«Skal vi danse»-stjernen He­le­ne Spil­ling ble psy­kisk syk

– Jeg fortalte aldri at jeg trengte hjelp

«Skal vi danse»-stjer­nen He­le­ne Spil­ling dro til Litau­en for å jobbe som danse­proff. Et­ter to og et halvt år kom hun hjem til fa­mi­li­en, men­talt nedbrutt og med spi­se­for­styr­rel­ser.

TOK LÆR­DOM: Helene lær­te mye av den vanskelige ti­den i Li­tauen – Du må selv pas­se på at men­nes­ke­ne rundt deg er folk som gjør deg godt og løf­ter deg opp, me­ner Hele­ne.
TOK LÆR­DOM: Helene lær­te mye av den vanskelige ti­den i Li­tauen – Du må selv pas­se på at men­nes­ke­ne rundt deg er folk som gjør deg godt og løf­ter deg opp, me­ner Hele­ne. Foto: Mor­ten Ben­dik­sen
Sist oppdatert

Denne saken ble første gang publisert 27/11 2020

He­le­ne Spil­ling (24) be­gyn­te med sel­skaps­dans da hun var 12 år gam­mel. Gan­ske raskt ble det­te hen­nes pa­sjon og am­bi­sjon. Hun ville bli best.

Det ble hun også – i 2019 var hun ran­gert som en av de beste stan­dard-dan­ser­ne i ver­den.

Gjen­nom «Skal vi danse» på TV 2 har også det nors­ke folk fått gle­den av hen­nes dan­se­ta­lent. Uke et­ter uke har hun og Nate Ka­hun­gu im­po­nert på par­ket­ten.

Til slutt endte det med andreplass bak vinnerparet Andreas Wahl og Mai Mentzoni.

Les også: Tore Petterson om å erstattet av eksen: – Jeg tror ikke jeg blir kvitt det å se han i verden

– Ble behandlet feil

Tid­li­ge­re var li­vet der­imot gan­ske van­ske­lig for He­le­ne. I feb­ruar 2020 kom hun hjem psy­kisk ned­brutt et­ter to og et halvt år som proff­dan­ser i Li­tau­en.

DAN­SE­GLEDE: He­le­ne fikk til­ba­ke dan­se­gle­den da hun ble med i «Skal vi danse» i høst. – Det har vært et even­tyr, sier hun glad. Her er hun sam­men med dan­se­part­ne­ren Nate Kahungu.
DAN­SE­GLEDE: He­le­ne fikk til­ba­ke dan­se­gle­den da hun ble med i «Skal vi danse» i høst. – Det har vært et even­tyr, sier hun glad. Her er hun sam­men med dan­se­part­ne­ren Nate Kahungu. Foto: Mor­ten Ben­dik­sen

– Ja, hva skal man si da. Jeg skyl­der mest på meg selv. Jeg har ikke lyst til å sit­te her og si at den el­ler den var slem mot meg, det var jeg som valg­te å bli. Jeg for­sto selv at jeg ble be­hand­let feil av de men­nes­ke­ne jeg had­de rundt meg og at det ikke var sunt for meg, for­tel­ler He­le­ne åpen­hjer­tig til Her og Nå høsten 2020.

I 2017 kjen­te den da 21 år gam­le sel­skaps-dan­se­ren at hun treng­te stør­re ut­ford­rin­ger. Hun søk­te der­for et­ter en ny dan­se­part­ner, og for å finne en god dan­se­part­ner må man gjer­ne til ut­lan­det.

He­le­ne var i Italia og Po­len på så­kal­te «tryouts». I Tysk­land fikk hun tes­te en li­tau­isk dan­se­part­ner, og det ble match. Nes­te gang møt­tes de i Li­tau­en. Snart fikk hun til­bud om å bli hans fas­te dan­se­part­ner.

– Han var en mye bedre dan­ser enn meg, så det var en vel­dig god mu­lig­het til å kom­me meg len­ger og høy­ere opp. Det var jo det som var må­let mitt, for­tel­ler He­le­ne.

Les også: Alejandro Fuentes: – Etter at jeg fikk barn har jeg lært å gi litt mer f***

KLAND­RER IN­GEN: – Had­de jeg vært smart, så had­de jeg kommet meg ut av de si­tua­sjo­ne­ne som ikke var bra for meg. Jeg kan jo takke meg selv for at det ble som det ble, mener Helene.
KLAND­RER IN­GEN: – Had­de jeg vært smart, så had­de jeg kommet meg ut av de si­tua­sjo­ne­ne som ikke var bra for meg. Jeg kan jo takke meg selv for at det ble som det ble, mener Helene. Foto: Mor­ten Ben­dik­sen

Kjente seg ensom

Det tok ikke lang tid før hun flyt­tet til Litauens ho­ved­stad Vil­ni­us og star­tet et liv som proff­dan­ser. Selv om hun til ti­der kjen­te seg en­som, var det før­s­te hal­ve året greit.

– Det gikk egent­lig bra i star­ten. Jeg har ikke bodd ale­ne før, så det ble vel­dig rart å plut­se­lig flyt­te fra fa­mi­li­en og ven­ner til et land som var helt ukjent. Det var spen­nen­de og skum­melt på sam­me tid. I dan­se­mil­jø­et måt­te jeg venne meg til en helt an­nen tre­nings­måte og sjar­gong. De er mye stren­ge­re og tøf­fe­re i til­ba­ke­mel­din­ge­ne. Du blir skjelt ut, og da må du tåle det, for­tel­ler hun.

Da He­le­ne had­de vært der i et halvt år, døde far­fa­ren hen­nes og hun reis­te hjem. Et­ter at hun kom til­ba­ke til Li­tau­en, ble ting grad­vis ver­re.

– Jeg var ned­for, og sam­ti­dig ble part­ner­ska­pet med dan­se­part­ne­ren min van­ske­li­ge­re. Vi mis­tet litt den to­nen vi had­de i be­gyn­nel­sen. Jeg føl­te meg gan­ske ale­ne og en­som, for­tel­ler hun.

Les også: Dette er «Skal vi danse»-dansernes ekte jobber

Ble nedbrutt og deprimert

I de sam­men­hen­ge­ne He­le­ne var sam­men med and­re men­nes­ker, føl­te hun at hun all­tid måt­te pas­se på å ikke tråkke galt. Uten å helt være klar over det, ble hun grad­vis ned­brutt og de­pri­mert. Hun re­flek­ter­te lite over at hun la seg før klok­ka 21.00 hver kveld, og sy­nes det var et ork å kom­me seg opp til tre­ning klok­ken 13.00.

– Jeg ble liv­redd for å gjø­re ting feil, og luk­ket meg vel­dig inn i meg selv. Selv om jeg snak­ket med fa­mi­li­en min, for­tal­te jeg ald­ri hvor­dan jeg had­de det el­ler at jeg treng­te hjelp. Jeg føl­te at alt var et skue­spill, for­tel­ler hun.

Danse­tre­nin­gen kun­ne gå vel­dig fint, men plut­se­lig snud­de stem­nin­gen. He­le­ne ble skjør, men fast be­stemt på å bli best i sitt felt, tvi­holdt hun på at det­te skul­le hun kla­re.

– Jeg pusha meg selv, selv om jeg kan­skje ikke bur­de det. Jeg fort­sat­te å være rundt men­nes­ker som ikke gjor­de meg godt. Selv om de kan­skje ikke men­te å gjø­re meg vondt, så var de men­nes­ke­ne jeg had­de rundt meg feil. Jeg var Norges beste dan­ser i stan­dard dans, og føl­te at jeg måt­te fort­set­te å pu­she for å opp­nå gode re­sul­ta­ter for Norge – og for meg selv. Å av­slut­te opp­hol­det kun­ne være slut­ten på min pro­fe­sjo­nel­le danse­kar­rie­re, for­tel­ler dan­se­ren.

Les også: 10 ting du ikke visste om «Maskorama»

ET­TER­PÅ­KLOK: He­le­ne ang­rer på at hun ikke for­tal­te fa­mi­lie og ven­ner om hvor­dan hun had­de det. – Man bør snakke med dem som fak­tisk bryr seg om deg, sier hun.
ET­TER­PÅ­KLOK: He­le­ne ang­rer på at hun ikke for­tal­te fa­mi­lie og ven­ner om hvor­dan hun had­de det. – Man bør snakke med dem som fak­tisk bryr seg om deg, sier hun. Foto: Mor­ten Ben­dik­sen

Utviklet spiseforstyrrelse

Så slut­tet He­le­ne å spi­se. Hun føl­te seg bra når hun lot maten være.

– Jeg be­gyn­te å spi­se vel­dig lite, og mer­ket at det fikk jeg til. Det ga meg en mest­rings­fø­lel­se. Det var ikke før se­ne­re jeg for­sto at det jeg holdt på med var en spi­se­for­styr­rel­se, inn­røm­mer hun.

To og halvt år skul­le det gå før He­le­ne knakk sam­men. Hun var hjem­me i Norge i for­bin­del­se med«Dance Awards» da bob­len brast.

– Jeg ble bare lig­gen­de på so­fa­en og gråte. Fa­mi­li­en fikk vite hvor­dan hun had­de det og hun be­stem­te seg for å bli i Norge.

– Da fikk jeg til slutt den støt­ten jeg treng­te, selv om jeg var liv­redd for å av­slut­te opp­hol­det i Li­tau­en, for­tel­ler dan­se­ren.

Les også: Dennis Vareide snakker ut om kjæresteforholdet under "Skal vi danse"

Angrer ikke

NY RET­NING: – Tre da­ger et­ter jeg kom fra Li­tau­en be­gyn­te jeg på ut­dan­ning til å bli negletek­ni­ker. Klas­sen be­sto kun av jen­ter med skik­ke­lig «girl power», det hjalp meg vel­dig, forteller hun.
NY RET­NING: – Tre da­ger et­ter jeg kom fra Li­tau­en be­gyn­te jeg på ut­dan­ning til å bli negletek­ni­ker. Klas­sen be­sto kun av jen­ter med skik­ke­lig «girl power», det hjalp meg vel­dig, forteller hun. Foto: Morten Bendiksen

Proff­dan­se­ren er ikke bit­ter. Hun kland­rer seg selv mer enn and­re, og ang­rer ikke på at hun dro til Vil­nius. Hun me­ner man tar lær­dom av tøf­fe opp­le­vel­ser som det­te, men danse­krop­pen er fortsatt preget av hendelsene.

– Jeg har nok fort­satt en vei å gå. Det er mu­lig jeg bur­de snak­ket or­dent­lig ut med en psy­ko­log, me­ner hun.

Et­ter at He­le­ne kom fra Li­tau­en, had­de hun mis­tet litt av danse­­gle­den. «Skal vi danse»-fore­spør­se­len kom der­for som be­stilt og har vært en fan­tas­tisk rei­se for 24-år­in­gen, som nå har fun­net dan­se­gle­den på nytt.

– Skal vi danse» har vært helt fan­tas­tisk. Det har vært gøy fra før­s­te stund. Jeg er vel­dig glad jeg fikk Nate som dan­se­part­ner. Han har vært med på å løf­te meg opp og finne til­ba­ke til meg selv, sier hun for­nøyd.

Nate Kahungu og Helene kom helt til finalen i «Skal vi danse» 2020, hvor de tapte mot Andreas Wahl og Mai Mentzoni.

Denne saken ble første gang publisert 27/11 2020, og sist oppdatert 24/09 2021.

Les også