TORE PETTERSON

Tore Petterson om bruddet, innleggelsen og Skal vi danse-exiten

Han har blitt vraket som «Skal vi danse»-dommer, sto i fare for å bli blind og har i sommer gjort det slutt med kjæresten. Likevel ser Tore Petterson lyst på fremtiden.

<b>HOLDER FØLELSENE UNNA: </b>Omtrent samtidig med at Tore fikk utført en heftig øyeoperasjon, ble det brudd med kjæresten Joakim. – Akkurat nå så gjør jeg alt jeg kan for å holde følelsene unna, sier Tore til Her og Nå.
HOLDER FØLELSENE UNNA: Omtrent samtidig med at Tore fikk utført en heftig øyeoperasjon, ble det brudd med kjæresten Joakim. – Akkurat nå så gjør jeg alt jeg kan for å holde følelsene unna, sier Tore til Her og Nå. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Det ble både brudd med Joakim og en ganske heftig øyeoperasjon, så det har vært en litt annen sommer enn jeg hadde sett for meg.

Slik oppsummerer Tore Petterson (42) når vi møter ham hjemme i leiligheten på Grünerløkka i Oslo.

Den tidligere «Skal vi danse»-dommeren sitter ved sitt nyinnkjøpte rektangulære spisebord og puster ut etter en hektisk kveld og natt.

Kjæresten gjennom to år, litteraturviteren Joakim Tjøstheim (29), tok dagen i forveien med seg det runde spisebordet – og tømte nesten hele bokhylla.

Da gikk Tore umiddelbart i gang med å gjøre leiligheten hjemmekoselig til en ny hverdag som singel.

– Joakim flyttet ut i går. Det var en tøff dag, jeg kjente det. Samtidig har det ikke funket på en stund, så nå handler det om å få lov til å ta tilbake energien i leiligheten. At det bare er min energi her. Nå kan jeg gjøre hva jeg vil her, sier Tore og ser bort på de mange og fargerike pyntegjenstandene som har fått plass i bokhyllen.

Les også: Alejandro Fuentes: – Etter at jeg fikk barn har jeg lært å gi litt mer f***

<b>ENIGE OM BRUDDET: </b>Tore og Joakim ble kjærester sommeren 2019, og paret kjøpte i fjor vinter leilighet på Grünerløkka i Oslo. I sommer ble de enige om at de ville gå hver til sitt.
ENIGE OM BRUDDET: Tore og Joakim ble kjærester sommeren 2019, og paret kjøpte i fjor vinter leilighet på Grünerløkka i Oslo. I sommer ble de enige om at de ville gå hver til sitt. Foto: Morten Bendiksen

Skilles som venner

Tore og Joakim holder begge på å utdanne seg til EQ-terapeuter, og det var under en terapitime i starten av juli at de kom frem til at det ville være best for dem begge om de gikk hver til sitt.

– Litt overraskende var det nok for begge to. Vi bestemte oss vel på en uke. Det var sånn: «Der! Nå går det ikke mer». Joakim og jeg har gått i terapi sammen fra første stund. Det har vært utrolig bra og har gjort bruddet veldig lite problematisk.

– Begge var helt innforstått med at det var lurt å gå fra hverandre. Terapi redder ikke alle forhold, men det gjør kanskje at man slipper å hate hverandre – som er det viktigste for meg, medgir Tore.

<b>SITT EGET PREG:</b> Tore er glad for at han får beholde leiligheten på Løkka, og har allerede plassert ut pyntegjenstander der ekskjærestens bøker tidligere sto plassert i hylla.
SITT EGET PREG: Tore er glad for at han får beholde leiligheten på Løkka, og har allerede plassert ut pyntegjenstander der ekskjærestens bøker tidligere sto plassert i hylla. Foto: Svein Brimi

Joakim ble boende i leiligheten en måneds tid etter bruddet, og Tore hjalp ekskjæresten med å finne nytt hjem ved at de pløyde gjennom boligannonser på Finn sammen.

De har også vært på IKEA sammen, og sender bilder av hvordan det går med hverandres flytte- og ominnredningsprosesser.

– Jeg tror nok at begge to kjente på en lettelse da vi bestemte oss for å gjøre det slutt. Vi tenkte at «Nå slipper vi å jobbe videre med dette». At vi slapp å gå og kjase på hverandre hele tiden. Vi kunne slippe hverandre fri istedenfor, forklarer 42-åringen.

Les også: Alt du må vite om deltakerne i Skal vi danse 2021: – Det er utrolig kult at Benjamin sa ja til dette

VRAKET: Etter fem år som dommer i TV 2-programmet «Skal vi danse» fikk Tore i vinter en telefon om at han ikke lenger får fortsette. Nå tar hans ekskjæreste Morten Hegseth over dommerrollen.
VRAKET: Etter fem år som dommer i TV 2-programmet «Skal vi danse» fikk Tore i vinter en telefon om at han ikke lenger får fortsette. Nå tar hans ekskjæreste Morten Hegseth over dommerrollen. Foto: Svein Brimi

Innlagt etter bruddet

– Du står jo midt oppe i bruddet nå. Hvordan takler du det?

– Akkurat nå gjør jeg alt jeg kan for å holde følelsene unna. Det skal man egentlig ikke gjøre i denne terapi-utdannelsen, men det er lov å gjøre det når ting blir veldig mye. Jeg har også vært i følelsene, og har grått mine tårer.

– Men denne sommeren ble så innmari amputert, så nå kjenner jeg at det er best å ikke ta følelsene for mye innover meg. Det får jeg heller ta når jeg er tilbake på skolen. Da kan jeg grave meg ned og kjenne på alle de vonde følelsene som er der, forklarer han.

Like før bruddet ble Tore innlagt på sykehus med netthinneløsning. Han er tidligere operert for grå stær.

<b>KUNNE BLITT BLIND: </b>Den siste helgen i juni fikk Tore netthinneløsning, som i verste fall kunne ført til at han ble blind på det ene øyet. Etter å ha ligget helt stille i en dag, ble han innlagt på sykehus og operert i all hast.
KUNNE BLITT BLIND: Den siste helgen i juni fikk Tore netthinneløsning, som i verste fall kunne ført til at han ble blind på det ene øyet. Etter å ha ligget helt stille i en dag, ble han innlagt på sykehus og operert i all hast. Foto: Privat

En helg i slutten av juni oppdaget han at han hadde problemer med synet på det ene øyet. Søndagen måtte han ligge helt stille, og mandag gjennomgikk han en omfattende operasjon på øyet.

– Jeg kunne blitt blind. Når netthinnen kollapser, kan du miste synet helt. Derfor måtte jeg ligge helt stille sånn at den ikke løsnet mer enn nødvendig. Jeg har aldri vært innlagt på sykehus og har aldri blitt operert før, så jeg var superbekymret.

– Det var ordentlig kjipt og trist å ligge der på sykehuset alene. Det var noen heftige dager, forteller Tore, som har kommet seg til hektene etter tre ukers sykmelding.

Les også: Deltakerne i Skal vi danse 2021: Slik er livene deres bak kulissene

Erstattet av eksen i Skal vi danse

Normalt skulle Tore nå sett frem til en ny høst med fjærkledde blazere og kjappe kommentarer fra sin plass i dommerpanelet i «Skal vi danse», men etter fem år er 42-åringen ferdig som dommer.

I vinter kom telefonen om at TV 2 ikke lenger ønsket hans tjenester i den populære lørdagsunderholdningen.

– Da satt jeg på Teams med klassen i terapistudiet, noe som var helt gull for meg. Produsenten fortalte at de var veldig fornøyde med jobben jeg hadde gjort, men at de ville fornye seg.

– Da jeg hadde lagt på røret, gikk jeg tilbake til klassen og fikk en terapi på det med en gang – sånn at jeg fikk det ut av systemet. Med en gang blir man jo sånn «De vil ikke ha meg med!», men jeg fikk raskt snudd hele tankegangen. Da tenkte jeg at jeg er takknemlig for at jeg fikk fem fantastiske år, sier han med et smil.

Den som skal erstatte Tore som dommer, er ingen ringere enn Morten Hegseth (35), som han tidligere har vært kjæreste med i fire år.

– Han slår seg opp, han. Jeg tror ikke jeg blir kvitt det å se han i verden. Det er ikke noe vits i å ha det som drøm, ler Tore.

<b>KJÆR PROFIL:</b> Med sine varme og kjappe kommentarer og oppfinnsomme antrekk, har Tore sjarmert nordmenn i senk <br>som dommer i TV 2s lørdagsunderholdning «Skal vi danse».
KJÆR PROFIL: Med sine varme og kjappe kommentarer og oppfinnsomme antrekk, har Tore sjarmert nordmenn i senk
som dommer i TV 2s lørdagsunderholdning «Skal vi danse».

– Morten og jeg hadde en veldig gøy sesong da han var med i «Skal vi danse». Da hadde vi ikke snakket sammen på ti år, og det var veldig morsomt å møte moren og faren hans igjen – som
jeg hadde en veldig god tone med.

– Er det ikke litt absurd at eksen din tar over din rolle?

– Det absurde er andres reaksjon på det, som er sånn: «Dette er skikkelig dårlig gjort! Tenk å sette inn eksen hans!». Det har kommet veldig mange sterke reaksjoner på at jeg ikke får fortsette i «Skal vi danse», og det er fantastisk koselig at det blir et sånt superengasjement rundt det, sier han med et smil.

– Det har åpenbart betydd noe mye større for folk utenfor det å bare sitte der i studio og gjøre den jobben. At jeg er homo, at jeg snakker om mobbing og at jeg har turt å reise meg og si noe i «Skal vi danse» om rasisme og funksjonshemmede. At jeg har fått vist at dette er noe jeg brenner veldig hardt for.

Les hvorfor Tore og Egor ble byttet ut: Egor Filipenko og Tore Petterson byttes ut i dommerpanelet i Skal vi danse

Ny jobb

Det sterke engasjementet for menneskeverd og rettferdighet ble også lagt merke til av sjefen for den ideelle organisasjonen Humanistene, som tok kontakt med Tore og tilbød ham jobb.

I dag er 42-åringen i fast jobb – for første gang på åtte år – som kommunikasjonsrådgiver i det humanistiske livssynssamfunnet.

– Det jobbtilbudet kunne ikke ha kommet på et bedre tidspunkt. Humanistene står for mye bra, og jeg føler meg beæret over at de ville ha meg med – og at de ga meg denne muligheten. Jeg har ingen utdannelse innen dette, men etter å ha møtt mange mennesker – spesielt i de fem årene jeg har holdt foredrag – står det å jobbe for menneskeverd og rettferdighet veldig sterkt for meg, sier han entusiastisk.

Les også: Tore Petterson om den vonde fortiden

<b>NY HVERDAG:</b> For første gang på åtte år har Tore fått fast jobb, som kommunikasjonsrådgiver i Humanistene. Nå går han også en ny fremtid i møte som singel.
NY HVERDAG: For første gang på åtte år har Tore fått fast jobb, som kommunikasjonsrådgiver i Humanistene. Nå går han også en ny fremtid i møte som singel.

– Jeg skal også bli vigsler, og gleder meg veldig til å vie par. Jeg skal i tillegg døpe folk og forrette begravelser. Jeg har drømt om å få lov til å gjøre det i 15–20 år, og nå får jeg oppfylt den drømmen.

– Jeg er veldig opptatt av øyeblikk og at det skal handle om det folk selv vil uten å påvirkes av religiøse regler. Det føles viktig og fint.

Den faste inntekten gjør at Tore kan bli boende i leiligheten på Grünerløkka, som han kjøpte sammen med Joakim i fjor.

Dette er det første hjemmet han har eid, etter å ha vært leieboer i en årrekke.

– Jeg vet ikke hvordan det ville gått uten jobben, men på grunn av den stabiliteten var banken veldig positiv til meg. Det var en bratt læringskurve, for jeg har aldri gjort sånne ting før. Joakim har også vært veldig på giversiden der for at jeg skulle få bli boende. Det betyr innmari mye for meg at jeg får beholde leiligheten, sier han.

– Hvordan ser du på fremtiden?

– Nå tenker jeg at det skal bli godt å jobbe mye. Jeg er ikke så glad i å ikke ha noen å lage middag til. Det er kanskje det tyngste. Jeg gledet meg hver dag til Joakim kom hjem fra jobb. Men nå som pandemien ser ut til å være på retur, skal jeg ha mange venner over på middag. Jeg ser lyst på tiden som kommer!

Denne saken ble første gang publisert 03/09 2021, og sist oppdatert 03/09 2021.

Les også