Skikk og bruk

Dette gjør deg til en upopulær gjest

Feil gaffel, ingen vertinnegave og mobiltelefon på bordet: Her er selskapslivets fy-fy-er.

IKKE GÅ I FELLA: Det finnes noen regler man ikke skal bryte når man går på fest.
IKKE GÅ I FELLA: Det finnes noen regler man ikke skal bryte når man går på fest. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Våren og sommeren er høysesong for festligheter, enten det nå dreier seg om konfirmasjoner, bryllup og barndåper, eller hagefest med naboene og grillfest med jobben. Mange av de mer høytidelige selskapene har ofte gjester som varierer stort i alder, og da kan det være godt å orientere seg litt hva etikette gjelder når det kommer til både antrekk, samtaleemner og hvilken gaffel som egentlig skal brukes til hva.

På nettstedet Skikkogbruk står skikk og bruk definert som følgende:

"Skikk og bruk er menneskenes sosiale glidemiddel. Det er praktisk kunnskap som gjør at omgangen mellom mennesker blir smidig og effektiv."

Men hva gjelder egentlig av regler lenger når man ferdes i sosiale lag? man kjøpe gave til vertinnen av middagsselskapet, selv om det bare var en uformell vennemiddag? Kan man egentlig svare telefonen som ringer når man er ute til middag? Og hva gjør du med servietten under bryllupsmiddagen? Ikke gå i fella og bli upopulær som gjest. Her er reglene som loser deg trygt gjennom selskapslivet.

Uskrevne kjøreregler

Skikk og bruk handler om å kunne dekode normer og regler som gjelder i selskap med andre, noen formelle, andre helt uskrevne, men dog like viktige.

- Etikette handler også om noe så enkelt som å være en åpen og hyggelig gjest, forklarer skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen, som er kjent fra både TV-programmer og aviser, til Kvinneguiden.

- Man kan si at skikk og bruk er kjøreregler som man bør lære seg og - så godt man kan - følge.

VÆR VENNLIG OG BLID: Still spørsmål, vær interessert, tilby din hjelp; det er ikke så mye som skal til for å bli en hit på vennemiddagen.
VÆR VENNLIG OG BLID: Still spørsmål, vær interessert, tilby din hjelp; det er ikke så mye som skal til for å bli en hit på vennemiddagen. Foto: FOTO: Colourbox

Helliesen tror at de fleste av oss til en viss grad er klar over disse kjørereglene for menneskelig omgang, men tenker det kan være fint med litt påminning i ny og ne.

- Særlig i tider man vet man kommer til å bli invitert til mange festlige lag, som i julen da julebordsesongen og familieselskaper krever din tilstedeværelse, og også på våren og sommeren, da jo mange velger å ha fester som bryllup og konfirmasjoner.

Men eksperten minner om at å kunne rette seg etter skikk og bruk gjelder jo hele tiden.

- Både profesjonelt og privat.

Smil og vær glad

Det skulle nesten ikke trenge noen påminning, men husk på å gå på fest med en positiv innstilling.

- Mange er nervøse i sosiale sammenhenger, og dette kan resultere i at man kanskje på andre kan virke både uinteressert og utilnærmelig, forklarer den amerikanske etiketteeksperten og forfatteren Jacqueline Whitmore til Kvinneguiden.

- Prøv å minne deg selv på å smile, det er utrolig hvor mye mer folk vil snakke med deg og ta kontakt dersom du ser blid og tilnærmelig ut.

Whitmore tror at man i mange tilfeller bare må senke skuldrene.

- Du vil uansett ha en bedre kveld om du slapper av, og sjansen er stor for at du vil være en hyggeligere gjest om du ikke går rundt og bekymrer deg for om du oppfører deg korrekt og riktig.

God bordskikk

Det eksisterer selvsagt ulik etikette når det gjelder bordplasseringer og kuverter etter hvor formelt selskapet du skal i er, men en del bordskikker er temmelig universelle og bør følges uansett.

Her er noen gode tips og råd fra nettstedet Skikk og Bruk på ting å tenke på når du setter deg til bords:

1. Tradisjonelt i Norge skal kvinnen sitte på mannens høyre side - en regel som går tilbake til en tid da en mann skulle beskytte sin borddame. Med damen på høyre side hadde han fremdeles mulighet til å trekke sitt sverd på sin venstre side.

2. En utenlandsk gjest bør sitte i nærheten av minst én gjest som snakker samme språk.

3. Det er en hovedregel at forskjellige drikker serveres i forskjellige glass, og regelen tilsier at glassene står i den rekkefølge de drikkes, fra venstre mot høyre.

4. Når det gjelder bestikk, begynner man som hovedregel å spise med bestikket som ligger ytterst i kuverten. Så spiser man seg innover til det bestikket som er tiltenkt hovedretten. Husk på at skal retten bare spises med gaffel, legges den på knivens plass. Det samme gjelder retter som bare spises med skje. Dessertbestikk ligger som regel på oversiden av kuverten.

5. Albuer har ingenting på bordet å gjøre. Hold hendene i fanget og pass på å sitte rakrygget.

6. Telefonen din har heller ikke noe på bordet å gjøre, selv om du er nybakt mor og har barnevakt for minsten for første gang. Sett telefonen på vibrering og ta samtaler i enerom.

7. Unnskyld deg om du må gå fra bordet.

8. Ikke snakk med mat i munnen.

9. Komplimenter kokken og maten.

10. Du må ikke spise alt, men det er god skikk å smake. Har du allergier eller spesielle diettråd som må overholdes, er det god skikk å gi beskjed om dette god tid i forveien.

Ikke kom for sent og drikk med måte

Etikette og å være en god gjest gjelder også utenfor selve middagsbordet, og strekker seg forbi de mer formelle regler som hvilket bestikk man skal spise forretten med og hva som egentlig menes med "mørk dress".

LEGG DEN VEKK: Her er det mange som synder. Telefonen skal ikke være fremme når du er i selskap, enten du er i bryllup eller på kafé med vennegjengen.
LEGG DEN VEKK: Her er det mange som synder. Telefonen skal ikke være fremme når du er i selskap, enten du er i bryllup eller på kafé med vennegjengen. Foto: FOTO: Thinkstock

- Pass på å komme til det tidspunktet man er bedt, understreker Whitmore.

- Det er godtatt med littegranne slingringsmonn, men ikke overdriv. På samme måte skal du passe deg for å komme for tidlig i forhold til klokkeslettet du er invitert til. Det er stressende nok å forberede et selskap om man ikke skal bekymre seg om å underholde gjester samtidig som man koker poteter.

I en artikkel på nettstedet Kursagenten forklarer Helliesen seg om ting man bør ha i bakholdet før man drar i selskap.

1. Unngå å drikke for mye. Lett å si, vanskelig å huske på midt i festlighetene. Men ingen vil vel bli husket som hun eller han som var overstadig beruset.

2. Tenk på hvordan du hilser. Unngå blunking og grafsing, det er bare flaut. Gode håndtrykk, ekte klemmer og elegante kommentarer kan ikke misforstås. Spre ditt gode humør og høflige hilsener rundt deg.

3. Unngå store følelsesutbrudd. Selv om du har en umåtelig dårlig dag, så ikke belemre andre som vil ha en morsom kveld med ditt dårlige humør.

Vis tale-vett

Flere festlige anledninger inneholder også taler, og her kan det gjelde å huske på noen viktige tips.

- Det er mange uskrevne regler når det gjelder taler, forklarer bryllupsplanlegger og daglig leder i It's Happening, Annette Elvhaug, til Kvinneguiden.

TANKEN PÅ TELLER: Ta med en liten gave til vertinnen av festen, det trenger ikke koste all verden, men det viser at du setter pris på invitasjonen.
TANKEN PÅ TELLER: Ta med en liten gave til vertinnen av festen, det trenger ikke koste all verden, men det viser at du setter pris på invitasjonen. Foto: FOTO: Thinkstock

- Det er for eksempel greit å se forsamlingen an før man tar det verste historiene - og da også kjenne jubilanten eller brudeparet godt nok til å vite at æresgjestene synes at det er ok å formidle slikt på akkurat denne dagen.

Prøv også å unngå å dure på i det evinnelige.

- 5 minutter er sett på som en hovedregel på lengde når det gjelder taler, forklarer Elvhaug.

- Det blir rett og slett kjedelig om talen blir for lang, uansett hvor fine ord man bruker og hvor morsomme historiene er. Og for all del ikke vær for full når talen skal holdes - dette er dessverre noe som ofte skjer da tiden strekker ut og man kanskje er litt nervøs for å snakke i forsamling.

Ta med en gave til vertinnen

Det er en uskreven regel at man skal ta med seg en liten presang til selskapets vertinne, men du trenger ikke bare holde deg til en blomsterkvast eller en flaske rødvin.

- Hvorfor ikke gi en mer personlig vertinnegave, forslår blogger og stilekspert Lauren Conrad i en artikkel på nettsiden sin.

- Jeg elsker å pønske ut gaver som passer til vertinnens personlighet og interesser.

Den ideelle vertinnegave er smakfullt og elegant, men trenger ikke være dyr.

- Det blir lagt merke til ting som er kjøpt eller laget med omtanke, forklarer Conrad.

- Sjokolade, kokebøker, duftlys eller en fin tekopp er alle flotte vertinnegaver.

Lær deg å småprate

For noen faller det helt naturlig og problemfritt å kunne snakke om vær og vind med hvem som helst, mens andre igjen strever med å få i gang en samtale basert på småprat.

- Å konversere på denne måten er faktisk en kunst, mener Helliesen.

- Trikset er å holde seg til samtaleemner som både er passende og politisk og religiøst nøytrale.

På den måten holder du deg på trygg grunn.

- Det er ikke god etikette å ende opp i krangler over ulike synspunkter og meninger, forklarer Helliesen.

- Samtaleemner som politikk og religion, og også økonomi, er for mange emner som de ikke liker å diskutere, og bør derfor i aller høyeste grad unngås om man kan det.

Ikke la smarttelefonen ødelegge

Vi lever i en tidsalder hvor alle har en mobiltelefon, de aller fleste av oss telefoner som også har tilgang til internett til enhver tid.

- Det er mange dårlige telefonmanerer ute og går, forklarer Helliesen, som for tiden holder på å skrive en bok om moderne skikk og bruk - i smarttelefonens tidsalder.

- Mange lar mobilen få forrang foran menneskene som er fysisk til stede, noe som jo stort sett alltid burde være motsatt.

Helliesen er klar i sin tale:

- I selskaper bør du slå av telefonen, eller i det minste ha den satt på lydløs og lagt i vesken eller jakken. Er det noe viktig og en samtale som må tas, bør du unnskylde deg, gå fra bordet, og ta den samtalen utenfor døren eller i et annet rom.

Pass på dresskoden

Av ulike selskapeligheter er det kanskje bryllup som er den festen som mest krever at man holder tunga rett i munnen.

- Reglene er nok til tider litt utdaterte, men man sier at man ikke skal gå i rødt, hvitt eller svart i et bryllup, forklarer Elvhaug.

- Ifølge tradisjonen betyr rødt at du har hatt sex med brudgommen - selv om jeg tror denne regelen er litt utdatert nå, så her kan man jo kanskje kommunisere med brudeparet og høre hvor strenge de er på slike regler. Svart symboliserer sorg - og har derfor fra gammelt av vært en farge man har unngått i festlige lag.

Og dropp for all del å kle deg i hvitt om du er gjest.

- Hvitt er en farge man skal holde seg unna i brylluper, forklarer Elvhaug.

- Man skal ikke ta opp kampen med bruden. Duse pasteller går fint, men vær litt varsom om kjolen din er veldig "brudete". Da ville jeg nok anbefalt å heller ta på seg noe annet.

Det finnes en rekke forskjellige kleskoder til ulike typer selskaper, og mange lar seg forvirre over hva som menes med de ulike antrekkskodene. Som hovedregel er det mannens dresskode som står skrevet på invitasjonen, men dette gir også en god pekepinn om hva kvinnen bør ha på seg.

1. Kjole og hvitt/galla

Kjole og hvitt brukes ved galla, i bryllup og ved svært formelle middager. Kjolen til kvinnen kan være lang, men utringningen kan være dyp. Gallakjoler er aldri korte og som regel heller aldri helt sort på farge.

2. Smoking

Tradisjonelt brukes smoking etter klokken 18.00 på banketter, jubileer, festforestillinger, opera, teater og i bryllup. Regelen tilsier at sløyfen skal være sort og lommetørkleet hvitt. Sorte sko med lakkert overflate bør bæres av herrer, og kvinner bør ha på seg lange festkjoler.

3. Mørk dress

Denne dresskoden passer til alle anledninger uansett tidspunkt på dagen. Den mørke dressen kan også brukes i stedet for kjole og hvitt. Dressen kan være mørk blå, mørk grå eller helt sort. Ifølge tradisjon skal skjorten alltid være helt hvit. Halstørkle, lommetørkle og mørk hatt er lov. For kvinner er en knelang selskapskjole alltid et godt valg med denne kleskoden.

4. Cocktail

Står det at antrekket skal være cocktail på invitasjonen betyr det at mannen skal ha på seg mørk dress. Er det derimot sommer kan man komme unna med en lys dress i lin. For kvinner er det knekorte elegante cocktailkjoler som gjelder, i kombinasjon med høye hæler og flotte smykker.

5. Smart casual

På fester med casual dresskode er det meste lov. Casual er en mer avslappet tolkning av cocktail, og du kan til og med dukke opp i jeans. Men ikke overdriv. Det forventes at du ser pyntet og festklar ut, så høye hæler, pene bluser og lekkert tilbehør er et must om du har tenkt til å kjøre olabukse som antrekk.

(Kilder: Lauren Conrad, Real Simple, eHow, Wikipedia, Goop og iVillage)

Les også:

Dette ser gutta i svigermor

Derfor ryker ekteskapet

10 gode leveregler for svigermødre

LEGG I VESKA: Nei, det er ikke OK å fikle med smarttelefonen når du er i selskap.
LEGG I VESKA: Nei, det er ikke OK å fikle med smarttelefonen når du er i selskap. Foto: FOTO: Thinkstock

Denne saken ble første gang publisert 12/05 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også