmer seg i vann og matvarer og kan fort gi diaré, magesmerter, oppkast, kramper og i verste fall flere dager på sykehuset.

Kan ødelegge ferien

1 av 3 på ferie utenfor Skandinavia opplever å få mageproblemer. Som regel går det over i løpet av noen dager, men det kan bidra til å ødelegge hele ferien. Vi ønsker jo slett ikke tilbringe noen av våre lenge etterlengtede feriedager i senga.

Les også: Flørtejakt på ferie

Les også: Aktiv ferie4000 nordmenn ble sist år innlagt på sykehus i utlandet med diaré som en vanligste enkeltårsak. Særlig i Tyrkia, Thailand og Egypt får mange nordmenn problemer med diaré. Asia, Afrika, Syd- og Mellomamerika kategoriseres alle som områder med høy risiko for kolera.

Kolera er en diarésykdom som medfører stor dødelighet i enkelte deler av verden. I følge WHO er 90 % av all kolera mild til moderat og kan være vanskelig å skille fra annen diaré. 10 % er relatert til alvorlige typer av kolera som forårsaker epidemier.

Kolera som rammer oss vanlige turister, gir mildere symptomer og varer stort sett i 3 til 7 dager for så å gå over av seg selv. Det er klart ikke noe man ønsker seg på en kostbar, etterlengtet 10 dagers ferie. Det tas sjelden prøver og WHO mener at tallene er underestimert og underrapportert.

Gode råd

Les også: Tips for backpackeren

Les også: Singel og reiselysten?

Les også: Reisetips for gravideDet kan derfor være en god idè å bli vaksinert før du legger ut på drømmereisen. Det er trygt å vaksinere deg hos fastlegen din, men du får også drikkevaksine på resept hos apoteket.

Når det gjelder vann, må du huske på:
  • Drikk ikke vann fra kranen, unngå isterninger.
  • Drikk med jevne mellomrom hele dagen for å unngå dehydrering.
  • På grunn av økt svetteproduksjon er det normalt å føle behov for ekstra salt.


  • Når det gjelder mat, må du huske på:

  • Spis kun mat som er kokt eller gjennomstekt.
  • Unngå hjemmelaget is, kjøp heller fabrikkprodusert is.
  • Skrell all frukt.
  • Unngå skalldyr.


  • Kilde: Pressemelding Crucell/SBL Vaccines
mageverk220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen