Slik lykkes du med forloverjobben

Dette gjør deg til verdens beste forlover

Har du fått bryllupets viktigste - og mest krevende jobb?

MULTIKUNSTNER: Som forlover skal du være litt som en flygeleder; passe på at alt letter og lander til rett tid både i forkant og også på den store dagen.
MULTIKUNSTNER: Som forlover skal du være litt som en flygeleder; passe på at alt letter og lander til rett tid både i forkant og også på den store dagen. Foto: FOTO: southboundbride.com
Publisert Oppdatert

Enten det er din lillesøster, kjære kusine eller bestevenninne som ber deg om å være forlover i hennes nærstående bryllup, så bør du faktisk tenke deg godt om og være klar over hva du takker ja til før du kaster deg om halsen hennes og roper hurra over å ha fått det ærefulle oppdraget.

For å være forlover betyr faktisk mye mer jobb enn det å stå ved siden av bruden oppe ved alteret når dagen kommer, og å hjelpe henne med å holde sløret unna toalettet hver gang hun må tisse.

- Å være forlover er å være en støttespiller for bruden - og brudeparet - helt fra du takker ja til jobben til bryllupet er over og brudeparet har reist av sted på en etterlengtet bryllupsreise, forklarer bryllupsplanlegger og daglig leder hos It's Happening, Annette Elvhaug, til Kvinneguiden.

- Vedkommende er valgt ut til å ha en sentral rolle i parets store dag, og det er jo en ære, det gir jo rett og slett et lite hint om hvor viktig du som person er i brudeparets liv.

Formell oppgave

Når det gjelder alt en forlover er involvert i ettersom bryllupet nærmer seg, er listen lang. Men faktisk er det bare én formell oppgave man har som forlover i dag.

- Den eneste formelle oppgave for en forlover i dag, er å avgi en skriftlig erklæring om at det ikke er noe i veien for at partene inngår ekteskap, forklarer Roger Løvendahl hos Bryllupsvenner.no til Kvinneguiden.

- Og selv om dere inngår ekteskap i kirken, trenger ikke forloverne være medlem av statskirken.

BRUDENS HØYRE HÅND: Vet du egentlig hva som kreves av deg som forlover?
BRUDENS HØYRE HÅND: Vet du egentlig hva som kreves av deg som forlover? Foto: FOTO: easyweddings.com

Men til tross for bare ett eneste formelt oppdrag, er det mye annet som forventes av deg som forlover på den store dagen.

Forloverens oppgaver

Brudens forlover skal:

 • Arrangere utdrikningslag
 • Holde tale under middagen
 • Hjelpe til med å velge og kjøpe brudekjole
 • Booke avtaler for hår og sminke
 • Pass på at alt er i orden med brudebuketten
 • Holde tiden for kirke, fotograf og middag på dagen
 • Være brudens høyre hånd
 • Passe på at bruden ser 100% perfekt ut til enhver tid

Brudgommens forlover skal:

 • Arrangere utdrikningslag
 • Holde tale under middagen
 • Kjøre brudgommen til kirken
 • Holde kontroll på gifteringene
 • Hjelpe brudgommen med å gjøre seg klar fra morgenen av

(Kilder: Toppen Bech: Skikk & Bruk, Wikipedia, Ditt Bryllup, The Knot og Laurenconrad.com)

- Det er i dag tradisjon at det er forloverne på hver sin side som tar ansvar for å arrangere utdrikningslag for brud og brudgom, forklarer Løvendahl.

- Videre er det ofte beregnet at begge forloverne skal si noen velvalgte ord til brudeparet under bryllupsmiddagen, samt være behjelpelig med mange andre større og mindre oppgaver i forkant av den store dagen.

Stor forskjell på involveringsgrad

I mange andre land, som blant annet både USA og England, er det vanlig med både forlover (maid of honor) og fra 2 til 4 voksne brudepiker (bridesmaids), da gjerne nære venninner av bruden. Småjenter som er involvert i bryllupet er som oftest "flower girls" og har som oppgave å kaste blomsterblader oppover midtgangen i kirken når buden gjør sin entrée.

- Her er det mer vanlig at man deler på oppgavene sammen med én eller flere av brudepikene, forklarer sjefredaktør hos bryllupsnettsiden The Knot, Carley Roney, til Kvinneguiden.

- Gjerne er det forlover (maid of honor) som tar ansvaret med å fordele oppgaver blant brudepikene, slik at dette ikke blir noe bruden må tenke på midt oppe i det som jo ofte er en hektisk tid for henne.

I Norge har man ofte bare én forlover, og dermed faller det meste av jobben på henne, med mindre man ikke har hyret en bryllupsplanlegger som er med på å planlegge og gjennomføre dagen.

- Det er jo som sagt ikke noen satt liste med oppgaver som skal utføres av en forlover, annet enn å skrive under på søknadspapirene og selve vigselsattesten, forklarer Elvhaug.

- Så dermed er det ofte et ganske stort sprik i involveringsgrad fra forlover til forlover og fra bryllup til bryllup. Noen forlovere organiserer utdrikningslag og holder tale på dagen, og det er det, mens andre igjen er involvert helt ned på detaljnivå med å velge ut både fargetema, om man har det, blomster og ikke minst brudekjolen.

Spør og tilby din hjelp

FORLOVER: Dette er en av bryllupets viktigste jobber.
FORLOVER: Dette er en av bryllupets viktigste jobber. Foto: FOTO: Onefabday.com

Elvhaug tror at selv om det ikke finnes regler på hva som forventes av deg som forlover, så er det litt av jobben å være en god forlover det å kunne tilby din hjelp og støtte der det trengs.

- Ta del der hvor bruden ønsker eller spør om du vil ta del, og om hun ikke spør, så er det likevel både høflig og hyggelig av deg å tilby. Kanskje kan du hjelpe til med å booke fotograf eller band? Eller er du flink med DIY og å lage ting, slik at du kan hjelpe til med å lage alt fra bordkort til gjestegaver?

Som forlover mener Elvhaug din viktigste jobb er å være en støttespiller.

- Vær en hjelpende hånd og bidra til gjennomføring der brudeparet har mulighet til å slippe litt taket. Støtte opp om avgjørelser og selvfølgelig - være med på å ta valg som brudeparet måtte ønske å involvere deg i.

Snakk med bruden

Å planlegge et bryllup er både tidskrevende og utfordrende. Det er hundrevis av små og store avgjørelser som skal på plass, og mange valg som må tas underveis. Det er én ting at bruden har sin vordende ektemann og som oftest også mor å lene seg på gjennom alt dette, men det kan være ekstra godt å ha en nær venninne eller søster til å hjelpe til med avgjørelser også.

- Inviter med deg bruden ut på en venninnedag eller kveld og spør henne rett ut hva hun ønsker at du skal gjøre og ta del i, foreslår Elvhaug.

- Hun vil sikkert sette enormt pris på at du ønsker å hjelpe, og synes sikkert som bruder flest at det er helt fantastisk å få lov til å snakke om den store dagen og planene hun har.

Elvhaug foreslår å sette seg inn i både hva det tradisjonelt sett vil si å inneha rollen som forlover, og også bruke tid på å snakke med bruden for å få en idé om hva hun ser for seg både for tiden frem mot bryllupet, utdrikningslaget og selve bryllupsdagen.

- På denne måten blir det også lettere å gjennomføre et vellykket utdrikningslag, være en hjelpende hånd og også skrive en god tale.

Løvendahl er enig:

- Den beste forloveren er den som virker interessert, oppriktig glad på brudens vegne og virkelig feirer at hun nå skal gifte seg.

Multisjonglør og høyre hånd

Ifølge Roney er det mange oppgaver du som forlover burde og skal være involvert i som forlover, i tillegg til utdrikningslag og taler på den store dagen.

- Brudens forlover skal også hjelpe bruden med å prøve på og velge brudekjole, samt kjoler til eventuelle brudepiker og blomsterpiker, forklarer bryllupseksperten.

- I tillegg skal du være behjelpelig med å bestille timer for frisør og make-up, både for å teste frisyrer, oppsett og sminke i forkant, og også passe på at alt dette er booket til den store dagen.

Å hjelpe til med å sende ut invitasjoner er en annen jobb som også en forlover kan bistå bruden med.

- Finne frem adresser, adressere konvolutter og holde kontroll på RSVP som kommer tilbake er alle oppgaver en god forlover burde hjelpe til med, mener Roney.

- Det samme gjelder bordkort, oversikten over hvem som skal sitte hvor, party favors og dekor til bordene.

Den store dagen

Selveste bryllupsdagen er her, og det er ikke bare den viktigste dagen for brud og brudgom, men også for deg som forlover.

- Her er dagen da det er viktig at du er brudens høyre hånd og beste støtte, forklarer Elvhaug.

HJELP OG STØTTE: I tradisjon tro velger som regel bruden en bær venninne, søster eller svigersøster til å være sin forlover på den store dagen.
HJELP OG STØTTE: I tradisjon tro velger som regel bruden en bær venninne, søster eller svigersøster til å være sin forlover på den store dagen. Foto: FOTO: Thinkstock

- Det er en dag hvor hun helt sikkert er både nervøs og spent, og da er det desto viktigere at du er rolig og har full oversikt over alt som skal skje, hvem som skal være hvor til hvilket tidspunkt og kan være som en dirigent eller flygeleder for alt som skal skje.

Roney foreslår at du som forlover burde ha med deg en nødsett med alt dere kan komme til å trenge utover dagen og kvelden.

- Sikkerhetsnåler, våtservietter, mascara, leppestift, hårspray, hårnåler, paracet, gnagsårplaster, en liten sjokolade om bruden skulle trenge å få opp blodsukkeret og kanskje en vannflaske. Det kan lønne seg å tenke godt gjennom hva som kan komme til å komme til nytte.

Andre oppgaver som faller på forloveren i løpet av selve bryllupsdagen er blant annet å holde på buketten under selve vielsen, hjelpe til med å passe på at kjolen sitter perfekt på og ordne på sløret, assistere bruden om hun må på toalettet, hjelpe til med å organisere at gjestene sitter korrekt plassert i kirken, holde kontroll på transport til og fra kirke og fest og sørge for at gjestene kommer seg på dansegulvet i løpet av kvelden.

Løvendahl er enig:

- På bryllupsdagen blir du brudens kammertjener, du skal være sammen med henne fra morgenen av mens hun gjør seg klar, og du skal være den som holder styr på tingene som skal skje i løpet av dagen.

I det store og det hele er ifølge eksperten målet til forloverne å beskytte brudeparet for alt som kan gå galt på bryllupsdagen.

- Og å gjøre alt mulig for at dagen deres blir helt perfekt.

I gode og onde dager

Det er lett å tro at din jobb som forlover er over når brudeparet trekker seg tilbake i de sene nattetimer, eller når de setter seg på flyet og reiser avsted på bryllupsreise.

- Jo da, offisielt er vel jobben din over, forklarer Elvhaug.

- Men sånt rent moralsk bør du faktisk se på forlover-jobben som en rolle som varer lengre enn bare selve bryllupsdagen. Du skal faktisk også være en støttespiller og god venn for brudeparet i årene som kommer.

Løvendahl er enig.

- Du har faktisk en moralsk forpliktelse til å følge opp brudeparet og være noen de kan snakke med og stole på også i etterkant av bryllupet. Når dagene ikke lengre er rosenrøde og det røyner på, da skal du være der og minne dem på hva de lovet hverandre og hva det var som gjorde at de var så forelsket som de var den dagen de giftet seg.

(Kilder: Toppen Bech: Skikk & Bruk, Wikipedia, Ditt Bryllup, The Knot og Laurenconrad.com)

Les også:

Slik sparer du penger på bryllupet

Dette gjør deg til en upopulær gjest

Er du klar for å ødelegge brudekjolen din?

SØSTER: Kate Middelton valgte sin lillesøster Philippa (Pippa) til å være forlover da hun i 2011 giftet seg med sin prins.
SØSTER: Kate Middelton valgte sin lillesøster Philippa (Pippa) til å være forlover da hun i 2011 giftet seg med sin prins. Foto: FOTO: mydailynews.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning